Oblížprst

Autor receptu: emmatessdad

Robila som ho prvý krát tento týždeň dcére k 17. narodeninám. Nefotila som postup, lebo som nevedela, či bude vôbec dobrý. Výsledok však prekvapil. Je to tradičný starý koláč, ktorý sme kedysi jedávali v cukrárni. Je známy aj pod názvon "černoško".

25
porcií
60 minút
príprava
25 minút
na 200 °C

Suroviny

Postup

  1. Postup pečenia cesta: Žĺtky vymiešame s cukrom do peny a postupne pridávame múku s kypr. práškom, kakao a olej. (Kypriaci prášok premiešajte v múke, nedávajte ho priamo do cesta) Nakoniec jemne primiešame vymixované bielky.
  2. Vylejeme do plechu (vysokého) plech buď pomažeme maslom a múkou alebo dáme do plechu papier na pečenie. Pečieme v dobre vyhriatej rúre pri 180-200st cca 20-25 minút. Necháme vychladnúť.
  3. Postup prípravy žĺtkového krému: Žĺtky nad parou ušlaháme s mliekom, cukrom, vanilkovým cukrom a hladkou múkou. Nakoniec pridáme rumm (ja som nedala, mne by to deti nezjedli, ale chýbal tam). Necháme vychladnúť.
  4. Po vychladnutí primiešame maslo. Ja som dala tú vychladnutú žltú masu do mixéra a po kúskoch pridávala mäkké maslo. Maslo vždy používam 82%. Je to na Vás, ale chuť hery a chuť masla v kréme je rozoznať. Maslo je lahodné, po here mi na jazyku ostane chuť akejsi roztopenej igelitky :-). Vymiešajte to skutočne poriadne, nech tam nie sú hrudky.
  5. Bielková pena: Keď nedodržíte tento postup, bielky nebudú držať!!!! 1. Bielky vyšľahajte do peny. 2. Až po vyšľahaní dajte nad paru a miešajte - zohrievajte nad parou. 3. Postupne pridávajte práškový cukor. 4. Stále nad parou miešajte až kým sa nezačne krém krásne ťahať.
  6. Koniec: Na vychladnuté cesto natrieme žĺtkový krém, na to natrieme (aspoň trocha vychladnutú) bielkovú penu a posypeme grankom. Alebo kakaom alebo nesquickom. Podľa mňa aj horkým kakaom kľudne, lebo 300 g cukru v bielkovom kréme :-) nedá sa povedať, že to nie je už aj tak dosť sladké.
  7. Môj muž predtým, než som mu ponúkla tento koláčik zjedol pikao a po zjedení koláčika povedal, že je dobrý ako pikavko. Svokor povedal, že tak toto tu ešte nebolo a moja prostredná dcéra ho vyjedala lyžicou z plechu. Ak ste na sladké, tak bude mať úspech. Dobrú chuť.