Nátierka z jogurtu a bagety so srvátkou (fotorecept)

Autor receptu: evusik

Tento recept je o tom, že zužitkovať sa dá všetko....

15 minút
na 200 °C

Postup

  1. Najprv si upravíme jogurt, najlepšie večer... potrebujeme k tomu čisté plátienko, ja používam jednu veľkú pánsku vreckovku. Do hlbšej misky dáme veľké sitko, do sitka vreckovku a do nej vylejeme biely jogurt. Necháme cez noc odtiecť.
  2. A ráno máme krásny veľmi, veľmi hustý jogurtový základ, ktorý môžeme použiť na rôzne dresingy, vynikajúci je s uhorkou ako šalát... určito to mnohí poznáte, ja to ľúbim ako nátierku, dochutím si ako chcem a nemusím kupovať nátierkové maslá... ale vynikajúci je aj na sladko, trochu cukru a ovocie mňam... no a srvátka má tiež rôzne využitie, môžete ju vypiť, pridať ju do akejkoľvek kyslej polievky, alebo ju použiť na zamiesenie chleba, pečiva...
  3. ja som si do jogurtového základu pridala na drobučko nakrájanú červenú a žltú papriku, pór, petržlenovú vňaťku....
  4. zamiešať, osoliť a okoreniť a odložiť na chvíľu do chladničky nech sa chute prepoja.
  5. a ideme na bagety, toto je môj obľúbený recept... základ je hladká múka a kombinujem - ovsené vločky, špaldovú múku a rôzne pšeničné, celozrnné múky tak aby spolu vážili 500g. Tu som použila cca 400g hladkej múky a 100g ovsených vločiek. Srvátku z jogurtu si odmeriame a dolejeme vodou do 350ml. Do múky spravíme jamku rozmrvíme kvasnice, prilejeme trocha vody, prikryjeme a počkáme až nám kvasnice vzídu. Potom pridáme zvyšok vody a soľ a zamiesime cesto. Cukor nedávam vôbec.
  6. cesto zakryjeme a na hodinku naň zabudneme, potom premiesime a necháme kysnúť znova hodinku, môžu byť aj dve.
  7. potom už cesto ale nemiesime, len ho nožom opatrne rozdelíme na dve časti, každú ponaťahujeme a pokrútime ako keď žmýkate uterák a dáme na plech a ešte necháme pol hodinku kysnúť
  8. väčšinou sa takto pokrútia ale ja ich nechám tak, potriem ich vodou do ktorej pridám trochu oleja a bohato posypem semienkami
  9. pečiem tak, že rúru dám na najsilnejšie, teda na 250°C, plech vložím do rúry, ihneď stíšim na 200°C a pečiem 10-15 minút. Upečené nechám pár minút na plechu a potom ich preložím na mriežku. Je to dôležité lebo na plechu by mohli od spodu zvlhnúť.
  10. no a takto vyzerá upečená bageta - vnútri pekne pórová, zvrchu tenká ale chrumkavá kôrka
  11. a keď bageta vychladne môžeme si ju výdatne natrieť výbornou jogurtovou nátierkou...
  12. ozdobíme zeleninou, na tvrdo uvareným vajíčkom, alebo hocijako inak :-)