Mrkvový koláč
Mrkvový koláč

Mrkvový koláč bez lepku a bez cukru

novalim - fotkanovalim, 18. februára 2018. Komerčný recept.
Mrkvový koláč bez lepku a bez cukru
Foto: novalim

Dobré koláče nemusia byť hriechom, dobré koláče môžu byť aj v zdravej verzii a napríklad zo zeleniny, sladené len medom. Tento nadýchaný a šťavnatý Zobraziť celý popisDobré koláče nemusia byť hriechom, dobré koláče môžu byť aj v zdravej verzii a napríklad zo zeleniny, sladené len medom. Tento nadýchaný a šťavnatý zdravý mrkvový koláč bez lepku a pridaného cukru je jednoduchý, rýchly a okrem toho, že si ho môžete vychnutnať k poobednej kávičke, výborne sa hodí do školky alebo do školy na desiatu.

12
porcií
30 minút
príprava
45 minút
na 180 °C

Suroviny

130 g
130 g
50 g
1 bal.
1 štipka
2 ČL
350 g
80 g
4 ks
200 ml
100 g
250 ml
5 PL
1 PL
1/2 ks




Postup

  1. 1

    Sypké prísady (Promix ALFA múku, ryžové múku, kypriaci prášok, kokos, soľ a škoricu) premiešame. Pridáme mleté orechy a mrkvu a premiešame.

  2. 2

    Vajcia, olej a med poriadne rozšľaháme a nalejeme do sypkej zmesi. Dobre premiešame na hladké tekuté cesto. To nalejeme do okrúhlej tortovej formy, ktorú sme vystlali na dne papierom na pečenie, resp.sme ju vytreli tukom a posypali bezlepkovou múkou (my sme použili formu s priemerom 20 cm).

  3. 3

    Pečieme v rozohriatej rúre na 180 stupňoch asi 40 - 50 minút. Koláč je upečený, keď je na povrchu ucelený a pružný a keď po zapichnutí špajle túto vytiahneme suchú a čistú.

  4. 4

    Hotový koláč necháme dobre vychladnúť a potom ho vyberieme z formy. Vychladnutý koláč bez polevy sa dá dlhodobo skladovať, napríklad sa dá vo vzduchotesnej nádobe zmraziť na 1 mesiac.

  5. 5

    Na plnku si vyšľaháme šľahačku do tuha, odporúčame použiť šľahačku s min. 33 % tuku. Kyslú smotanu premiešame s medom a potom do nej gumenou varechou zľahka vmiešame šľahačku. Pomocou ozdobného vrecka nanášame šľahačkovú plnku na povrch koláča a na záver ho dozdobíme mrkvovými prúžkami.

Diskusia k receptu

mata3636
no, bez cukru. 100g medu obsahuje 80g cukru. 130g bezlepkovej múky obsahuje viac sacharidov ako 130g klasickej pšeničnej múky. takže o nejakom zdravom koláči tu nemôže byť ani reči
katka78
@Mata3636 (18.2.2018 10:38) korektnejšie by asi bolo "bez pridaného cukru" a namiesto slova zdravý použiť slovko ,,zdravší,, (lebo v istom zmysle ním byť môže), ale tak ti poviem z vlastnej skúsenosti, tu to takmer nikoho nezaujíma..
mata3636
@Katka78 (18.2.2018 11:45)

a to je škoda. pretože veľa ľudí si myslí, že ak použije namiesto cukru med a namiesto klasickej múky bezlepkovú, tak že urobili zdravý koláč a môžu ho bez výčitky spráskať hoc aj celý. no, nie je to tak. cukor je furt cukor, či je to med, sušené ovocie, datľový sirup, ... človek, ak sa tým začne zapodievať, tak len kuká, kde všade ten cukor je a koľko ho v skrytej forme za deň zje :-(
afataga
@Mata3636 (18.2.2018 14:22)

Ono s tymi cukrami to nie je take jednoduche, je ich viac druhov, to by si nesmela jest ani mrkvu a dokonca ani cestoviny, ryzu a pod.
katka78
@Mata3636 (18.2.2018 14:22) Nuž je to tak, máš pravdu a ja presne chápem aj čo myslíš tým "človek, ak sa tým začne zapodievať.." Lenže z rôznych dôvodov bežne ľudia nejdú do hĺbky a preto aj tu na vareche je kvantum absurdných "zdravých" receptov a keď na to náhodou autora upozorníš, dokonca vysvetlíš, si za kritika, ktorý len inými slovami hovorí fuj a blé. Smutné, ale čo už.. Ja ti každopádne za tvoj koment ďakujem, vždy rada vidím záblesk svetla :-)
frezia68
Možná vyskúšam muffiny,ak primerane uberiem z množstva :-)
maicom
Ktorá mletá škorica je na SR bez pridania múky, čiže bez lepku? nenašiel som ešte takú, poraďte. Často používate v bezlepkových receptoch práškový cukor, ale u nás som ešte taký nekúpil aby bol bezlekový, lebo doň ako proti hrudkujúci látku pridávajú pšeničný škrob, aj keď niektorí výrobcovia napíšu, že použijú zemiakový škrob, ale nie je to pravda!!!!!