Nivovo-eidamové kysnuté pagáčiky fotorecept
Foto: sonulienka
Dnes som si vyskúšala tak trochu netradičné skladanie kysnutého cesta.
príprava
na 200 °C
Suroviny
Cesto: | |
600 g |
|
1 PL |
|
42 g |
|
1 ČL |
|
150 ml |
|
200 ml |
|
125 g |
|
1 ks |
|
Náplň: | |
270 g |
|
200 g |
|
50 g |
|
Na potretie: | |
1 ks |
|
Na posypanie: | |
|
Postup
-
1
Tu sú suroviny.
-
2
Urobíme si kvások. Keď máme kvások hotový, prisypeme múku, ktorú sme si preosiali a rozmiešali so soľou, prilejeme vlažné mlieko rozmiešané s kyslou smotanou a vajíčkom. Nakoniec pridáme vlažné rozpustené maslo. Dáme do stroja (alebo miešame ručne) a vypracujeme vláčne cesto. Vložíme ho do nádoby, ktorá sa nám dá dobre uzatvoriť. Ja som dala do kysky misky, ale nemusíte dať práve do ne,j len do takej, ktorú dobre uzatvoríte a dáme na 30 minút do chladničky.
-
3
Cesto po 30 minútach.
-
4
Ono veľmi nenakysne, ale sa nám krásne vyvaľká.
-
5
Keď si cesto pekne rozvaľkáme, potrieme ho rozpusteným maslom a nastrúhanou Nivou.
-
6
Teraz nastrúhame na to Eidam.
-
7
No a teraz to začne. Syr dobre rukami popritláčame, aby nám pri skladaní nepadal. Začíname skladať. Najprv po výške z ľava do stredu.
-
8
Teraz z prava do stredu.
-
9
No a ešte na polovicu.
-
10
Teraz cesto po dĺžke jemne nakrojíme. (Tu som to trochu prestrelila a prekrojila viac, keď som krájala prvýkrát).
-
11
Tu je prekrojené.
-
12
No a pokračujeme v skladaní. Z hora do stredu a z dola do stredu a znova prekrojíme na obidvoch stranách.
-
13
No a znova ešte preložíme a prekrojíme.
-
14
A takto pripravené cesto vložíme do nádoby zatvoríme ju a dáme do chladničky na 20 minút. Toto zopakujeme 2 krát. Celý postup tak ako prvýkrát. Po druhom raze cesto vyberieme rozvaľkáme poskladáme, jemne narežeme, ale už ho nedávame do chladničky, ale len vyvaľkáme.
-
15
Pokrájame ho na štvorčeky - tak nemáme žiaden odpad a nemusíme znovu vaľkať. Potrieme vajíčkom a posypeme sezamom a ukladáme na plech. Je tam Niva a tá je slaná, tak netreba na vrch soliť.
-
16
Pečieme pri 200 stupňovej teplote do ružova. Každá si svoju rúru poznáte.
-
17
No a koštujeme sú lahodné. Tento postup som našla na nete, tak som si ho chcela vyskúšať. Asi sa Vám bude zdať zdĺhavý, ale neviem, či to je tým, že sa jemne cesto nakrajovala, ale sú ako páper ľahučké.
Pekny recept, trochu pracnejsi, ale pre priatelov k vecernemu posedeniu pri dobrom vine ako stvoreny.