Mrveničkový koláč s tvarohom a ovocím fotorecept
Foto: Marienka44
Recept mi poslala vo štvrtok p. Florentýna. Keďže som mala všetky potrebné suroviny doma, upiekla som ho ešte v ten istý deň. Príprava Zobraziť celý popisRecept mi poslala vo štvrtok p. Florentýna. Keďže som mala všetky potrebné suroviny doma, upiekla som ho ešte v ten istý deň. Príprava je veľmi ľahká a rýchla.
porcií
príprava
na 180 °C
Suroviny
Mrvenička: | |
250 g |
|
150 g |
|
150 g |
|
12 g |
|
Tvarohová náplň: | |
2 bal. (vo vaničke) |
|
250 ml |
|
2 ks |
|
50 g |
|
1 bal. |
|
Okrem toho: | |
250 g čerstvé |
|
na vymazanie plechu |
|
na vysypanie plechu |
|
Postup
-
1
Koláčovú formu o priemere 28 cm alebo malý plech o rozmere 30 x 20 cm (ako ja) vymastíme maslom a vysypeme hrubou múkou alebo strúhankou. Predhrejeme elektrickú rúru na 180 °C bez ventilátora.
-
2
Do väčšej misy vyklopíme 2 tvarohy, prisypeme k nim vanilkový cukor. Metličkou dobre zamiešame. V studenom mlieku rozšprúdlujeme 2 vajcia a prilejeme postupne do tvarohu. Podobne aj cukor, jeho množstvo môžeme zvýšiť o 30-50 g, ak máte radi sladké. Naberačku budeme potrebovať neskôr.
-
3
Do druhej misy odmerajte suroviny na mrveničku, múku preosejeme. Ja som pridala aj prášok do pečiva 12 g. Studené maslo nakrájame na menšie kúsky a končekmi prstov trpezlivo vmiešavame maslo do múky. Vznikne suchá zmes - mrvenička.
-
4
Dve tretiny mrveničky nasypte rovnomerne na dno vymasteného pekáča alebo okrúhlej formy. Mrveničku neutláčajte, musí byť nadýchaná, ľahká.
-
5
Mrveničku opatrene zalejte tvarohovou náplňou. Najlepšie naberačkou, aby sa mrvenička nerozvírila. Na tvarohovú náplň rozložte očistené, prípadne pokrájané, ovocie. Ja som dala vykôstkované tmavé čerešne zo zaťovej záhrady a 125 g španielskych čučoriedok. Zvoľte svieže ovocie podľa svojich možností a chuti.
-
6
Ovocie opatrne zasypte poslednou tretinou mrveničky a dajte piecť do rúry na cca 50 minút bez ventilátora.
-
7
Či je koláč upečený, sa presvedčíte tak, že pri dotyku prstom (najmä v strede koláča) cesto pruží.
-
8
Upečený koláč nechajte aspoň hodinu pomaly chladnúť v pootvorenej rúre. Až potom ho vyberte na linku a nechajte dôkladne vychladnúť, než do neho zakrojíte. Najlepšie chutí z chladničky. Je šťavnatý a osviežujúci.
Diskusia k receptu