Foto: emmatessdad
Robila som ho prvý krát tento týždeň dcére k 17. narodeninám. Nefotila som postup, lebo som nevedela, či bude vôbec dobrý. Výsledok však prekvapil. Zobraziť celý popisRobila som ho prvý krát tento týždeň dcére k 17. narodeninám. Nefotila som postup, lebo som nevedela, či bude vôbec dobrý. Výsledok však prekvapil. Je to tradičný starý koláč, ktorý sme kedysi jedávali v cukrárni. Je známy aj pod názvon "černoško".
porcií
príprava
na 200 °C
Suroviny
Cesto: | |
6 ks |
|
120 g |
|
2 PL |
|
120 g |
|
1 ks |
|
60 ml |
|
Žĺtkový krém: | |
5 ks |
|
2 dcl |
|
4 PL |
|
1 ks |
|
250 g |
|
50-70 ml |
|
3 PL |
|
Biela pena: | |
5 ks |
|
300 g |
|
na posypanie: | |
|
Postup
-
1
Postup pečenia cesta: Žĺtky vymiešame s cukrom do peny a postupne pridávame múku s kypr. práškom, kakao a olej. (Kypriaci prášok premiešajte v múke, nedávajte ho priamo do cesta) Nakoniec jemne primiešame vymixované bielky.
- 2
Vylejeme do plechu (vysokého) plech buď pomažeme maslom a múkou alebo dáme do plechu papier na pečenie. Pečieme v dobre vyhriatej rúre pri 180-200st cca 20-25 minút. Necháme vychladnúť.
- 3
Postup prípravy žĺtkového krému: Žĺtky nad parou ušlaháme s mliekom, cukrom, vanilkovým cukrom a hladkou múkou. Nakoniec pridáme rumm (ja som nedala, mne by to deti nezjedli, ale chýbal tam). Necháme vychladnúť.
- 4
Po vychladnutí primiešame maslo. Ja som dala tú vychladnutú žltú masu do mixéra a po kúskoch pridávala mäkké maslo. Maslo vždy používam 82%. Je to na Vás, ale chuť hery a chuť masla v kréme je rozoznať. Maslo je lahodné, po here mi na jazyku ostane chuť akejsi roztopenej igelitky :-). Vymiešajte to skutočne poriadne, nech tam nie sú hrudky.
- 5
Bielková pena: Keď nedodržíte tento postup, bielky nebudú držať!!!! 1. Bielky vyšľahajte do peny. 2. Až po vyšľahaní dajte nad paru a miešajte - zohrievajte nad parou. 3. Postupne pridávajte práškový cukor. 4. Stále nad parou miešajte až kým sa nezačne krém krásne ťahať.
- 6
Koniec: Na vychladnuté cesto natrieme žĺtkový krém, na to natrieme (aspoň trocha vychladnutú) bielkovú penu a posypeme grankom. Alebo kakaom alebo nesquickom. Podľa mňa aj horkým kakaom kľudne, lebo 300 g cukru v bielkovom kréme :-) nedá sa povedať, že to nie je už aj tak dosť sladké.
- 7
Môj muž predtým, než som mu ponúkla tento koláčik zjedol pikao a po zjedení koláčika povedal, že je dobrý ako pikavko. Svokor povedal, že tak toto tu ešte nebolo a moja prostredná dcéra ho vyjedala lyžicou z plechu. Ak ste na sladké, tak bude mať úspech. Dobrú chuť.
Tipy na recepty z Varechy
SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia
Tipy na články z Varechy
- 2
Ja ešte ako dieťa si ho pamätám.Moja mama ho piekla vždy pri sviatočných priležitostiach,ako sú vianoce,veľká noc a odpust.Preto sme ho volali aj " sviatočný koláč."