Nevyschýňajúce rožky (fotorecept)

Autor receptu: amelie

Už dávnejšie som kdesi videla recept na pečivo s majonézou. Vtedy som tomu nevenovala pozornosť, zdalo sa mi čudné dávať majonézu do cesta... Minule mi zostala majonéza, nevedela som, čo s ňou, a vtedy som si spomenula na ten recept. Chyba lávky, netušila som, kde som ho videla (ani som si ho poriadne neprečítala:_(). Tak mi nezostalo iné, iba experimentovať. Prvý pokus sa mi videl trochu nevydarený, ale po rožkoch sa u nás len tak zaprášilo! Toto je pokus číslo 3.

20 minút
na 180 °C

Postup

  1. Rožky zostanú dlho vláčne, stačí ich zabaliť do utierky a dať do dreveného "chlebníka". Ani príprava a suroviny nie sú náročné.
  2. Do mištičky s vlažným mliekom a troškou cukru rozdrobíme droždia a počkáme, až "podrastie". Do veľkej misy si preosejeme múku, pridáme droždie, vlažné mlieko, majonézu, zvyšný cukor a nakoniec soľ. Vymiesime hladké nelepivé cesto. Nemala som doma čerstvé droždie a nechcelo sa mi v daždi do obchodu, tak som použila sušené - 2 malé vrecúška. Cesto kysne trošku pomalšie, ale ak ho dobre vymiesite, výsledok je neočakávane dobrý.
  3. Cesto vyklopíme na pomúčenú dosku, rozdelíme na štyri časti, tri odložíme bokom, jednu rozvaľkáme na kruh, ktorý rozdelíme na osem trojuholníkov. Tie skrútime od základne k špicu a poukladáme na plech s papierom na pečenie. Postup zopakujeme s ostatnými tromi dielmi cesta. Rožky necháme na plechu ešte trochu podkysnúť, potom potrieme rozšľahaným bielkom a posypeme sezamom, hrubozrnnou soľou, makom...
  4. Plech dáme do rúry predhriatej na 180°C a pečieme, kým rožky nezozlatnú. Každá rúra pečie inak, v mojej to trvalo asi 20 minút.
  5. Rožky vyberieme z rúry a necháme trošku vychladnúť na mriežke. Sú krásne bacuľaté, vnútri vláčne, zvonku chrumkavé.