Nátierka z jogurtu a bagety so srvátkou (fotorecept)
Autor receptu: evusik
Tento recept je o tom, že zužitkovať sa dá všetko.... Postup- Najprv si upravíme jogurt, najlepšie večer... potrebujeme k tomu čisté plátienko, ja používam jednu veľkú pánsku vreckovku. Do hlbšej misky dáme veľké sitko, do sitka vreckovku a do nej vylejeme biely jogurt. Necháme cez noc odtiecť.
- A ráno máme krásny veľmi, veľmi hustý jogurtový základ, ktorý môžeme použiť na rôzne dresingy, vynikajúci je s uhorkou ako šalát... určito to mnohí poznáte, ja to ľúbim ako nátierku, dochutím si ako chcem a nemusím kupovať nátierkové maslá... ale vynikajúci je aj na sladko, trochu cukru a ovocie mňam... no a srvátka má tiež rôzne využitie, môžete ju vypiť, pridať ju do akejkoľvek kyslej polievky, alebo ju použiť na zamiesenie chleba, pečiva...
- ja som si do jogurtového základu pridala na drobučko nakrájanú červenú a žltú papriku, pór, petržlenovú vňaťku....
- zamiešať, osoliť a okoreniť a odložiť na chvíľu do chladničky nech sa chute prepoja.
- a ideme na bagety, toto je môj obľúbený recept... základ je hladká múka a kombinujem - ovsené vločky, špaldovú múku a rôzne pšeničné, celozrnné múky tak aby spolu vážili 500g. Tu som použila cca 400g hladkej múky a 100g ovsených vločiek. Srvátku z jogurtu si odmeriame a dolejeme vodou do 350ml. Do múky spravíme jamku rozmrvíme kvasnice, prilejeme trocha vody, prikryjeme a počkáme až nám kvasnice vzídu. Potom pridáme zvyšok vody a soľ a zamiesime cesto. Cukor nedávam vôbec.
- cesto zakryjeme a na hodinku naň zabudneme, potom premiesime a necháme kysnúť znova hodinku, môžu byť aj dve.
- potom už cesto ale nemiesime, len ho nožom opatrne rozdelíme na dve časti, každú ponaťahujeme a pokrútime ako keď žmýkate uterák a dáme na plech a ešte necháme pol hodinku kysnúť
- väčšinou sa takto pokrútia ale ja ich nechám tak, potriem ich vodou do ktorej pridám trochu oleja a bohato posypem semienkami
- pečiem tak, že rúru dám na najsilnejšie, teda na 250°C, plech vložím do rúry, ihneď stíšim na 200°C a pečiem 10-15 minút. Upečené nechám pár minút na plechu a potom ich preložím na mriežku. Je to dôležité lebo na plechu by mohli od spodu zvlhnúť.
- no a takto vyzerá upečená bageta - vnútri pekne pórová, zvrchu tenká ale chrumkavá kôrka
- a keď bageta vychladne môžeme si ju výdatne natrieť výbornou jogurtovou nátierkou...
- ozdobíme zeleninou, na tvrdo uvareným vajíčkom, alebo hocijako inak :-)
|