Mramorový koláč
Mramorový koláč

Mramorovaný koláč s karamelovým krémom

Matúš Kopčo
šéfkuchár hotela Zelená Lagúna**** na Domaši, 6. decembra 2017
Mramorovaný koláč s karamelovým krémom
Foto: Pravda - Ľuboš Pilc
4
porcie
20 minút
príprava
45 minút
na 180 °C

Suroviny

250 g
120 g
150 g
1 bal
2 ks
1 bal
80 ml
2 PL
100 ml
štipka
100 g na karamel




Postup

  1. 1

    Maslo vyšľaháme s cukrom, vanilkovým cukrom a so štipkou soli. Pridáme vajíčka a šľaháme tak dlho, kým sa cukor nerozpustí. Ďalej primiešame preosiatu múku, kypriaci prášok a mlieko.

  2. 2

    Cesto rozdelíme na polovice. Do jednej polovice vmiešame kakao. Do vymastenej a vysypanej formy dáme obe polovice cesta a vidličkou prejdeme cez obe vrstvy, aby vznikol mramorový vzor. Pečieme pri 180 °C asi 45 minút.

  3. 3

    Vychladený koláč ozdobíme karamelovým krémom, ktorý pripravíme tak, že v hrnci skaramelizujeme cukor do zlatohneda, pridáme 80 ml smotany a varíme, kým nevznikne hladký krém. Necháme vychladnúť. Zo zvyšku smotany vyšľaháme šľahačku a nakoniec vmiešame vychladený karamelový krém.

Diskusia k receptu

haji
Krém se mi moc líbí. Velikost formy chybí, asi něco menšího.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia