Nátierka z jogurtu a bagety so srvátkou fotorecept
Foto: evusik
Tento recept je o tom, že zužitkovať sa dá všetko....
na 200 °C
Postup
-
1
Najprv si upravíme jogurt, najlepšie večer... potrebujeme k tomu čisté plátienko, ja používam jednu veľkú pánsku vreckovku. Do hlbšej misky dáme veľké sitko, do sitka vreckovku a do nej vylejeme biely jogurt. Necháme cez noc odtiecť.
-
2
A ráno máme krásny veľmi, veľmi hustý jogurtový základ, ktorý môžeme použiť na rôzne dresingy, vynikajúci je s uhorkou ako šalát... určito to mnohí poznáte, ja to ľúbim ako nátierku, dochutím si ako chcem a nemusím kupovať nátierkové maslá... ale vynikajúci je aj na sladko, trochu cukru a ovocie mňam... no a srvátka má tiež rôzne využitie, môžete ju vypiť, pridať ju do akejkoľvek kyslej polievky, alebo ju použiť na zamiesenie chleba, pečiva...
-
3
ja som si do jogurtového základu pridala na drobučko nakrájanú červenú a žltú papriku, pór, petržlenovú vňaťku....
-
4
zamiešať, osoliť a okoreniť a odložiť na chvíľu do chladničky nech sa chute prepoja.
-
5
a ideme na bagety, toto je môj obľúbený recept... základ je hladká múka a kombinujem - ovsené vločky, špaldovú múku a rôzne pšeničné, celozrnné múky tak aby spolu vážili 500g. Tu som použila cca 400g hladkej múky a 100g ovsených vločiek. Srvátku z jogurtu si odmeriame a dolejeme vodou do 350ml. Do múky spravíme jamku rozmrvíme kvasnice, prilejeme trocha vody, prikryjeme a počkáme až nám kvasnice vzídu. Potom pridáme zvyšok vody a soľ a zamiesime cesto. Cukor nedávam vôbec.
-
6
cesto zakryjeme a na hodinku naň zabudneme, potom premiesime a necháme kysnúť znova hodinku, môžu byť aj dve.
-
7
potom už cesto ale nemiesime, len ho nožom opatrne rozdelíme na dve časti, každú ponaťahujeme a pokrútime ako keď žmýkate uterák a dáme na plech a ešte necháme pol hodinku kysnúť
-
8
väčšinou sa takto pokrútia ale ja ich nechám tak, potriem ich vodou do ktorej pridám trochu oleja a bohato posypem semienkami
-
9
pečiem tak, že rúru dám na najsilnejšie, teda na 250°C, plech vložím do rúry, ihneď stíšim na 200°C a pečiem 10-15 minút. Upečené nechám pár minút na plechu a potom ich preložím na mriežku. Je to dôležité lebo na plechu by mohli od spodu zvlhnúť.
-
10
no a takto vyzerá upečená bageta - vnútri pekne pórová, zvrchu tenká ale chrumkavá kôrka
-
11
a keď bageta vychladne môžeme si ju výdatne natrieť výbornou jogurtovou nátierkou...
-
12
ozdobíme zeleninou, na tvrdo uvareným vajíčkom, alebo hocijako inak :-)
@evusik tento jogurt z Lidla rada používam ako dresing..aj bez "stekania"..aj šalátiky-čo nájdem-to dám...
no bagetky-to som ešte nerobila-ale chuť mám...možno skúsim...
@dodo46 upiecť takéto bagety je brnkačka :-) vyskúšaj, uvidíš, že sa ti zadarí na prvý krát :-)
ďakujem všetkým za komentáre :-)
len škoda, že neviem veršovať ako ty :-)
pretože už mám v tom prax a skúsenosti. Čo som vytiahol z trúby
nikdy nebola bageta. ciabatta, rohlík , ale kus tvrdého valca ktorý
si môžem bez roboty kúpiť aj v potravinách. Nemiesený chlieb je jediné čo sa mi darí.
@evusik tu je dôkaz , že som to skúšal - a že brnkačka
@dodo46 už si spomínam.... ale naučíš sa len keď budeš skúšať, skúšať, skúšať.... veď poznáš Lenin učiť sa, učiť sa, učiť sa :-)
natiahnem na gauč. To bude asi najrozumnejšie a šetrí to nervy.
že-rozumný chlap si nervy šetrí...
jasné-každý /chlap/ ujde do "azylu" ked robotu vetrí...
dá si pivko..šlofíka...to je závideniahodná chlapská logika...:-))
@dodo46 tak ma cháp: závidím ti...aj ja chcem byť chlap...:-)))))
:-)
@tiginko já netušiti :-)
s Baba Ghanoush