Mužská svadobno-výročná roláda s mandľovým chodníčkom (fotorecept)

Autor receptu: sracz

Halloween je najoslavovanejší a podľa môjho názoru, aj najváženejší sviatok Severoameričanov. My s mojou ctenou a krajšou ½ v tento deň oslavujeme výročie úradného zoficiálnenia našej lásky. Samozrejme so všetkým, čo k tomu patrí – sviatočná nálada, fanfáry, kvety, dobré jedlo na slávnostne prestretej tabuli a bozky a ..... ! Ja, muž v domácnosti, som prispel aj vlastnoručnou roládou. Piškótový recept mám od Drahušky Šrankovej a karamelovo-kakaovú plnku som niekde našiel a vylepšil podľa svojho!

6-8
porcií
60 minút
príprava
7 minút
na 190 ˚C (375 ˚F)  °C

Suroviny

Postup

  1. do misy šľahača (robota) vlejeme 3 bielka z čerstvých vajíčok (aspoň 60´odpočinutých pri kuchyňskej teplote) so štipkou jedlej sódy bicarbóny a vyšľaháme z nich tuhý sneh; otáčky robota znížime na minimum a postupne do snehu pridávame 3 rovné PL kryštálového cukru, 3 žĺtka z čerstvých vajíčok, 3 kopcovité PL polohrubej múky, zmiešané so štipkou soli a 1 rovnou KL prdopu; vyšľaháme monolitickú piškótovú hmotu a rovnomerne rozlejeme na pekáč vystriekaný hladkou múkou vo sprayi, alebo vystlaný papierom na pečenie. Vložíme do rúry vyhriatej na 190 ˚C (375 ˚F) a pečieme (s občasnou vizuálnou kontrolou cez okienko) 7÷8´; vyberieme, skontrolujeme špáradlom, podľa potreby kontrolovane dopečieme.
  2. Pekáč prikryjeme veľkou drevenou podložkou (kuchyňským denkom), obratne otočíme „hore nohami“ a prikryjeme na chvíľku utierkou namočenou v studenej vode; keď piškóta padne na podložku, pekáč (tepšu, plech) odoberieme a piškótu „zahorúca“ stočíme a zabalíme pomocou čistej utierky do tvaru budúcej rolády; necháme, povitú v utierke, vychladnúť aspoň 60´ (bez problémov aj cez noc).
  3. V hlbšej panvici (rajnici) pripravíme karamelovo-kakaovú plnku a zároveň aj polevu rolády; skaramelizujeme 12 zarovnaných PL kryštálového cukru (pozor, náš slovenský je oveľa sladší!), opatrne zalejeme 100 ml (1 dcl) vlažnej vody; 2 kopcovité PL holandského kakaa dohladka vymiešame so 100 ml teplej (ale nie horúcej, lebo sa vytvoria hrudky) vody a počas miešania vlejeme do rozpusteného karamelu; občas premiešame a varíme 17´÷ 21´; po vychladnutí primiešame 250 g čerstvého kravského masla a vymiešame na ľahký krém.
  4. Z utierky jemne oslobodíme piškótovú roládu, na ktorú rozotrieme plnku; pretože piškóte sme pomocou utierky "vtlačili pamäť", bez problémov ju "zlórujeme" späť do požadovaného úhľadného tvaru.
  5. Roládu opatrne prenesieme na podnos a rozotrieme na ňu zvyšok plnky (alebo zvlášť, vo vodnom kúpeli, uvarenú čokoládovú polevu – 100 g superhorkej čokolády, 3 PL panenského ololeja a 2 PL kakaa) a dozdobíme 1 PL lúpaných pražených a mletých mandlí (to je môj variant, lebo foto pre Varechu bez tohoto mandľového chodníčka sa mi nepáčilo).
  6. Servírujeme na dezertných tanierikoch s vynikajúcou čierenou kávou (Sumatra_extra bold), prijímame gratulácie a pri pochvalách sa jemne pýrime a červenáme až za ušami!
  7. A toto je extra foto pre mojeho milého krajana a priateľa Pištu (alias Stefanm) z Prešova!