Nyponsoppa

svedka - fotkasvedka, 27. apríla 2014
Nyponsoppa
Foto: svedka

V preklade sipkova polievka,ale klasicka polievka to nie je,mozno nieco ako dezertna polievka? :) Dnes som si zavarila zopar poharikov,tak pridavam recept.

20 minút
tepelná úprava

Suroviny

500 g alebo sušené
1,5 l
1,3 dcl
1,5 PL alebo aj maizena




Postup

  1. 1

    Ocistime si sipky,ak su cerstve.Jemne pomixujeme na vacsie kusky,alebo pokrajame na stvrtky,ak mame trpezlivost a cas :) Varime 20 minut,potom rozmixujeme celu zmes nahladko a precedime cez sitko.Do precedenej zmesi pridame cukor a zemiakovy skrob a nechame zovriet.Po zovreti ihned odstavime. Ak zmes chcete zavarit,nepridavajte zemiakovy skrob,ani maizenu,ani muku na zahustovanie...mozte to urobit neskor alebo vobec :)

  2. 2

    Ak su sipky susene,namocime ich do vody aspon den vopred.Poustupujeme rovnako ako pri cerstvych,avsak varime 3 hodiny na miernom plameni.

  3. 3

    Typicky svedsky dezert oblubeny najma cez leto,podavany so zmrzlinou a mandlovymi mini susienkami,ale kludne mozte pouzit piskoty.My pijeme s mliekom v pomere 2:1,alebo len s troskou smotany,niekedy posypem troskou skorice.Niekedy pijem len tak,zazenie vlci hlad-hlavne pri vecernych utokoch na chladnicku :) Dobru chut.

    Nyponsoppa - obrázok 3

Diskusia k receptu

pusta
nebudem rozprávať, že je v ba takmer nemožné dostať sa k čerstvým šípkam, skôr k sušeným. :-)
recept jednoduchý a predsa výborný, čas prípravy nehrá úlohu, viem si chuťovo živo predstaviť takýto dezert o zmrzlinou a mandľovými mini sušienkami lahôdka a ako dobre vychladený nápoj s mliekom a smotanou + škorica - skvelé. prisladzovať základ ani netreba :-)
vdaka za recppt na takú dobrotu.
svedka
@pusta mila dakujem velmi pekne,netrufala som si tipovat,ci sa varechacom tento recept moze pacit,ale ja som si tento ,,pokrm,, velmi oblubila.Veru treba vyskusat :) Z tych cerstych je to niekedy dooost kyselkave,cukor len zmierni,nepresladi :) To uz treba kostova za pochodu.
katkat
pekne, ja ked som bola vo svedsku, tak to robili domaci z rebarbory, lebo im rastla na zahrade a jedli to poliate sladkou smotanou, tiez to bolo dobre :)
svedka
To nie je soppa,ale kräm a veru robi sa zo vselijakeho ovocia a je to velmi chutne :) Dakujem za komentik.
safran
každý Tvoj recept je príjemné nahliadnutie do severskej kuchyne, mne neznámej :-) čerstvé šípky v záhrade, skúsim na jeseň, odkladám, solamyl trošku opatrnejšie... rozmiešať v studenej vode na hustú kašičku, vliať do horúceho, ale už nevariť... či u vás sa to robí inak? a teraz zo sušených na studeno, bez zahusťovania - tiež dobré :-)
svedka
@safran to je ucel :))) Na slovensku kuchynu je tu viac odbornikov,tak ja chcem vniest trosku ineho svetla,nieco ine,sem-tam,ak sa podari :) Nevarim,len necham zovriet-ako som napisala.Ale robila som teraz bez,lebo som robila aj do poharov a mne to ani nejak netreba zahustovat,nepotrpim si :D
megdesign
Hmmm... zaujimave a moze to byt dobre... Aku to ma konzistenciu, ked sa to zavara? Nieco ako sirup?
svedka
@katkat ale dobry napad-nabuduce :))) Kräm mam najradsej marhulovy,skusala si?
@megdesign nie,je to ako ,hmmm, rozmixovana polievka :) Napriklad brokolicovy krem,ale bez zahustovania?Taky priklad...:D Ale najlepsie cerstve,mozno sa neoplati ani zavarat,ale ja rada :)
jozka2
chcela by som vediet ci pri priprave cram sa rozmixuje aj s rebarborou?
Stoji to za vyskusanie.
jozka2
myslela som,ak uvaris rebarboru,alebo marhule atd a chces urobit cram,ci to precedes a pouzijes len stavu alebo sa to rozmixuje aj s ovocim,ako pise katkat,ze to pila s rebarbori no napis postup na cram budem mudrejsia.
svedka
Kräm sa robi vpodstate takisto,ako soppa-vsetko rozmixujem,ale este samozrejme aj precedim,musi byt jemny,bez ziadnych kuskov a pridava sa viac zahustovadla.Ja nemam rada,ked to je take huste,ako by to malo byt,ale co uz :)
svedka
+do kräm aj viac cukru a vanilka alebo ine ,,srandy,,...uz ko ako ma rad :)
katkat
neskusala som, mala som iba ten rebarborovy, ale verim, ze je to dobre, maruhle mam rada :).. v ten rok mali totiz tolko rebarbory, ze nevedeli co s nou, pie som piekla asi pat krat, krämu boli hrnce a tak dalej :D
svedka
*OPRAVA precedis,ale do krämu sa nechavaju aj kusky,nemusis precedovat,ale ja to robim :)
@katkat tak to si si uzila :)
jozka2
nemas ponatia nahodou ci sa skrob nemoze nahradit guar- gum alebo psylliom atd.?Musi byt kr.cukor? nemozno pouzit blue agave?to ma velmi nizky glikem.index,ja ho pouzivam namiesto cukru,nehnevaj sa,ze filozofujem okolo toho ale ma to velmi nadchlo moze to byt vynikajuci napitok na horuce letne dni,hlavne ked idem hrat tennis tak za tie 2-3 hod.doda mimo ineho aj kopu energie,radsej by som si to pripravila ako tie umeliny.Bravala som na posilnenie a osviezenie kombuchu,ale tej zase sa nemozes pit vela prepac pisem ako cinsky pisar,ale ak mi to vysvetlis hodne mi to pomoze,vdaka
jozka2
vdaka medzi tym ako som pisala ste mi to ojasnili ako to pripravit urcite skusim hned zajtra z rebarbori a napisem ako som dopadla.
svedka
@jozka vobec sa nehnevam :) Prave naopak.Ja som pridala originalnu recepturu,iste sa da nahradit aj vsetko :) Ale to uz bude nieco ine.Urcite mozes pouzit aj gumu,zahusti aj bez zahrievania a potom ta to zasyti viac,co je vhodne aj pri sporte atd. Psyllium je zas vhodne alternativa pre celiatikov,myslim.Ale to by som nepouzila,ked ho nechas odstat,prilis rosolovatie,jedine,ze by si hned vypila-od hladu :) Modru agavu?Jedine,ze by si chcela ,,vypalit,, teqilu? :D Ak mas nektar z agave po ruke,preco nie?To by zas bolo vhodne pre diabetikov :) Dufam,ze je moja odpoved dostatocna.
eviana
@svedka , to vyzerá fakt zaujímavo... ulozim do KK a v case zrelych sipiek skusim... vitaminova bomba, vďaka za tento recept :)
pacik
Šípky nemám, ale rebarbora v záhrade je už obrovská, recept prišiel ako na zavolanie :-)
svedka
na 250g rebarbory - 2dcl vody a 0,5dcl cukru,1,5 PL skrob...varit okolo 5- 10 minut :))
marika21
Poslednú októbrovú sobotu sme z manželom natrhali 2 vedrá 10L. Usušili na čaj.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia