Foto: amelie
Už dávnejšie som kdesi videla recept na pečivo s majonézou. Vtedy som tomu nevenovala pozornosť, zdalo sa mi čudné dávať majonézu do cesta... Minule Zobraziť celý popisUž dávnejšie som kdesi videla recept na pečivo s majonézou. Vtedy som tomu nevenovala pozornosť, zdalo sa mi čudné dávať majonézu do cesta... Minule mi zostala majonéza, nevedela som, čo s ňou, a vtedy som si spomenula na ten recept. Chyba lávky, netušila som, kde som ho videla (ani som si ho poriadne neprečítala:_(). Tak mi nezostalo iné, iba experimentovať. Prvý pokus sa mi videl trochu nevydarený, ale po rožkoch sa u nás len tak zaprášilo! Toto je pokus číslo 3.
na 180 °C
Postup
-
1
Rožky zostanú dlho vláčne, stačí ich zabaliť do utierky a dať do dreveného "chlebníka". Ani príprava a suroviny nie sú náročné.
-
2
Do mištičky s vlažným mliekom a troškou cukru rozdrobíme droždia a počkáme, až "podrastie". Do veľkej misy si preosejeme múku, pridáme droždie, vlažné mlieko, majonézu, zvyšný cukor a nakoniec soľ. Vymiesime hladké nelepivé cesto. Nemala som doma čerstvé droždie a nechcelo sa mi v daždi do obchodu, tak som použila sušené - 2 malé vrecúška. Cesto kysne trošku pomalšie, ale ak ho dobre vymiesite, výsledok je neočakávane dobrý.
-
3
Cesto vyklopíme na pomúčenú dosku, rozdelíme na štyri časti, tri odložíme bokom, jednu rozvaľkáme na kruh, ktorý rozdelíme na osem trojuholníkov. Tie skrútime od základne k špicu a poukladáme na plech s papierom na pečenie. Postup zopakujeme s ostatnými tromi dielmi cesta. Rožky necháme na plechu ešte trochu podkysnúť, potom potrieme rozšľahaným bielkom a posypeme sezamom, hrubozrnnou soľou, makom...
-
4
Plech dáme do rúry predhriatej na 180°C a pečieme, kým rožky nezozlatnú. Každá rúra pečie inak, v mojej to trvalo asi 20 minút.
-
5
Rožky vyberieme z rúry a necháme trošku vychladnúť na mriežke. Sú krásne bacuľaté, vnútri vláčne, zvonku chrumkavé.
:-)