Ovocný koláč
Ovocný koláč

Mrveničkový koláč s tvarohom a ovocím fotorecept

marienka44 - fotkamarienka44, 25. júna 2021
Mrveničkový koláč s tvarohom a ovocím (fotorecept)
Foto: Marienka44

Recept mi poslala vo štvrtok p. Florentýna. Keďže som mala všetky potrebné suroviny doma, upiekla som ho ešte v ten istý deň. Príprava je veľmi ľahká a rýchla.

8
porcií
30 minút
príprava
50 minút
na 180 °C

Suroviny

Mrvenička:
250 g
150 g
150 g
12 g
Tvarohová náplň:
2 bal. (vo vaničke)
250 ml
2 ks
50 g
1 bal.
Okrem toho:
250 g čerstvé
 na vymazanie plechu
 na vysypanie plechu

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    Koláčovú formu o priemere 28 cm alebo malý plech o rozmere 30 x 20 cm (ako ja) vymastíme maslom a vysypeme hrubou múkou alebo strúhankou. Predhrejeme elektrickú rúru na 180 °C bez ventilátora.

    Mrveničkový koláč s tvarohom a ovocím (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Do väčšej misy vyklopíme 2 tvarohy, prisypeme k nim vanilkový cukor. Metličkou dobre zamiešame. V studenom mlieku rozšprúdlujeme 2 vajcia a prilejeme postupne do tvarohu. Podobne aj cukor, jeho množstvo môžeme zvýšiť o 30-50 g, ak máte radi sladké. Naberačku budeme potrebovať neskôr.

    Mrveničkový koláč s tvarohom a ovocím (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Do druhej misy odmerajte suroviny na mrveničku, múku preosejeme. Ja som pridala aj prášok do pečiva 12 g. Studené maslo nakrájame na menšie kúsky a končekmi prstov trpezlivo vmiešavame maslo do múky. Vznikne suchá zmes - mrvenička.

    Mrveničkový koláč s tvarohom a ovocím (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Dve tretiny mrveničky nasypte rovnomerne na dno vymasteného pekáča alebo okrúhlej formy. Mrveničku neutláčajte, musí byť nadýchaná, ľahká.

    Mrveničkový koláč s tvarohom a ovocím (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Mrveničku opatrene zalejte tvarohovou náplňou. Najlepšie naberačkou, aby sa mrvenička nerozvírila. Na tvarohovú náplň rozložte očistené, prípadne pokrájané, ovocie. Ja som dala vykôstkované tmavé čerešne zo zaťovej záhrady a 125 g španielskych čučoriedok. Zvoľte svieže ovocie podľa svojich možností a chuti.

    Mrveničkový koláč s tvarohom a ovocím (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Ovocie opatrne zasypte poslednou tretinou mrveničky a dajte piecť do rúry na cca 50 minút bez ventilátora.

    Mrveničkový koláč s tvarohom a ovocím (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Či je koláč upečený, sa presvedčíte tak, že pri dotyku prstom (najmä v strede koláča) cesto pruží.

    Mrveničkový koláč s tvarohom a ovocím (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Upečený koláč nechajte aspoň hodinu pomaly chladnúť v pootvorenej rúre. Až potom ho vyberte na linku a nechajte dôkladne vychladnúť, než do neho zakrojíte. Najlepšie chutí z chladničky. Je šťavnatý a osviežujúci.

Diskusia k receptu