Nakladanie zeleniny do súdka

oravec - bez fotkyoravec, 21. augusta 2010

Už niekoľko rokov pripravujem zeleninu na sladkokyslo do kameninového súdka. Zalenina je chuťovo výborná a možno ju do súdka pridávať postupne ako ju zbierame Zobraziť celý popisUž niekoľko rokov pripravujem zeleninu na sladkokyslo do kameninového súdka. Zalenina je chuťovo výborná a možno ju do súdka pridávať postupne ako ju zbierame zo záhrady. Prísady - BORKEN dostať v drogérii, HASSU v potravinách, minule som ju kúpil v Hypernove.

30 minút
príprava
10 minút
na 90 °C

Suroviny

4 l
1 l
80 - 120 g
300 - 400 g
3 - 5 ks
1 hrsť
15 - 20  guliek
2 KL
2 vrecúška




Postup

  1. 1

    Vodu s octom zmiešame, zohrejeme pod bod varu, pridáme ostatné prísady a necháme vychladnúť.

  2. 2

    Zeleninu: karfiol, šalotku, papriku, jabĺčkovú papriku, uhorky, cuketu, baranie rohy, mladú kukuričku, šampiňóny a pod.umyjeme.

  3. 3

    Karfiol rozoberieme na ružčky a spolu so šalotkou oblanžírujeme. Šampiňóny nakrájame na štvrťky. Papriku nakrájame na pásy alebo ju naplníme strúhanou kapustou, cuketu nakrájame na 1 cm hrubé kolieska, väčšie uhorky nakrájame na rezy.

  4. 4

    Takto pripravenú zeleninu dáme do súdka, zalejeme nálevom, prikryjeme vekom a do žliabku nalejeme vodu. Zelenina musí byť ponorená.

Diskusia k receptu

tetuska
vyzerá to dobre, Borken poznám, ale HASSA, čo to je... nie je to náhodou prášok na to, aby sirupy neskysli...
oravec
Hassa je balená vo vrecúškach veľkosti ako vanilkový cukor a je to "Konzervačný prostriedok v prášku" - chráni pred plesňou a kvasením.
oravec
Doplnok: Borken môže byť dostať aj v záhradkárskych potrebách
samanka
@oravec aká je potom tá zelenina? Je to ako keď sa zavárajú uhorky, alebo trocha aj vykvasí?
oravec
@samanka.Zelenina má chuť blízku nakladaným uhorkám, bližšie by som ju charakterizoval k chuti poľských šampiňónov "pieczarek" v sladkokyslom náleve. nekvasí vôbec, nato je tam HASSA.
komak19
robievam dobru čelamadu no toho roku sa mi nevydarila skysla mi.
druha mi zhorkla daval som broklin nevim prečo.2.5kg kapusty struhanej
1.kg paprika 0.5kg. mrkve 0.5kg.cibule postruhať zmiešať s kapustou
zasipať broklinom nechať stať 48.hod potom dať do poharov.skuťe vy.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia