Mrkvový koláč s citrónovou polevou
Foto: lemonova
Po dlhom pátraní som natrafila na recept, ktorý sa mi najviac páči. Aj chuťou, aj prípravou, ktorá je, ako inak, veľmi rýchla a jednoduchá. Zobraziť celý popisPo dlhom pátraní som natrafila na recept, ktorý sa mi najviac páči. Aj chuťou, aj prípravou, ktorá je, ako inak, veľmi rýchla a jednoduchá. Tak vyskúšajte :-)
príprava
na 170 °C
Suroviny
190 g najemno nastrúhaná |
|
100 g mleté (alebo mandle) |
|
100 g |
|
štipka |
|
1/2 bal. |
|
3 ks |
|
60 ml |
|
120 g |
|
podľa chuti |
|
podľa chuti |
|
za hrsť (nasekané) |
|
Na citrónovú polevu: | |
2 PL |
|
1 PL horúca |
|
1 KL |
|
150 g |
|
Postup
-
1
Najprv vyšľahajte celé vajíčka s kryštálovým cukrom do peny. Po malých dávkach zašľahajte olej. Šľahajte radšej dlhšie ako kratšie, aby ste získali nadýchanú penu. Zašľahajte tiež nastrúhanú citrónovú kôru podľa vašej chuti (ja dávam asi z polovice citróna).
- 2
Do peny pridajte nastrúhanú mrkvu, dôkladne ale opatrne spojte. Napokon do zmesi preosejte suché ingrediencie (mleté orechy, múka, prášok do pečiva, soľ, škorica) a opäť veľmi jemne spojte. Ak bude cesto príliš tekuté (závisí od mrkvy), môžete pridať ešte trochu mletých orechov (resp. mandlí). Ak máte radi v koláčiku sekané orechy, môžete ich tiež pridať.
- 3
Cesto vylejte do vymastenej a krupicou (prípadne múkou) vysypanej tortovej formy. Ja som použila väčšiu, môžete však použiť aj klasickú strednú, len treba dobre nechať koláčik prepiecť. Pečte pri teplote 170 °C. Ja som sa na korpus pozrela asi po 25 minútach a nechala ho ešte krátko dopiecť odspodu. Čas pečenia závisí aj od použitej formy. Čím je koláčik hrubší, tým ho samozrejme potrebuje viac.
- 4
Po vytiahnutí z rúry ho nechajte vychladnúť na izbovú teplotu prikrytý utierkou. Potom si z uvedených ingrediencií pripravte polevu. Ja osobne mám radšej, ak je viac tekutá - podľa potreby môžete pridať cukor (alebo naopak šťavu). Po vyliatí polevy na korpus ju už len stačí nechať vyschnúť a môžete servírovať :-) Dobrú chuť!
Tiež mrkvový koláč:
Tipy na recepty z Varechy
SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia
Tipy na články z Varechy
- 2
Super, to ma teší :-) Vďaka.