Oblížprst
Autor receptu: emmatessdad
Robila som ho prvý krát tento týždeň dcére k 17. narodeninám. Nefotila som postup, lebo som nevedela, či bude vôbec dobrý. Výsledok však prekvapil. Je to tradičný starý koláč, ktorý sme kedysi jedávali v cukrárni. Je známy aj pod názvon "černoško".
25 porcií |
60 minút príprava |
25 minút na 200 °C |
Postup
- Postup pečenia cesta:
Žĺtky vymiešame s cukrom do peny a postupne pridávame múku s kypr. práškom, kakao a olej. (Kypriaci prášok premiešajte v múke, nedávajte ho priamo do cesta) Nakoniec jemne primiešame vymixované bielky.
- Vylejeme do plechu (vysokého) plech buď pomažeme maslom a múkou alebo dáme do plechu papier na pečenie. Pečieme v dobre vyhriatej rúre pri 180-200st cca 20-25 minút. Necháme vychladnúť.
- Postup prípravy žĺtkového krému:
Žĺtky nad parou ušlaháme s mliekom, cukrom, vanilkovým cukrom a hladkou múkou. Nakoniec pridáme rumm (ja som nedala, mne by to deti nezjedli, ale chýbal tam). Necháme vychladnúť.
- Po vychladnutí primiešame maslo. Ja som dala tú vychladnutú žltú masu do mixéra a po kúskoch pridávala mäkké maslo. Maslo vždy používam 82%. Je to na Vás, ale chuť hery a chuť masla v kréme je rozoznať. Maslo je lahodné, po here mi na jazyku ostane chuť akejsi roztopenej igelitky :-).
Vymiešajte to skutočne poriadne, nech tam nie sú hrudky.
- Bielková pena:
Keď nedodržíte tento postup, bielky nebudú držať!!!!
1. Bielky vyšľahajte do peny.
2. Až po vyšľahaní dajte nad paru a miešajte - zohrievajte nad parou.
3. Postupne pridávajte práškový cukor.
4. Stále nad parou miešajte až kým sa nezačne krém krásne ťahať.
- Koniec:
Na vychladnuté cesto natrieme žĺtkový krém, na to natrieme (aspoň trocha vychladnutú) bielkovú penu a posypeme grankom. Alebo kakaom alebo nesquickom. Podľa mňa aj horkým kakaom kľudne, lebo 300 g cukru v bielkovom kréme :-) nedá sa povedať, že to nie je už aj tak dosť sladké.
- Môj muž predtým, než som mu ponúkla tento koláčik zjedol pikao a po zjedení koláčika povedal, že je dobrý ako pikavko.
Svokor povedal, že tak toto tu ešte nebolo a moja prostredná dcéra ho vyjedala lyžicou z plechu.
Ak ste na sladké, tak bude mať úspech.
Dobrú chuť.