Mriežkový tvarohový koláč, nestarnúca klasika pre celú rodinu
mesačník Varecha, 17. septembra 2022
Foto: Kulinární studio MAFRA
Tvarohový mrežovník je jeden z najobľúbenejších koláčov vôbec.
porcií
príprava
na 180-160 °C
Suroviny
150 g |
|
30 g |
|
1 bal. |
|
1 ks |
|
70 ml |
|
1 PL |
|
štipka |
|
100 g |
|
Na plnku: | |
250 g |
|
200 ml |
|
60 g |
|
1 PL |
|
1 ks |
|
Na potretie: | |
1 ks |
|
Postup
-
1
Múku preosejeme s práškovým cukrom a práškom do pečiva. Pridáme žĺtok, jogurt, citrónovú šťavu, štipku soli, na kúsky nakrájané maslo izbovej teploty a spracujeme na hladké cesto. Cesto uložíme asi na 30 minút do chladničky.
- 2
Potom cesto rozdelíme na dva diely - väčší a menší. Väčší diel cesta rozvaľkáme na plát a vložíme do pekáča s rozmermi 30 x 40 cm. Rúru vyhrejeme na 180 °C a cesto v nej predpečieme asi 20 minút.
- 3
Tvaroh zmiešame s jogurtom, cukrom, so škrobom a s vajcom. Náplň rozotrieme na predpečený korpus.
- 4
Zvyšné cesto rozvaľkáme na tenký plát, ostrôžkou rozkrájame na prúžky, z ktorých vytvoríme na koláči mriežku. Koláč potrieme rozšľahaným vajcom a dopekáme pri teplote 160 °C asi 40 minút.
Tiež tvarohový koláč:
Tipy na recepty z Varechy
SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia
Tipy na články z Varechy
- 2
Trefa, to bude zdroj. Rozdíl jediný, ve velikosti plechu. @babkamt má 30x20 cm a zde je 30x40 - pochybuji, že by bylo těsto tak vysoké jako na fotu.