Foto: elysa
V mrazničke som objavila zbytok minuloročných orechov a upiekla som koláč, ktorý nám mamka pekávala ako deťom...
príprava
na 200 potom 180 °C
Suroviny
500 g |
|
200 g |
|
1 ks (čerstvé celé) |
|
250 g |
|
1 pl |
|
obľúbený |
|
Orechová piškóta: | |
4 ks |
|
120 g |
|
1 pl |
|
150 g (mleté) |
|
na vymastenie plechu |
|
na vymastenie plechu |
|
na posypanie |
|
Postup
-
1
Z preosiatej múky, cukru, PDP, vajca a masla vypracujeme cesto. Plech na pečenie 30x40cm vymastíme tukom a vysypeme múkou. Z cesta si odložíme bokom asi 1/3 a ostatok vyvaľkáme na veľkosť plechu a za pomoci valčeka na plech prenesieme.
-
2
Na cesto nahrubo nanesieme lekvár, mamka dávala ríbezľový, ale moji chlapci "fičia" na slivkovom, tak ja som dala ten.
-
3
Bielka vyšľaháme do tuha so štipkou soli. Postupne zašľaháme preosiaty cukor a citrónovú šťavu.
-
4
Potom prídu po jednom na rad žĺtky, všetko spolu dobre prešľaháme.
-
5
Na malých otáčkach vmiešame pomleté vlašské orechy.
-
6
Takto pripravené cesto nanesieme na cesto potreté lekvárom.
-
7
Z odloženého cesta vytvoríme šúľky,z ktorých vytvoríme na koláči mriežku, dáme piecť do dobre vyhriatej rúry.
-
8
Ja som piekla asi 10 minút na 200 °C, potom som dopekala do ružova na 180°C asi 30 minút.Piekla som bez ventilátora. Koláč necháme vychladnúť.
-
9
Po vychladnutí pokrájame a pred podávaním posypeme práškovým cukrom.
ochutnala by som hned..:-)
určite dobre vieš-že cukrovka nie je z cukru..a kto už cukrovku má-sa cukru vyhýba..:-)
@elysa prepac, ze odpovedam za teba, dufam, ze s tym suhlasis
A čo sa týka @mezi , tak tú si netreba všímať, lebo ako som si všimla, mám dojem, že okrem kritizovania a vnucovania svojich postupov tu nič iné nerobí......ona neradí, akoby sa to malo alebo mohlo ešte inak robiť, ale priam vnucuje to, čo sa jej pozdáva, dokonca akoby prikazovala že to treba robiť tak a nie ináč, len si všimnite jej ostatné komenty a pripomienky.
ale si ma potešila, u nás je to s ním tiež tak, tú kyslú smotanu si zapamätám a skúsim... Peknú nedeľu Ti prajem...
Veru staré dobré recepty sú tie naj.. tiež v poslednom čase používam špaldovú múku a časť múky nahrádzam aj mletými ovsenými vločkami... ďakujem a prajem pekný večer...