Foto: sonulienka
Aj tento rok ako každý sme robili klobásky. Robíme ich už veľa rokov podľa tohto receptu, je osvedčený a vieme, že nemusíme koštovať surové Zobraziť celý popisAj tento rok ako každý sme robili klobásky. Robíme ich už veľa rokov podľa tohto receptu, je osvedčený a vieme, že nemusíme koštovať surové mäso, pridávať ešte niečo. Pridáme presne podľa receptu a sú výborné. /Teda aspoň pre nás/
Postup
-
1
Mäso pokrájame.
-
2
Pomelieme ho.
-
3
Keď máme všetko pomleté, odvážime si ho a podľa váhy dávame prípravu. Tento rok sme mali čistú váhu pomletého mäsa 35 kg, tak som dávala prípravu na toto množstvo.
-
4
Keď je príprava na mäse, začneme dobre miešať aby sa spojili suroviny s mäsom.
-
5
Premiešané.
-
6
Teraz si ide do druhého dňa do chladu mäso oddýchnuť, aby sa nám všetky chute dobre prepojili. Na druhý deň znovu premiešame.
-
7
No a začíname dávať do premytých čriev.
-
8
Trochu ihlou poprepichujeme, aby sme vytlačili vzduch.
-
9
Tak a už je všetko mäso v črevách a klobásky sú hotové. Necháme ich ešte asi hodinku postáť v chlade alebo pokiaľ si nezakúrime v údiarni.
-
10
Upravené do údiarne.
-
11
Údili sme ich dva a pol dňa. Nechceme mať čierne klobásky, chceme mať lahodné klobásky, tak to stačí. Zaúdené.
-
12
No a teraz už hotové zaúdené - prvá koštovka.
-
13
Nakrájané - prestreté, vínko uvarené ide sa na to.
-
14
Sú výborné môžu byť VIANOCE.
@Denyany - teraz sme robili tak aby vyšlo aj pre dcérinu rodinku a aj pre synovu vždy na Vianoce im podelím aby mali. Ale v januári ešte budeme robiť dcéra ešte chce tak čo neurobíš pre vlastné deti?
@Dr na šťastie si údime sami. Pred tým sme si tiež dávali údiť ale jeden údil skoro do čierna teda nebolo cítiť klobásu a druhý tiež zomrel, tak sa chytil manžel a poriadne sa ale zabáva aby boli dobre zaúdené.
@Dosa treba vyskúšať a pokračovať v tradícii určite by sa podarili a potešili a hlavne zaspomínali na staré dobré časy a rodičov.
Pozdravujem.
...prajem vám šťastné a veselé Vianočné sviatky a Nový rok...a nezabudnite si odložiť z tých klobás aj na novoročné hodovanie...
Jasné, že klobásky ostanú aj no Silvestra.
Prajem krásne prežitie dnešného najkrajšieho dňa.
Dobrý gramec...