Tvarohový koláč
Tvarohový koláč

Mriežkový tvarohový koláč, nestarnúca klasika pre celú rodinu

Kulinární studio MAFRA
mesačník Varecha, 17. septembra 2022
Mriežkový tvarohový koláč, nestarnúca klasika pre celú rodinu
Foto: Kulinární studio MAFRA

Tvarohový mrežovník je jeden z najobľúbenejších koláčov vôbec.

16
porcií
20 minút
príprava
60 minút
na 180-160 °C

Suroviny

150 g
30 g
1 bal.
1 ks
70 ml
1 PL
 štipka
100 g
Na plnku:
250 g
200 ml
60 g
1 PL
1 ks
Na potretie:
1 ks




Postup

  1. 1

    Múku preosejeme s práškovým cukrom a práškom do pečiva. Pridáme žĺtok, jogurt, citrónovú šťavu, štipku soli, na kúsky nakrájané maslo izbovej teploty a spracujeme na hladké cesto. Cesto uložíme asi na 30 minút do chladničky.

  2. 2

    Potom cesto rozdelíme na dva diely - väčší a menší. Väčší diel cesta rozvaľkáme na plát a vložíme do pekáča s rozmermi 30 x 40 cm. Rúru vyhrejeme na 180 °C a cesto v nej predpečieme asi 20 minút.

  3. 3

    Tvaroh zmiešame s jogurtom, cukrom, so škrobom a s vajcom. Náplň rozotrieme na predpečený korpus.

  4. 4

    Zvyšné cesto rozvaľkáme na tenký plát, ostrôžkou rozkrájame na prúžky, z ktorých vytvoríme na koláči mriežku. Koláč potrieme rozšľahaným vajcom a dopekáme pri teplote 160 °C asi 40 minút.

Diskusia k receptu

haji
@vodnarka (17.9.2022 19:37)
Trefa, to bude zdroj. Rozdíl jediný, ve velikosti plechu. @babkamt má 30x20 cm a zde je 30x40 - pochybuji, že by bylo těsto tak vysoké jako na fotu.
katkapo
Nedobry recept , cesto úplne malé na dva kusy koláča a strašne lepive aj po hodine v chladničke ťažko sa s ním pracuje... Tá plnka sa tam ani nezmestí keďže to cesto je veľmi maličké. Škoda surovín
9girasole
Po 50 min v chladničke: Cesto sa lepí, je potrebné pridat viac múky. Spodné cesto je nedostatočne hrubé na 30x40 cm plech. Sklamanie😏




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia