Orechový koláč
Orechový koláč

Mrežovník s vlašskými orechmi a marhuľovým lekvárom

Annamária Wurster–Nagy
šéfcukrárka Castel Mierovo Pension & Restaurant, 26. októbra 2021
Mrežovník s vlašskými orechmi a marhuľovým lekvárom
Foto: Pravda - Ľuboš Pilc
12
porcií
30 minút
príprava
35 minút
na 180 °C

Suroviny

Cesto:
300 g
100 g
200 g
1 ks
Plnka:
1 pohár
300 g mleté

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    Najprv pripravíme cesto. Práškový cukor, múku a maslo rozmrvíme v miske, pridáme žĺtok. Spracujeme a cesto necháme hodinu odpočívať v chladničke.

  2. 2

    Potom cesto rozvaľkáme na hrúbku 3 mm. Z cesta vykrojíme obdĺžnik (zvyšok cesta použijeme na mriežku) a vyložíme ním formu na pečenie s rozmermi 30 x 15 cm, ale pokojne možno použiť aj okrúhlu. Na cesto nasypeme ťažidlo (napríklad suchú fazuľu). Pečieme 15 minút pri 180 °C.

  3. 3

    Vyberieme z rúry, záťaž odstránime, potrieme marhuľovým lekvárom a posypeme mletými orechmi. Odložené cesto nakrájame na pásiky a naukladáme na koláč do tvaru mriežky. Koláč vrátime do rúry a 20 minút dopekáme.

Recept je zaradený do kategórií:
Slovenská kuchyňa, Dezerty, Na sladko, Koláče, Pečené

Diskusia k receptu