Obrátený jablkový zákusok s karamelom fotorecept
Foto: olinecka
Je veľa receptov na tieto výborné koláče. Dnes ponúkam vylepšenie s karamelovou omáčkou.
porcií
príprava
na 190 °C
Suroviny
Cesto: | |
5 ks |
|
150 g |
|
5 PL (teplá) |
|
150 g |
|
Jablková plnka: | |
900-1000 g očistené nastrúhané |
|
2 bal. |
|
1-2 PL (alebo podľa chuti) |
|
z 1 citróna |
|
Karamelová omáčka: | |
200 g (alebo trstinový) |
|
200 ml (do karamelu) |
|
250 ml (do krému) |
|
250 g |
|
Postup
-
1
Suroviny na cesto a jablkovú plnku. Pripravený plech s rozmermi 30x40 cm vyložíme alobalom.
-
2
Vajíčka a práškový cukor vyšľaháme do hustej peny, po lyžiciach pridávame vlažnú vodu, nakoniec preosejeme múku, ktorú na malých otáčkach vmiešame do vaječného základu.
-
3
Jablká ošúpeme, nastrúhame na strúhadle, zasypeme vanilínovým cukrom, škoricou a premiešame. Jablkovú plnku rozložíme na plech a na jablká vylejeme cesto a uhladíme.
-
4
Rúru predhrejeme na 190 stupňov a pečieme 25 minút.
-
5
Po upečení necháme mierne vychladnúť. Boky nožom uvoľníme a pomocou druhého plechu koláč preklopíme jablkovou plnkou nahor, stiahneme alobal.
-
6
Suroviny na karamelovú omáčku a dokončenie.
-
7
Na miernom plameni skaramelizujeme cukor, ktorý zalejeme 200 ml horúcej (teplej) smotany (33-40 %). Za stáleho miešania varíme na slabom plameni pokiaľ nezhustne, asi10 minút. Omáčku prelejeme do sklenenej nádoby a necháme vychladnúť (môžeme aj v studenej vode).
-
8
250 ml smotany (33 %) vyšľaháme do polotuha, pridáme mascarpone a karamelovú omáčku.
-
9
Pripravený karamelový krém rozotrieme na jablkovú plnku.
-
10
Krém uhladíme, boky upravíme. Trochou karamelovej omáčky pofŕkame po celom povrchu. Dáme do chladničky stuhnúť.
-
11
Po stuhnutí krájame horúcim nožom na rezy.
Ďakujem krásne za príjemný komentár,ktorý potešil.