Narodeninová torta

merihe - fotkamerihe, 9. februára 2011
Narodeninová torta
Foto: merihe

Posielam foto narodeninovej torty z odpalovaného cesta.Každý si môže zvoliť recept aký má už osvedčený.Upiekla som už rôzné čísla akaždý mal z toho veľkú Zobraziť celý popisPosielam foto narodeninovej torty z odpalovaného cesta.Každý si môže zvoliť recept aký má už osvedčený.Upiekla som už rôzné čísla akaždý mal z toho veľkú radosť,lebo to bola taká torta-netorta,ale vraj dobrá a to je hlavné.

Suroviny

Cesto:
500 ml
160 g
320 g
2 štipka
8
krém vanilkový:
1 l
3 ks
3 ks
500 g
400 g,,troška umu
krém karamelový:
3 ks
150 g
poleva karamelová:
150 g
3-5 pol.lyž.
 kúsok




Postup

  1. 1

    Deň vopred si pripravíme karamelový krem.Cukor dáme upáliť na karamel,nie veľmi tmavý,aby nezhorkol.Pridáme smotanu a treba miešať,ked začne vrieť odstavíme a necháme vychladnúť,dáme do chladničky. Další deň: Vodu, palmarin a sol dáme zovrieť.Do vriaceho vsypeme múku a veľmi miešame,pokým sa nám masa nezačne pekne lesknúť a odlepovať od nádoby. Ešte do horúcej masy,len aby troška para vyšla,zašľaháme vajcia,ale po jednom a najlepšie šľahačom.

  2. 2

    Každé číslo pečiem zvlášť na plechu.Plech vymastím a načrtnem si tvar čísla aké chcem a potom striekam ako veterníky v troch vrstvách a to dve vedľa seba a jednu na vrch aby to bolo vyššie.Na plech prilejem troška vody.Pečiem v dobre vyhriatej rúre 15min.na200°, potom znížim teplotu na170°a pečiem tak 25 min. aby sa to prepieklo.Ešte horúce prekrojiť a plniť krémom až po vychladnutí.Ja dávam plnky dve ako klasické veterníky.Z tohto množstva vyjdú dve čísla.Vrch natrieme karamelovou polevou a môžme aj trocha prizdobiť.

  3. 3

    Krém vanilkový si pripravíme tak ,že uvaríme si pudink zo surovín a maslo vymiešame s cukrom.Na koniec postupne zašlahávame vychladnutý pudink a troška umu .Tento krém dávam aj do venčekov a na veterníky niekedy robím aj ako poslala recept orchidea. Druhý krém už máme predpripravený,len vyšlaháme a nastriekame na vanilkový krém. Polevu si pripravíme tak,že trocha upálime 1 pol. lyž. cukru na bledší karamel,pridáme trochu mlieka a maslo,musíme to rozvariť.Nakoniec primiešame cukru koľko nám to znesie ,aby vznikla poleva dobrá na polievanie a nestekala nám .z múčníka.

Diskusia k receptu

morenajea
téda, ja smekám... ten rozpis surovín je na obidve čísla spolu, alebo iba na jedno zvlášť?
daira
krasna torta asi sa mi o nej bude snivat, ja milujem veterniky:)))
torticka
To je nádherná torta. Takú som ešte nevidela. Ukladám do KK.
evanaaa
Merihe, obdivujem ťa! A aj prekrojiť to na tri časti je podľa mňa umenie. Ešte sa chcem spýtať, píšeš, že na plech prileješ trochu vody. Tomu nerozumiem, na ten, na ktorom pečieš, alebo dáš ešte jeden s vodou naspodok ?
cica2
fíííha, super nápad a super to aj vyzerá!!! Šikuľka!!!
merihe
všetkým vám pekne dakujem za komentáre,ktoré ma veľmi potešili.
morenajea:rozpis je na obidve čísla
evanaaa:prekrojí sa to iba raz na dve časti.Na spodnú časť sa nstrieka vanilkový krém a potom karamelový,nakoniec prikryjeme vrchnou časťou,ktorú natrieme karamelovou polevou
julica
super napad, akurat by som to dala na inu podlozku, na tomto alobale to nevynikne tak pekne, mozno skor na dreve. ale torta je naozaj nadherna
jerica
perfektný receptík , ja patrím medzi tých čo zbožňujú veterniky:-)
orchidea
To je zaujímavo využité odpaľované cesto... zaujala ma tá karamelová šľahačka, robíš ju inak ako som ja uviedla pri karamelových veterníkoch, to určite vyskúšam.
Akurát včera som sa trošku hrabkala v receptoch - v knihách a našla som tiež postup na karamelovú šľahačku a to sa zase robilo nasledovne: Upáliť si 3 PL kryštáľového cukru na karamel, zaliať 125ml mlieka a rozvariť. Nechať vychladnúť, pridať šľahačku v prášku a vyšľahať.
Tak to len tak na okraj, ak by to niekoho zaujímalo.
Ale recept sa ti podaril, najbližšie urobím.
merihe
Orchidea,je veľa krémov do veterníkov.Každý si môže urobiť ten svoj osvedčený,ja rada skúšam ked nájdem niečo nové.
dogagador
@merihe : parada ! take som videla robit iba moju sestru, ale nie z odpalovaneho cesta ;-). robila marlenku a z medovnikoveho cesta sa namakala k svagrovej 50-ke. mne sa toto odpalovane paci, zda sa to jednoduchsie, ako z medovnikoveho....
marienka44
@Merihe ,v bode c. 3 na karam.polevu treba upalit najprv 1 PL cukru. Nenapisala si, aky. Predpokladam, ze krystalovy. :-) Napisala som si podrobne Tvoj recept do mojich poznamok, aj krem, aj slahacku, aj polevu. Dakujem.
frona
Super torta...netradičná. Vnuk bude mať 4 rôčky, tak mám nápad, ktorým určite prekvapím. A veterníky u nás veru idú
milina
Bombový nápad, takúto tortu u nás v rodine ešte nikto neupiekol.
merihe
Veľmi som rada,že sa vám to páči ,neobanujete.Ked som upiekla prvú tak to bolo hurá ,všetci boli hotoví z nej a potom každý za mnou chodil aby som mu ju upiekla.Dakujem vám všetkým.
mariaklara
Určite z nej mal oslávenec veľkú radosť, krásna torta ! Ukladám si rct.
palo1973
ahojte...
asi tak pred mesiacom som robila malým tortu a chcela som ju poliať karamelovou polevou, ale mne sa teda vôbec nepodarila.... akonáhle sa skaramelizoval cukor a ja som tam naliala tých 5 lyžíc mlieka, len mi to zasyčalo a skoro všetko sa vyparilo no a potom som sa snažila zmiešať to so 150g pr.cukru a mala som mrveničku :-).... na druhý pokus som tam dala zasa veľa mlieka, chuť karamelu mi zmizla, ale po spracovaní so 150g pr. cukru som mala aspoň cukrovú polevu... :-) :-) :-)
3sandra3
tú karamelovú polevu si ani ja neviem predstaviť, ako sa môže vydariť,, myslím si, že je tam priveľa cukru na tak málo mlieka




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia