Jablkový zákusok
Jablkový zákusok

Obrátený jablkový zákusok s karamelom fotorecept

olinecka - fotkaolinecka, 11. augusta 2024
Obrátený jablkový zákusok s karamelom (fotorecept)
Foto: olinecka

Je veľa receptov na tieto výborné koláče. Dnes ponúkam vylepšenie s karamelovou omáčkou.

30
porcií
50-55 minút
príprava
25 minút
na 190 °C

Suroviny

Cesto:
5 ks
150 g
5 PL (teplá)
150 g
Jablková plnka:
900-1000 g očistené nastrúhané
2 bal.
1-2 PL (alebo podľa chuti)
z 1 citróna
Karamelová omáčka:
200 g (alebo trstinový)
200 ml (do karamelu)
250 ml (do krému)
250 g




Postup

  1. 1

    Suroviny na cesto a jablkovú plnku. Pripravený plech s rozmermi 30x40 cm vyložíme alobalom.

    Obrátený jablkový zákusok s karamelom (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Vajíčka a práškový cukor vyšľaháme do hustej peny, po lyžiciach pridávame vlažnú vodu, nakoniec preosejeme múku, ktorú na malých otáčkach vmiešame do vaječného základu.

    Obrátený jablkový zákusok s karamelom (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Jablká ošúpeme, nastrúhame na strúhadle, zasypeme vanilínovým cukrom, škoricou a premiešame. Jablkovú plnku rozložíme na plech a na jablká vylejeme cesto a uhladíme.

    Obrátený jablkový zákusok s karamelom (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Rúru predhrejeme na 190 stupňov a pečieme 25 minút.

    Obrátený jablkový zákusok s karamelom (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Po upečení necháme mierne vychladnúť. Boky nožom uvoľníme a pomocou druhého plechu koláč preklopíme jablkovou plnkou nahor, stiahneme alobal.

    Obrátený jablkový zákusok s karamelom (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Suroviny na karamelovú omáčku a dokončenie.

    Obrátený jablkový zákusok s karamelom (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Na miernom plameni skaramelizujeme cukor, ktorý zalejeme 200 ml horúcej (teplej) smotany (33-40 %). Za stáleho miešania varíme na slabom plameni pokiaľ nezhustne, asi10 minút. Omáčku prelejeme do sklenenej nádoby a necháme vychladnúť (môžeme aj v studenej vode).

    Obrátený jablkový zákusok s karamelom (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    250 ml smotany (33 %) vyšľaháme do polotuha, pridáme mascarpone a karamelovú omáčku.

    Obrátený jablkový zákusok s karamelom (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    Pripravený karamelový krém rozotrieme na jablkovú plnku.

    Obrátený jablkový zákusok s karamelom (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    Krém uhladíme, boky upravíme. Trochou karamelovej omáčky pofŕkame po celom povrchu. Dáme do chladničky stuhnúť.

    Obrátený jablkový zákusok s karamelom (fotorecept) - obrázok 10
  11. 11

    Po stuhnutí krájame horúcim nožom na rezy.

    Obrátený jablkový zákusok s karamelom (fotorecept) - obrázok 11

Diskusia k receptu





SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia