Mužská svadobno-výročná roláda s mandľovým chodníčkom fotorecept

sracz - fotkasracz, 9. novembra 2010
Mužská svadobno-výročná roláda s mandľovým chodníčkom (fotorecept)
Foto: sracz

Halloween je najoslavovanejší a podľa môjho názoru, aj najváženejší sviatok Severoameričanov. My s mojou ctenou a krajšou ½ v tento deň oslavujeme výročie úradného Zobraziť celý popisHalloween je najoslavovanejší a podľa môjho názoru, aj najváženejší sviatok Severoameričanov. My s mojou ctenou a krajšou ½ v tento deň oslavujeme výročie úradného zoficiálnenia našej lásky. Samozrejme so všetkým, čo k tomu patrí – sviatočná nálada, fanfáry, kvety, dobré jedlo na slávnostne prestretej tabuli a bozky a ..... ! Ja, muž v domácnosti, som prispel aj vlastnoručnou roládou. Piškótový recept mám od Drahušky Šrankovej a karamelovo-kakaovú plnku som niekde našiel a vylepšil podľa svojho!

6-8
porcií
60 minút
príprava
7 minút
na 190 ˚C (375 ˚F)  °C

Suroviny

Piškóta:
3 ks, čerstvé, z vajíčok
štipka mg
3 PL - rovné
3 ks, čerstvé , z vajíčok
3 PL - kopcovité
1 KL - rovná
štipka mg
3 PL, vysokokvalitný
Plnka:
12 PL - rovných
100 ml, vlažná
2 PL - kopcovité
100 ml, teplá
250 g, čerstvé
1÷1,5 PL




Postup

  1. 1

    do misy šľahača (robota) vlejeme 3 bielka z čerstvých vajíčok (aspoň 60´odpočinutých pri kuchyňskej teplote) so štipkou jedlej sódy bicarbóny a vyšľaháme z nich tuhý sneh; otáčky robota znížime na minimum a postupne do snehu pridávame 3 rovné PL kryštálového cukru, 3 žĺtka z čerstvých vajíčok, 3 kopcovité PL polohrubej múky, zmiešané so štipkou soli a 1 rovnou KL prdopu; vyšľaháme monolitickú piškótovú hmotu a rovnomerne rozlejeme na pekáč vystriekaný hladkou múkou vo sprayi, alebo vystlaný papierom na pečenie. Vložíme do rúry vyhriatej na 190 ˚C (375 ˚F) a pečieme (s občasnou vizuálnou kontrolou cez okienko) 7÷8´; vyberieme, skontrolujeme špáradlom, podľa potreby kontrolovane dopečieme.

    Mužská svadobno-výročná roláda s mandľovým chodníčkom (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Pekáč prikryjeme veľkou drevenou podložkou (kuchyňským denkom), obratne otočíme „hore nohami“ a prikryjeme na chvíľku utierkou namočenou v studenej vode; keď piškóta padne na podložku, pekáč (tepšu, plech) odoberieme a piškótu „zahorúca“ stočíme a zabalíme pomocou čistej utierky do tvaru budúcej rolády; necháme, povitú v utierke, vychladnúť aspoň 60´ (bez problémov aj cez noc).

    Mužská svadobno-výročná roláda s mandľovým chodníčkom (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    V hlbšej panvici (rajnici) pripravíme karamelovo-kakaovú plnku a zároveň aj polevu rolády; skaramelizujeme 12 zarovnaných PL kryštálového cukru (pozor, náš slovenský je oveľa sladší!), opatrne zalejeme 100 ml (1 dcl) vlažnej vody; 2 kopcovité PL holandského kakaa dohladka vymiešame so 100 ml teplej (ale nie horúcej, lebo sa vytvoria hrudky) vody a počas miešania vlejeme do rozpusteného karamelu; občas premiešame a varíme 17´÷ 21´; po vychladnutí primiešame 250 g čerstvého kravského masla a vymiešame na ľahký krém.

    Mužská svadobno-výročná roláda s mandľovým chodníčkom (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Z utierky jemne oslobodíme piškótovú roládu, na ktorú rozotrieme plnku; pretože piškóte sme pomocou utierky "vtlačili pamäť", bez problémov ju "zlórujeme" späť do požadovaného úhľadného tvaru.

    Mužská svadobno-výročná roláda s mandľovým chodníčkom (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Roládu opatrne prenesieme na podnos a rozotrieme na ňu zvyšok plnky (alebo zvlášť, vo vodnom kúpeli, uvarenú čokoládovú polevu – 100 g superhorkej čokolády, 3 PL panenského ololeja a 2 PL kakaa) a dozdobíme 1 PL lúpaných pražených a mletých mandlí (to je môj variant, lebo foto pre Varechu bez tohoto mandľového chodníčka sa mi nepáčilo).

    Mužská svadobno-výročná roláda s mandľovým chodníčkom (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Servírujeme na dezertných tanierikoch s vynikajúcou čierenou kávou (Sumatra_extra bold), prijímame gratulácie a pri pochvalách sa jemne pýrime a červenáme až za ušami!

    Mužská svadobno-výročná roláda s mandľovým chodníčkom (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    A toto je extra foto pre mojeho milého krajana a priateľa Pištu (alias Stefanm) z Prešova!

    Mužská svadobno-výročná roláda s mandľovým chodníčkom (fotorecept) - obrázok 7

Diskusia k receptu

dogagador
ahoj, mne sa prave zda trstinovy cukor ovela sladsi, preto ho davam menej, ako cukor z cukrovej repy.
stefanm
...ta asi ste riadne "oslavovali" lebo ja na hlavnej foto vidím len fialku a trošku teho "chodníčka" :).Ja už tvoje popisy práce nebudem hodnotiť.Je to ako vždy úžasne.Ale najviac sa mi páči posledná fotka ako tie kohutky zobkajú tvoju "výročnu" roládu!!A mám otázku.Ak môžeš napíš koľko krát ste už s manželkou oslavovali tento vzácny sviatok??
marianne69
No to musela byt riadna oslava,nie je co viac ani dodat,vsetko ako ma byt,roladka paradna.
marikasu
Super roláda, musím vyskúšať tú karamelovo kakaovú plnku :-))
marienka44
Ja po naplneni rolady /niekedy aj pred naplnenim/ odrezem a zarovnam kratke strany a vlozim tie pasy cesta do rolady po dlhej strane do kremu. Tak je rolada velmi pekne /ako slimak/ zakrutena. Vyskusajte. Je to finta od cukrarov
jerica
si šikulka , môžem Tvojej polovičke závidieť , určite vieš aj opraviť kvapkajúcu vodu z kohútika vodovodnej barérii.Roláda je perfektná , krémy to je moje,mňamka :-))
valeri
No kde Ty si bol ked ja som sa vydávala ? :-))))
janger
Pekna roladka! A dodatocne blahozelam k vyrociu! :-)))
tatranka
Takže tvoj sladký príspevok na oslavu sa vydaril.Pekné gesto.
veronka8
šikovný manžel.............
aj prestieranie...............a určite aj parádna oslava...
katamama
Nuž teda, ja zíram , ty si určite ideálnym manželom Sraczu!
hannah22
bravooo,si šikovný ako vždy a blahoželám nech Vám to dlho predlho vydržííí .... :)))
bambitka
roladka velmi fajna a este by ma zaujimala ta muka v spreji:)
matased
klobúk dole! pekné dielko, manželka si vedela vybrať! ; )
matased
...a ešte Ti k narodeninám prajem, aby Ťa humor neopúšťal, pristane Ti, takisto aj milý úsmev, pretože ten je univerzálnym jazykom dobrého srdca! A pripája sa aj moja mama, rada číta Tvoje príspevky a komentáre tiež až v ďalekom San Diegu. VŠETKO NAJ!
emica
aj ja sa pripojim ku gratulaciam nech vam to klape uzastn krem urcite ho vyskusam dik
garanco
Gratuláciu som Ti už dnes niekde pridala, ten krém určite urobím!
enge149
blahoželám,super nafotený pekný aj dobrý zákusok na pána je to naozaj "1",
aroooo
aj ja sa pripájam s prianím dobrého zdravia a tvorivých síl na vareche
bea21
Blahoželám, nech Vám to ešte dlho vydrží. Tá rolada nemá chybu, super ako vždy.
porzellanka
Ach Sracz, moj manzel ti odkazuje, ze nemas "kazit ceny" - asi tak by som to prelozila. Navrhol mi, aby som sa alebo odhlasila z varechy, alebo ti aspon odovzdala odkaz :-). Vyzera super. Ta rolada. :-)
cinkla
Tak Ferko, Ty si nam poslal nielen dobry recept, ale vyprovokoval si aj pekne komentare. No, si proste majster.
tinca
@sracz skvelý recept, karamel zbožňujem. Feri, klobúk dole pred takým skvelým a pozorným manželom,takí sa už málo rodia. @marienka super finta na obrezky:-)




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia