Netradičný zemiakový šalát fotorecept

lyali - fotkalyali, 19. mája 2011
Netradičný zemiakový šalát (fotorecept)
Foto: lyali

Zemiaky, stopkatý zeler, syr balkánskeho typu, oregano, pažítka... Podávala som k pstruhovi :-)

4
porcie
20 minút
príprava
20 minút
tepelná úprava

Suroviny

1 kg
1 ks
  čerstvá
podša chuti
podľa chuti
cca 150 g




Postup

  1. 1

    Umyté zemiaky uvaríme v šupke (zakrývam, fotila som pred zakrytím, nech vidno zemiačiky :-) ).

    Netradičný zemiakový šalát (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Stopkatý zeler očistíme, rozoberieme na "paličky".

    Netradičný zemiakový šalát (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Pokrájame asi na 0,5cm kúsky.

    Netradičný zemiakový šalát (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Dáme pariť asi na 5min (zakryté :-) ). Necháme vychladnúť.

    Netradičný zemiakový šalát (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Uvarené zemiaky zlejeme z vody, necháme vychladnúť, ošúpeme a nakrájame (ja ich krájam na plátky cez krájač na varené vajíčka a prekrojím ich ešte napoly :-) ).

    Netradičný zemiakový šalát (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Pažítku nakrájame.

    Netradičný zemiakový šalát (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Nachystáme si oregano :-)

    Netradičný zemiakový šalát (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Na olivovom oleji speníme nakrájanú pažítku, pridáme oregano a zemiaky. Osolíme.

    Netradičný zemiakový šalát (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    Premiešame.

    Netradičný zemiakový šalát (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    V mise premiešame ochutené zemiaky, stopkatý zeler.

    Netradičný zemiakový šalát (fotorecept) - obrázok 10
  11. 11

    V troške vody zmiešame biely balsamico ocot, prípadne trošku práškového cukru. A premiešame so zeleninou.

    Netradičný zemiakový šalát (fotorecept) - obrázok 11
  12. 12

    Medzi prstami pomrvíme na šalát syr balkánskeho typu a premiešame.

    Netradičný zemiakový šalát (fotorecept) - obrázok 12
  13. 13

    ... :-)

    Netradičný zemiakový šalát (fotorecept) - obrázok 13
  14. 14

    Bonus: pstruh :-) Pstruha som posolila zvonka aj zvnútra. Položila na olejom potretý alobal. Dovnútra vložila stonku čerstvej bazalky, štvrtku citróna a plátok masla. Zvonku posypala mletou rascou. Obložila lupeňmi červenej cibule a polovičkami cherry paradajok, ktoré som predtým premiešala zľahka s olejom a bylinkovou soľou.

    Netradičný zemiakový šalát (fotorecept) - obrázok 14
  15. 15

    ...

    Netradičný zemiakový šalát (fotorecept) - obrázok 15
  16. 16

    Na vrch plátky masla a zabaliť alobalom a dať piecť :-)

    Netradičný zemiakový šalát (fotorecept) - obrázok 16
  17. 17

    :-)

    Netradičný zemiakový šalát (fotorecept) - obrázok 17
  18. 18

    Spolu nevšedné, zaujímavé :-)

    Netradičný zemiakový šalát (fotorecept) - obrázok 18

Diskusia k receptu

svetlana9
jo jo - zemiačiky zaujímavé - určite aj veeeeeľmi chutné a tá rybka - fantázia -ňam - ide do KK
hubata
Mňam, mňam, musím tie zemiaky takto vyskúšať, až sem cítim ako voňajú. No a samozrejme rybka nemá chybu.
matased
veľmi veľkú chuť som dostala...vyzerá to skvele, rybka, aj šalát, určite vyskúšam....
lyali
@dogagador , či som profík? Pravdupovediac, Tvojou otázkou si ma zaskočila (neviem, ako je to myslené, a to dokonca s dvoma otáznikmi :-) ). Čo sa týka varenia, som len amatér, akých je nás tu veľa, ale verím, že každý jeden z nás tu varí s láskou. Rada skúšam novú chute (rada chutnám, rada skúšam pripraviť, ale na druhej strane neodolám ani klasike). Inšpiráciou pre tento recept bol pre mňa šalát v jednej reštaurácii a pokúsila som sa ho podľa svojho uváženia urobiť čo najpodobnejšie tomu, ktorý som tam ochutnala. Niekedy "odkukám" nejaké kombinácie v iných receptoch, niekedy v reštike, niekedy u známych a potom skúšam, aj keď pôvodný recept nemám. Pospájam zas do svojich chutí. Mne sa tento šalát priam žiadal k tomu pstruhovi, ktorý na mňa kukal v chladničke a pripravila som pstruha po svojom. Tak, aby to na tanieri hralo farbami :-) Proste v kuchyni sa viem vyblázniť ako mnoho skvelých varecháčov :-)
stefanus191
salat vyzera zaujimavo, dnes ho robim, pstruha nemam, ale robim k tomu fasirky s koprom, dufam, ze sa chute zladia, tiez rad experimentujem...vdaka za recept na salat...
jarunka
Velmi pekna rybka, aj zem. salat ale ten stonkovy zeler nahradim niecim inym.
emov
Mila lyali.možno,že si raz tento tvoj recept niekedy vyskúšam.Ale chcem sa vyadriť k tvojmu komentaru na mňa,pri kardinalovom kolaču.Ja žijem sám a niekedy si prezerám daktoré stránky s receptami.A netak dávno som narazil aj na kardinála.A môj sedliacký ruzum ma nepustí!!!Darmo sa budeš mojak zástavať,Len si pozri svoje recepty,či sa aspoňraz k tvojím vyadrila.(mimochodom súvšetky podľa mna super)!
lyali
@emov , určite sme to mysleli obaja v dobrom :-) Myslím, že na koláče, či zákusky veľa ľudí má rovnaký recepis - lebo všeobecne kolujú, keďže sú osvedčené, medzi viacerými ľuďmi. Pri recepte u mojack ma naozaj potešil fotopostup, lebo som sa s ním zatiaľ nestretla na webe a takto vďaka nemu mám aj odvahu odhodlať sa naň a aj tie čučoriedky ma zaujali, lebo ich máme radi. Sedliacky rozum veru treba treba. Som rada, že si si moje recepty pozrel, že sa ti páčia - to vždy poteší. A sto ľudí, sto chutí. Ak mojack sa k mojim receptom nevyjadrila - je to len a len na nej. Každý sa vyjadrí k tým, ku ktorým chce. Budem rada, ak ešte niekedy kukneš moje výtvory a určite sa teším aj na Tvoje :-)
evusik
veľmi pekný recept, pekne odprezentovaný.... vidieť že varíš s radosťou... len by som mala jednu celkom maličkú výhradu - jedlo pri sevírovaní ale aj pri fotení by nemalo trčať s taniera :-) dúfam, že sa na mňa nebudeš hnevať za toto upozornenie, ale veľmi sa mi páči tvoja práca s vareškou aj foťákom (aj si svoj vzťah k vareniu pekne opísala vo svojom komente) tak ti prajem aby sa ti darilo ešte viac :-)
lyali
@evusik , ďakujem za komentár. "Trčanie jedla" som si žiaľ doteraz neuvedomila. Teraz pozerám rad za radom všetky svoje recepty tu na vareche. Jo, raz trčí chlebík pri nivovej nátierke, inokedy pirohy, ... A pri tomto pstruhovi som sa snažila asi najmenej - boli to väčšie pstruhy a chcela som ho nechať vcelku práve preto, aby bolo vidieť, že je to pstruh. V budúcnosti sa pokúsim domyslieť servírovanie lepšejšie :-)
evusik
ja som sa túto "informáciu" dozvedela pred rokmi a odvtedy sa jej držím :-) dokonca v profesionálnom kulinárstve sa to považuje za foux pas :-) aj keď my sme samozrejme amatéri, ale aj my sa môžeme zdokonaľovať, no nie?
lyali
@evusik , samozrejme :-) Zdokonaľujúci amatéri z nás :-) Kto vie, možno z nás časom vyvstanú profi :-)
hanach
Aj pre mňa si profík. Dík Ukladám si hlavne šalátik
mariamka
@lyali tvoje recepty su uz tradicne zaruka kvality, vcera som snorila ako vyuzit stopkaty zeler, a nasla som tento tvoj pekny salat, akurat zemiaky som uz mala uvarene, preto to vyzera ako "maglajz" :) zeler, pazitku a oregano som najprv oprazila na masle a pridala varene zemiaky, vyborne! podavala som ako prilohu k dusenej zeleninke (mrkva, cuketa, zel. fazulka a somozrejme stonkovy zeler:) a narychlo opecenemu kuraciemu masu, ti moji ani netusia, ako zdravo ziju, dakujem za tuto tvoju inspiraciu, tesim na dalsie :))

marianne
Tento salat spravim ako vianocny tohto roku s kaprikom na masle,vobec nemame chut na majonezak,neviem co sa deje....




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia