Oblížprst

emmatessdad - fotkaemmatessdad, 9. septembra 2012

Robila som ho prvý krát tento týždeň dcére k 17. narodeninám. Nefotila som postup, lebo som nevedela, či bude vôbec dobrý. Výsledok však prekvapil. Zobraziť celý popisRobila som ho prvý krát tento týždeň dcére k 17. narodeninám. Nefotila som postup, lebo som nevedela, či bude vôbec dobrý. Výsledok však prekvapil. Je to tradičný starý koláč, ktorý sme kedysi jedávali v cukrárni. Je známy aj pod názvon "černoško".

25
porcií
60 minút
príprava
25 minút
na 200 °C

Suroviny

Cesto:
6 ks
120 g
2 PL
120 g
1 ks
60 ml
Žĺtkový krém:
5 ks
2 dcl
4 PL
1 ks
250 g
50-70 ml
3 PL
Biela pena:
5 ks
300 g
na posypanie:




Postup

  1. 1

    Postup pečenia cesta: Žĺtky vymiešame s cukrom do peny a postupne pridávame múku s kypr. práškom, kakao a olej. (Kypriaci prášok premiešajte v múke, nedávajte ho priamo do cesta) Nakoniec jemne primiešame vymixované bielky.

  2. 2

    Vylejeme do plechu (vysokého) plech buď pomažeme maslom a múkou alebo dáme do plechu papier na pečenie. Pečieme v dobre vyhriatej rúre pri 180-200st cca 20-25 minút. Necháme vychladnúť.

  3. 3

    Postup prípravy žĺtkového krému: Žĺtky nad parou ušlaháme s mliekom, cukrom, vanilkovým cukrom a hladkou múkou. Nakoniec pridáme rumm (ja som nedala, mne by to deti nezjedli, ale chýbal tam). Necháme vychladnúť.

  4. 4

    Po vychladnutí primiešame maslo. Ja som dala tú vychladnutú žltú masu do mixéra a po kúskoch pridávala mäkké maslo. Maslo vždy používam 82%. Je to na Vás, ale chuť hery a chuť masla v kréme je rozoznať. Maslo je lahodné, po here mi na jazyku ostane chuť akejsi roztopenej igelitky :-). Vymiešajte to skutočne poriadne, nech tam nie sú hrudky.

  5. 5

    Bielková pena: Keď nedodržíte tento postup, bielky nebudú držať!!!! 1. Bielky vyšľahajte do peny. 2. Až po vyšľahaní dajte nad paru a miešajte - zohrievajte nad parou. 3. Postupne pridávajte práškový cukor. 4. Stále nad parou miešajte až kým sa nezačne krém krásne ťahať.

  6. 6

    Koniec: Na vychladnuté cesto natrieme žĺtkový krém, na to natrieme (aspoň trocha vychladnutú) bielkovú penu a posypeme grankom. Alebo kakaom alebo nesquickom. Podľa mňa aj horkým kakaom kľudne, lebo 300 g cukru v bielkovom kréme :-) nedá sa povedať, že to nie je už aj tak dosť sladké.

  7. 7

    Môj muž predtým, než som mu ponúkla tento koláčik zjedol pikao a po zjedení koláčika povedal, že je dobrý ako pikavko. Svokor povedal, že tak toto tu ešte nebolo a moja prostredná dcéra ho vyjedala lyžicou z plechu. Ak ste na sladké, tak bude mať úspech. Dobrú chuť.

Diskusia k receptu

lusinkab
Tento zakusok som jedavala este ako mala a naozaj je vynikajuci :-) dakujem za pripomenutie a ukladam si pekne k mojej zbierke kolacikov :-)
3sandra3
aj ja robievam Oblížprst... máme ho veľmi radi a prsty si veru lížeme :-))
sneica
pred casom som ho robievala na kazdu prilezitost...super sviatocny zakusok...:)
orchidea
súhlasím so všetkými...poznám ho, robím ho a je vynikajúci...
bubuayogi
poznam ho, je to mnamka, a konecne uz mam aj recept, hned ide do KK :)
ancicka
Oblíž prst,presne vystihuje názov tohto fajnového zákusku.
Ja ešte ako dieťa si ho pamätám.Moja mama ho piekla vždy pri sviatočných priležitostiach,ako sú vianoce,veľká noc a odpust.Preto sme ho volali aj " sviatočný koláč."
borek
Tento zákusek jsem neznala, tudíš ani nevím jak chutná, ale dle obrázku musí být vynikající, jen co slepičky začnou více snášet vajíčka, tak určitě vyzkouším. Manžel má cukrovku, tak tomu dám jen přivonět. :-))
katka1804
Je to starý koláč a výborný. Občas robievam. U nás ho volajú aj Čierny Murín v bielej košeli.
cica2
dcérke dodadočne všetko naj k narodeninám :-) Zákusok musel výborne chutiť
cupcake
Ochutnala som ho u manzelovej tety, ked sme boli na navsteve. Hned som pytala recept. Je vynikajuci, doporucujem kazdemu.
pacula
Skúsila som ho urobiť tento víkend, podaril sa bol božský :-)Mňamka




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia