Nivovo-eidamové kysnuté pagáčiky fotorecept

sonulienkaSonulienka, 67 ročná žena, Banská Bystrica, 1. novembra 2017 19:23
Ďalšie jej recepty »

Dnes som si vyskúšala tak trochu netradičné skladanie kysnutého cesta.

90 min
príprava
25-30 min
na 200 °C

Suroviny

Cesto:
600 g
1 PL
42 g
1 ČL
150 ml
200 ml
125 g
1 ks
Náplň:
270 g
200 g
50 g
Na potretie:
1 ks
Na posypanie:
Tip na Vianoce: Kúpte si prvú knihu s receptami z Varecha.sk

Postup prípravy

  1. 1

    Tu sú suroviny.

    Nivovo-eidamové kysnuté pagáčiky (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Urobíme si kvások. Keď máme kvások hotový, prisypeme múku, ktorú sme si preosiali a rozmiešali so soľou, prilejeme vlažné mlieko rozmiešané s kyslou smotanou a vajíčkom. Nakoniec pridáme vlažné rozpustené maslo. Dáme do stroja (alebo miešame ručne) a vypracujeme vláčne cesto. Vložíme ho do nádoby, ktorá sa nám dá dobre uzatvoriť. Ja som dala do kysky misky, ale nemusíte dať práve do ne,j len do takej, ktorú dobre uzatvoríte a dáme na 30 minút do chladničky.

    Nivovo-eidamové kysnuté pagáčiky (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Cesto po 30 minútach.

    Nivovo-eidamové kysnuté pagáčiky (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Ono veľmi nenakysne, ale sa nám krásne vyvaľká.

    Nivovo-eidamové kysnuté pagáčiky (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Keď si cesto pekne rozvaľkáme, potrieme ho rozpusteným maslom a nastrúhanou Nivou.

    Nivovo-eidamové kysnuté pagáčiky (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Teraz nastrúhame na to Eidam.

    Nivovo-eidamové kysnuté pagáčiky (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    No a teraz to začne. Syr dobre rukami popritláčame, aby nám pri skladaní nepadal. Začíname skladať. Najprv po výške z ľava do stredu.

    Nivovo-eidamové kysnuté pagáčiky (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Teraz z prava do stredu.

    Nivovo-eidamové kysnuté pagáčiky (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    No a ešte na polovicu.

    Nivovo-eidamové kysnuté pagáčiky (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    Teraz cesto po dĺžke jemne nakrojíme. (Tu som to trochu prestrelila a prekrojila viac, keď som krájala prvýkrát).

    Nivovo-eidamové kysnuté pagáčiky (fotorecept) - obrázok 10
  11. 11

    Tu je prekrojené.

    Nivovo-eidamové kysnuté pagáčiky (fotorecept) - obrázok 11
  12. 12

    No a pokračujeme v skladaní. Z hora do stredu a z dola do stredu a znova prekrojíme na obidvoch stranách.

    Nivovo-eidamové kysnuté pagáčiky (fotorecept) - obrázok 12
  13. 13

    No a znova ešte preložíme a prekrojíme.

    Nivovo-eidamové kysnuté pagáčiky (fotorecept) - obrázok 13
  14. 14

    A takto pripravené cesto vložíme do nádoby zatvoríme ju a dáme do chladničky na 20 minút. Toto zopakujeme 2 krát. Celý postup tak ako prvýkrát. Po druhom raze cesto vyberieme rozvaľkáme poskladáme, jemne narežeme, ale už ho nedávame do chladničky, ale len vyvaľkáme.

    Nivovo-eidamové kysnuté pagáčiky (fotorecept) - obrázok 14
  15. 15

    Pokrájame ho na štvorčeky - tak nemáme žiaden odpad a nemusíme znovu vaľkať. Potrieme vajíčkom a posypeme sezamom a ukladáme na plech. Je tam Niva a tá je slaná, tak netreba na vrch soliť.

    Nivovo-eidamové kysnuté pagáčiky (fotorecept) - obrázok 15
  16. 16

    Pečieme pri 200 stupňovej teplote do ružova. Každá si svoju rúru poznáte.

    Nivovo-eidamové kysnuté pagáčiky (fotorecept) - obrázok 16
  17. 17

    No a koštujeme sú lahodné. Tento postup som našla na nete, tak som si ho chcela vyskúšať. Asi sa Vám bude zdať zdĺhavý, ale neviem, či to je tým, že sa jemne cesto nakrajovala, ale sú ako páper ľahučké.

    Nivovo-eidamové kysnuté pagáčiky (fotorecept) - obrázok 17
Recept je zaradený do tagov:


TOPlist