Mrežovník mojej mamy fotorecept

elysa - fotkaelysa, 5. júla 2014
Mrežovník mojej mamy (fotorecept)
Foto: elysa

V mrazničke som objavila zbytok minuloročných orechov a upiekla som koláč, ktorý nám mamka pekávala ako deťom...

40 minút
príprava
40 minút
na 200 potom 180 °C

Suroviny

500 g
200 g
1 ks (čerstvé celé)
250 g
1 pl
 obľúbený
Orechová piškóta:
4 ks
120 g
1 pl
150 g (mleté)
 na vymastenie plechu
 na vymastenie plechu
 na posypanie

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    Z preosiatej múky, cukru, PDP, vajca a masla vypracujeme cesto. Plech na pečenie 30x40cm vymastíme tukom a vysypeme múkou. Z cesta si odložíme bokom asi 1/3 a ostatok vyvaľkáme na veľkosť plechu a za pomoci valčeka na plech prenesieme.

    Mrežovník mojej mamy (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Na cesto nahrubo nanesieme lekvár, mamka dávala ríbezľový, ale moji chlapci "fičia" na slivkovom, tak ja som dala ten.

    Mrežovník mojej mamy (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Bielka vyšľaháme do tuha so štipkou soli. Postupne zašľaháme preosiaty cukor a citrónovú šťavu.

    Mrežovník mojej mamy (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Potom prídu po jednom na rad žĺtky, všetko spolu dobre prešľaháme.

    Mrežovník mojej mamy (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Na malých otáčkach vmiešame pomleté vlašské orechy.

    Mrežovník mojej mamy (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Takto pripravené cesto nanesieme na cesto potreté lekvárom.

    Mrežovník mojej mamy (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Z odloženého cesta vytvoríme šúľky,z ktorých vytvoríme na koláči mriežku, dáme piecť do dobre vyhriatej rúry.

    Mrežovník mojej mamy (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Ja som piekla asi 10 minút na 200 °C, potom som dopekala do ružova na 180°C asi 30 minút.Piekla som bez ventilátora. Koláč necháme vychladnúť.

    Mrežovník mojej mamy (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    Po vychladnutí pokrájame a pred podávaním posypeme práškovým cukrom.

    Mrežovník mojej mamy (fotorecept) - obrázok 9

Diskusia k receptu

31 komentárov k receptu
tak tento mrežovník si poznačím..nerobievam tak..nepoznám..určite je to vyšší level chuti,ako môj klasický..:-)
ochutnala by som hned..:-)
používateľ nemá avatar
hag
Vďaka za pripomenutie. Pamätám si jeho chuť z detstva. Moja stará mama ho robievala práve so slivkovým lekvárom, ktorý sme varievali v kotli na dvore. Určite ho upečiem.
tak toto vyzera byt vyborne, moja mam obcas pecie nieco podobne tiez so slivkovym lekvarom, mas odo mna velku pochvalu za pouzitie masla a nie tych hnusov :-)
Kolac, v ktorom je 320g cukru plus na posypanie a 5 vajec a zjedia ho traja - styria ludia, chran Vas pan Boh pred cukroukou. Zapiect orechy do piskoty nema vobec zmysel. Takze do hneteneho cesta namiesto 1 vajca daj tri. Dnesne tuky na pecenie maju vela srvatky, co riedi hnetene cesto, a kedze radimpridat dve 2 vajcia, tak tuk by som znizil na 200g. Dalej ziadna piskota uz, orechy radsej povar v lyrici mlieka a len tak daj na lekvar. Zakri mriezkou a je to. Verimze aspon lekvar su prave povidla-slivky uvarene bez cukru, hodiny varene pomaly.
ďakujem všetkým za milé komentáre :), aj Tebe @afataga 2x :), máš pravdu, použila som maslo, je to v surovinách, @mezi mrežovník si budem aj ďalej robiť takto a nie ináč, vďaka za Tvoje rady, viem sa o seba a svoju rodinu postarať aj sama, na koláč nás je vždy dosť, nakoľko sa s napečeným vždy podelím, u nás sa sladké jedáva to čo napečiem namiesto hotových kúpených, a nepekávam denne nemám na to čas, a netrpíme ani cukrovkou, ani obezitou...
robim podobny, len do cesta davam 145 pras.cukru a este jedno zltko a miesto masla davam heru,alebo palmarin, /maslo pouzivam len do kremov/, vyskusam tvoj s tou orechovou piskotou. Vyzera zaujimavo.dik za typ
Krásny.Klasika nikdy nesklame.Chutovo musí byt výborný.Ja by som nic neupravovala.Ked mám pocit,ze je sladkého dost,siahnem po nejakom lahkom receptíku s ovocím.Je tu aj kopa raw receptov.Uprednostñujem domáce múcniky.Kupovaným sa na sto honov vyhýbam.A tiez toho nepojem kvantum,radsej jeden chutný kusok.
Nadherna klasika. Dala som 5*. Inspirovala si ma a hned som ho aj urobila, len mi velmi rychlo tmavol, tak so trosku ubrala na teplote a zlahka prikryla alobalom.
@elysa , aj mne si týmto koláčikom pripomenula mamu, ktorá mrežovníky robievala, či takýto istý, neviem, ale podobný určite aj s orechami, takže si ho ukladám do KK.
A čo sa týka @mezi , tak tú si netreba všímať, lebo ako som si všimla, mám dojem, že okrem kritizovania a vnucovania svojich postupov tu nič iné nerobí......ona neradí, akoby sa to malo alebo mohlo ešte inak robiť, ale priam vnucuje to, čo sa jej pozdáva, dokonca akoby prikazovala že to treba robiť tak a nie ináč, len si všimnite jej ostatné komenty a pripomienky.
milá @elysa , veľká vdaka za tento rcp, ráno som mrežovník upiekla a mizne veľmi rýchlo. Je vynikajúci, dala som svoj slivkový lekvár a do cesta som pridala 1PL kys.smotany, lepšie sa mi potom tieto linecké vaľkajú. Vrch mi rýchlejšie tmavol, tak pomohol alobal. Zajtra po uležaní by ma byť ešte lepší, ak ovšem ostane :)


@Luss44 (14.2.2016 15:11)

ale si ma potešila, u nás je to s ním tiež tak, tú kyslú smotanu si zapamätám a skúsim... Peknú nedeľu Ti prajem...
znova a rada sa vraciam k tomuto mrežovníku, je vynikajúci. Dnes som ho robila opäť, kto nevyskúšal, vrelo odporúčam. Použila som špaldovú hladkú múku.


@Luss44 (11.3.2018 19:47)

Veru staré dobré recepty sú tie naj.. tiež v poslednom čase používam špaldovú múku a časť múky nahrádzam aj mletými ovsenými vločkami... ďakujem a prajem pekný večer...

Pridaj komentár k receptu: