Foto: merihe
Posielam foto narodeninovej torty z odpalovaného cesta.Každý si môže zvoliť recept aký má už osvedčený.Upiekla som už rôzné čísla akaždý mal z toho veľkú Zobraziť celý popisPosielam foto narodeninovej torty z odpalovaného cesta.Každý si môže zvoliť recept aký má už osvedčený.Upiekla som už rôzné čísla akaždý mal z toho veľkú radosť,lebo to bola taká torta-netorta,ale vraj dobrá a to je hlavné.
Suroviny
Cesto: | |
500 ml |
|
160 g |
|
320 g |
|
2 štipka |
|
8 |
|
krém vanilkový: | |
1 l |
|
3 ks |
|
3 ks |
|
500 g |
|
400 g,,troška umu |
|
krém karamelový: | |
3 ks |
|
150 g |
|
poleva karamelová: | |
150 g |
|
3-5 pol.lyž. |
|
kúsok |
|
Postup
-
1
Deň vopred si pripravíme karamelový krem.Cukor dáme upáliť na karamel,nie veľmi tmavý,aby nezhorkol.Pridáme smotanu a treba miešať,ked začne vrieť odstavíme a necháme vychladnúť,dáme do chladničky. Další deň: Vodu, palmarin a sol dáme zovrieť.Do vriaceho vsypeme múku a veľmi miešame,pokým sa nám masa nezačne pekne lesknúť a odlepovať od nádoby. Ešte do horúcej masy,len aby troška para vyšla,zašľaháme vajcia,ale po jednom a najlepšie šľahačom.
- 2
Každé číslo pečiem zvlášť na plechu.Plech vymastím a načrtnem si tvar čísla aké chcem a potom striekam ako veterníky v troch vrstvách a to dve vedľa seba a jednu na vrch aby to bolo vyššie.Na plech prilejem troška vody.Pečiem v dobre vyhriatej rúre 15min.na200°, potom znížim teplotu na170°a pečiem tak 25 min. aby sa to prepieklo.Ešte horúce prekrojiť a plniť krémom až po vychladnutí.Ja dávam plnky dve ako klasické veterníky.Z tohto množstva vyjdú dve čísla.Vrch natrieme karamelovou polevou a môžme aj trocha prizdobiť.
- 3
Krém vanilkový si pripravíme tak ,že uvaríme si pudink zo surovín a maslo vymiešame s cukrom.Na koniec postupne zašlahávame vychladnutý pudink a troška umu .Tento krém dávam aj do venčekov a na veterníky niekedy robím aj ako poslala recept orchidea. Druhý krém už máme predpripravený,len vyšlaháme a nastriekame na vanilkový krém. Polevu si pripravíme tak,že trocha upálime 1 pol. lyž. cukru na bledší karamel,pridáme trochu mlieka a maslo,musíme to rozvariť.Nakoniec primiešame cukru koľko nám to znesie ,aby vznikla poleva dobrá na polievanie a nestekala nám .z múčníka.
Tipy na recepty z Varechy
SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia
Tipy na články z Varechy
- 2
morenajea:rozpis je na obidve čísla
evanaaa:prekrojí sa to iba raz na dve časti.Na spodnú časť sa nstrieka vanilkový krém a potom karamelový,nakoniec prikryjeme vrchnou časťou,ktorú natrieme karamelovou polevou
Akurát včera som sa trošku hrabkala v receptoch - v knihách a našla som tiež postup na karamelovú šľahačku a to sa zase robilo nasledovne: Upáliť si 3 PL kryštáľového cukru na karamel, zaliať 125ml mlieka a rozvariť. Nechať vychladnúť, pridať šľahačku v prášku a vyšľahať.
Tak to len tak na okraj, ak by to niekoho zaujímalo.
Ale recept sa ti podaril, najbližšie urobím.
asi tak pred mesiacom som robila malým tortu a chcela som ju poliať karamelovou polevou, ale mne sa teda vôbec nepodarila.... akonáhle sa skaramelizoval cukor a ja som tam naliala tých 5 lyžíc mlieka, len mi to zasyčalo a skoro všetko sa vyparilo no a potom som sa snažila zmiešať to so 150g pr.cukru a mala som mrveničku :-).... na druhý pokus som tam dala zasa veľa mlieka, chuť karamelu mi zmizla, ale po spracovaní so 150g pr. cukru som mala aspoň cukrovú polevu... :-) :-) :-)