Nyponsoppa

Autor receptu: svedka

V preklade sipkova polievka,ale klasicka polievka to nie je,mozno nieco ako dezertna polievka? :) Dnes som si zavarila zopar poharikov,tak pridavam recept.

20 minút
tepelná úprava

Suroviny

Postup

  1. Ocistime si sipky,ak su cerstve.Jemne pomixujeme na vacsie kusky,alebo pokrajame na stvrtky,ak mame trpezlivost a cas :) Varime 20 minut,potom rozmixujeme celu zmes nahladko a precedime cez sitko.Do precedenej zmesi pridame cukor a zemiakovy skrob a nechame zovriet.Po zovreti ihned odstavime. Ak zmes chcete zavarit,nepridavajte zemiakovy skrob,ani maizenu,ani muku na zahustovanie...mozte to urobit neskor alebo vobec :)
  2. Ak su sipky susene,namocime ich do vody aspon den vopred.Poustupujeme rovnako ako pri cerstvych,avsak varime 3 hodiny na miernom plameni.
  3. Typicky svedsky dezert oblubeny najma cez leto,podavany so zmrzlinou a mandlovymi mini susienkami,ale kludne mozte pouzit piskoty.My pijeme s mliekom v pomere 2:1,alebo len s troskou smotany,niekedy posypem troskou skorice.Niekedy pijem len tak,zazenie vlci hlad-hlavne pri vecernych utokoch na chladnicku :) Dobru chut.