Foto: rawery
Kokos je jedna z mojich najobľúbenejších ingrediencií. Mám rada mladý kokos, kokosovú vodu, kokosové mlieko, strúhaný kokos, dokonca na dekorácie využijem aj kokosový “obal”. Zobraziť celý popisKokos je jedna z mojich najobľúbenejších ingrediencií. Mám rada mladý kokos, kokosovú vodu, kokosové mlieko, strúhaný kokos, dokonca na dekorácie využijem aj kokosový “obal”. Ideálne. Preto sa mi svojho času zdalo úplne prirodzené premýšľať o tom, ako vytvoriť zdravú repliku známej čokoládovo-kokosovej tyčinky. Nakoniec to nebolo ani také ťažké a myslím, že z môjho premýšľania vznikla dosť zaujímavá napodobenina.
porcií
príprava
Suroviny
200 g |
|
100 g |
|
150 g |
|
100 ml |
|
150 ml |
|
100 g |
|
1 ks |
|
0,2 dcl (koňak) |
|
2 lyžice |
|
250 g |
|
150 ml |
|
1 lyžica |
|
50 g |
|
40 g |
|
Postup
-
1
Korpus (pre tortovú formu s priemerom 24cm)
200g mandlí
100g strúhaného kokosu
150g sušených datlí (ideálne nechať ich namočené aspoň hodinku)
Ingrediencie spolu vymiešame v kuchynskom robote, prípadne v silnom vysokootáčkovom blenderi tak, aby nám vznikla jednoliata lepkavá hmota. Touto hmotou vystelieme dno tortového korpusu, ktorý sme si predtým vystlali papierom na pečenie, aby sa nám torta ľahšie oddeľovala pri servírovaní. -
2
Kokosová plnka
1dcl panenského kokosového oleja
1,5dcl kokosového mlieka
100g kešu orechov (namočených cez noc a scedených od vody)
1 vanilkový lusk
0,2dcl kvalitného rumu ^^
2lyžice medu (prečo je med moje najobľúbenejšie sladidlo sa môžete dočítať tu, ale ak sme vás nepresvedčili, pokojne použite sladidlo, aké máte radi Vy :)
250g strúhaného kokosu
Vo vysokootáčkovom blender rozmixujeme kokosový olej, kokosové mlieko, rum, med, vanilku a kešu orechy. Po vymixovaní na hladkú hmotu začneme prisypávať kokos. Vzniknutú zmes “nalejeme” na korpus a dáme na chvíľu zachladiť do chladničky. -
3
Čokoláda
1,5dcl kokosového oleja
1lyžica medu (alebo iného sladidla)
50g kešu orechov
40g kvalitného kakaa
Uvedené ingrediencie spolu zmixujeme. Čokoláda, ktorá vznikne by mala byť relatívne tekutá, ale intenzívne kakaová, až horká. V prípade, že by sa vám nepozdávala konzistencia čokolády, pridajte trochu banánu.
Čokoládu nalejeme na kokosovú vrstvu a celú tortičku ozdobíme podľa vlastného vkusu, ja mám na BOUNTY torte najradšej kokosové lupienky.
Dáme chladiť do chladničky a po niekoľkých hodinách si môžeme tortu vychutnávať :)
Diskusia k receptu