Nugátová Bajadera

Autor receptu: sweetlaab

Tento slávny nepečený dezert a pralinky z ex-Juhoslávie je ľahké a rýchle spraviť z lieskových orieškov, sušienok, a čokolády. Je veľmi sýty, sladký a hodí sa výborne ku káve.

16
porcií
45 minút
príprava

Postup

  1. Šupku z orieškov odstránime (alebo blanšírovaním a opečením do zlato hneda, alebo pečieme ich 15 - 20 min. pri 175 °C (347 °F) a potom olúpeme).
  2. Zmiešame vodu s cukrom a privedieme do varu na pár minút, odstavíme.
  3. Vmiešame na jemno pomleté oriešky a sušienky, potom mascarpone.
  4. Ochutíme vanilkou a rumom a miešame, kým nedostaneme pastu, zoberieme 2/3 pasty do inej nádoby.
  5. Rozpustíme 170 g čokolády spolu s 2 PL oleja na veľmi miernom ohni, alebo na vodnom kúpeli, vmiešame čokoládu do 1/3 pasty a dáme do formy približne 14 x 23 cm, na ktorú sme pred tým položili potravinársku fóliu.
  6. Prstami natlačíme rovnako po celej ploche a dáme do mrazničky na 15 min, pokiaľ tmavá vrstva nestuhne.
  7. Natlačíme na tmavú stuhnutú vrstvu rovnakú svetlú vrstvu a na ňu zvyšok rozpustenej čokolády v lyžici oleja a masla, necháme stuhnúť v chladničke cez noc, alebo v mrazničke 45 min. - 1 hodinu, ale nenecháme zmraziť.
  8. Pred podávaním vyberieme z chladu a necháme 5 - 7 min. v teplote miestnosti, potom pokrájame na malé štvorce, alebo obdĺžniky a posypeme kakaom.
  9. Pozrite ďalšie informácie o tomto dezerte na <a href="http://danieladanaphotographer.blogspot.sk/2016/04/bajadera-nougats-nugatova-bajadera.html" target="_blank">http://danieladanaphotographer.blogspot.sk/2016/04/bajadera-nougats-nugatova-bajadera.html</a>