V mrazničke som objavila zbytok minuloročných orechov a upiekla som koláč, ktorý nám mamka pekávala ako deťom...
príprava
na 200 potom 180 °C
Suroviny
500 g |
|
200 g |
|
1 ks (čerstvé celé) |
|
250 g |
|
1 pl |
|
obľúbený |
|
Orechová piškóta: | |
4 ks |
|
120 g |
|
1 pl |
|
150 g (mleté) |
|
na vymastenie plechu |
|
na vymastenie plechu |
|
na posypanie |
|
Moje poznámky
Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.
Postup
-
1
Z preosiatej múky, cukru, PDP, vajca a masla vypracujeme cesto. Plech na pečenie 30x40cm vymastíme tukom a vysypeme múkou. Z cesta si odložíme bokom asi 1/3 a ostatok vyvaľkáme na veľkosť plechu a za pomoci valčeka na plech prenesieme.
-
2
Na cesto nahrubo nanesieme lekvár, mamka dávala ríbezľový, ale moji chlapci "fičia" na slivkovom, tak ja som dala ten.
-
3
Bielka vyšľaháme do tuha so štipkou soli. Postupne zašľaháme preosiaty cukor a citrónovú šťavu.
-
4
Potom prídu po jednom na rad žĺtky, všetko spolu dobre prešľaháme.
-
5
Na malých otáčkach vmiešame pomleté vlašské orechy.
-
6
Takto pripravené cesto nanesieme na cesto potreté lekvárom.
-
7
Z odloženého cesta vytvoríme šúľky,z ktorých vytvoríme na koláči mriežku, dáme piecť do dobre vyhriatej rúry.
-
8
Ja som piekla asi 10 minút na 200 °C, potom som dopekala do ružova na 180°C asi 30 minút.Piekla som bez ventilátora. Koláč necháme vychladnúť.
-
9
Po vychladnutí pokrájame a pred podávaním posypeme práškovým cukrom.
určite dobre vieš-že cukrovka nie je z cukru..a kto už cukrovku má-sa cukru vyhýba..:-)