Foto: mesiar50
Tentokrát do tejto kolónky nenapíšem,že je príprava jednoduchá,ale dá sa to.Receptom som bol inšpirovaný od šikovnej varecháčky @Saakoo.Srdečná vďaka.
Suroviny
Suroviny na svetlý tortový korpus : | |
180 g (celé, vážené v škrupine) |
|
180 g |
|
180 g |
|
5 g |
|
3 PL |
|
6 PL (teplá) |
|
Suroviny na kakaový tortový korpus : | |
120 g (vážené v škrupine) |
|
120 g |
|
120 g |
|
4 g |
|
2 PL |
|
4 PL (teplá) |
|
3 ČL (holandské alebo iné) |
|
Suroviny na ornament hrozna: | |
50 g (vážené v škrupine) |
|
50 g |
|
50 g |
|
2 štipky |
|
Suroviny na prípravu žltkového krému: | |
4 ks (celé) |
|
160 g |
|
500 g (Rama) |
|
Suroviny na prípravu pudingu zo zlatého klasu : | |
150 ml (studené na rozpustenie prášku zlatý klas) |
|
350 ml (vrelé na uvarenie prášku zlatý klas) |
|
2 bal. |
|
Suroviny na prípravu čokoládového krému : | |
|
|
100 g |
|
Pomocné suroviny : | |
|
|
|
|
na vymazanie bokov tortovej formy |
|
na posyp tortovej formy |
|
Postup
-
1
Ahojte.Začneme prípravou svetlého tortového korpusu.Postupujeme prosím takto. Odvážime si vajcia v škrupinu.Ďalej sa budú ostatné suroviny pridávané podľa tejto váhy.Netreba to brať zas doslovne.Vysvetlím.Váha nám napr.ukazuje 182 g vajec automaticky to číslo zaokrúhlime na 180 g.Píšem to pre amatérov,samozrejme skúsené gazdinky majú svoje osvedčené recepty.
-
2
Ďalej si odvážime kryštálový cukor.
-
3
Potom si odvážime polohrubú múku.
-
4
K múke pridáme prášok do pečiva a zmes premiešame.
-
5
Oddelíme si bielka od žltkov.
-
6
Z bielkov a kryštálového cukru vyšľaháme hustejšiu penu.
-
7
Žltky z vajec premiešame zo slnečnicovým olejom a s teplou vodu.
-
8
Žltky vymiešané s olejom a vodou vlejeme do vyšľahanej peny z vaječných bielkov.A nakoniec primiešame múku premiešanú s práškom do pečiva.
-
9
Do vopred vymastenej a múkou posypanej tortovej formy vlejeme surové piškótové cesto a pečieme ho v predom vyhriatej rúre cca 35 minút pri 180 C.Po uplynutí tejto doby skontrolujeme stred korpusu vpichnutím špáradla resp.špajdle.Keď sa na ňu nič neprilepí tak je to v poriadku.
-
10
Hotový tortový korpus necháme mierne vychladnúť a potom formu zbavíme boku.
-
11
Ďalej vám prosím ukážem ako som robil ornament hrozna.Z jedného vajca si spravíme husté cesto.Preto som vlastne do cesta nepridal ani vodu ani olej ,aby bolo dosť husté na nanášanie na papier cukrárskym vreckom.Teraz sa mi naozaj zišla technika ,,váženia vajec"ktorú mám vlastne z netu od jedného kuchára.
-
12
Cesto som potom dal do cukrárenského vrecka s rovným špicom.
-
13
Na papieri na pečenie som si označil,len obvod formy,ale aj tak som si ten ornament naniesol tam dosť tesno.Prvý pokus sa skončil fiaskom.Samozrejme,keď som toto ,,umelecké dielo" robil tak to bolo bez tej tortovej formy ! Takto spravený ornament dáme do mrazničky zmraziť na betón.Čas som síce nesledoval,ale iste aspoň 40 minút.Opatrne som okúsil prstom či je cesto tuhé.
-
14
Ornament po stuhnutí zalejeme kakaovým korpusom.Postup som nefotil,keďže sa robí navlas podobne ako svetlý tortový korpus,len s tým rozdielom,že som to piekol tuším 25 minút.
-
15
Po upečení by dielo malo vyzerať nejak takto.
-
16
A ďalej si pripravíme žltkovú penu.Pokračujeme premiešaním celých vajec s kryštálovým cukrom.
-
17
Vajcia ktoré sme premiešali,len tak ručne budeme šľahať nad parou.Nesledoval som čas no určite to bolo zo 10 minút.Tento krém používam v jedných orechových rezoch ,no robil som tie rezy ako mladý ženáč,takže som musel porozmýšľať ako ten krém resp.pena má vlastne vyzerať,ale dopadlo to ok,keďže som pozeral zdobenie torty a krém pekne stuhol.
-
18
Máte možnosť vidieť žltkovú penu po uvarení.Hmota je vláčna.Dielo necháme vychladnúť na izbovú teplotu a zatiaľ si uvaríme puding zo zlatého klasu.Presunieme sa k bodu 19.
-
19
Príprava pudingu z prášku zlatý klas: 2 Zlaté klasy nasypeme do 150 ml.studeného mlieka a zmes dobre premiešame.
-
20
Ďalej 350 ml studeného mlieka privedieme do varu a na slabom ohni si krém uvaríme do zhustnutia.Treba to robiť opatrne.Zmes pudingu má tendenciu rýchlo sa pripáliť.Je lepšie tú pudyngovú zmes sem tam stiahnuť z ohňa a len tak ju pomiešať a potom znovu nazad na šporák.Puding necháme vychladnúť a do žltkového krému ho budeme miešať v teplom no nie horúcom stave.
-
21
Vrátime sa k žltkovej pene.Postupujeme takto: Uvarený vlažný puding primiešame k žltkovej pene a pridáme aj na kocky pokrájané zmäknuté maslo a keď krém nie je dosť sladký tak ho dochutíme práškovým cukrom.
-
22
Hotový krém musíme rozdeliť na dve približne rovnaké časti,keďže do jednej bude pridaná rozpustená čokoláda.
-
23
A ideme ďalej ,rozpustením čokolády nad parou.
-
24
Vlažnú čokoládu premiešame s polovicou krému.
-
25
Máte možnosť vidieť už hotový čokoládový krém.Oba druhy krémov sú vláčne a dobre,že sa neroztekajú a preto ich musíme dať schladiť do chladničky aspoň na jednu hodinu.Krém musí byť tuhšej konzistencie aby nám udržal aj poschodie torty.
-
26
No nesmieme zabudnúť na to,že krém budeme potrebovať ešte okrem naplnenia korpusov aj na boky torty resp.na ozdobenie.Preto si podľa svojho uváženia musíme z krému na už spomenuté účely odložiť bokom.
-
27
Tak a dopracovali sme sa k bodu kde budeme skladať tortu v jeden celok.Začneme prekrojením korpusu na dve časti.
-
28
Prízemie torty resp.spodok natrieme čokoládovým krémom.
-
29
Na prízemie dáme svetlý korpus a natrieme ho žltkovým krémom.
-
30
A potom na vrch torty automaticky pôjde hnedá piškóta s ornamentom hrozna.Boky torty následne natrieme striedava raz čokoládovým krémom a raz žltkovým krémom.Vrch ozdobte podľa vlastnej fantázie a uváženia.Recept som písal bez poznámok,len tak naspamäť ak by som niečo vynechal tak mi prosím napíšte resp.upozornite ma na prípadné nedostatky.Želám vám všetko dobré a k dnešnej večeri dobrú chuť.
Vopred ďakujem.
Torta je naozaj chuťovo ok.To ja ti veľmi pekne ďakujem a skúsim sem vložiť ten rez torty.Zvládneš to hravo,len ja som to veľmi rozpísal.
Skoda,ze ta neviem ponuknut.Srdecna vdaka.
P.S.: Z Tvojich receptov je jednoznacne vidno, ze mas cukrarcinu ako hobby a mäsiarcinu ako povolanie.
Je síce pracnejšia,ale sme s ňou spokojný.Dcérka drží dietu a stejne som ju večer prehovoril,aby si kúsok
dala.Žltkový krém mi ponúkla bývalá kolegyna z bytúnku.Dáš na spodok plechu tortové oblátky.Na oblátky sa naleje cesto z orechovej piškóty a navrch sa nanesie už spomínaný krém.Sú to vlastne rezy.Ďakujem ti pekne.
Srdečná vďaka.
Som rád,že sa ti torta páči.Ďakujem ti krásne a želám ti pekný víkend.
Pekné prirovnanie k mojej torte.Priatelu,ďakujem ti velmi pekne.
Potešenie je na mojej strane že sa ti torta páči a že ju chceš pripraviť tak k významnej udalosti.Len taká malá
poznámka.Finálny ornament na torte je v zrkadlovom obraze,už som myslel nato,že keby si chcela napr.aby bolo na hotovom korpuse napr.,,Všetko najlepšie".Ja som chcel povodne ešte na vrch torty dať nejakú želatinovú hmotu,ale potom som od toho zámeru odstúpil.Oslávencovi želám všetko najlepšie a tebe zas ďakujem krásne.
Moc ti ďakujem.
vlani som robila roladu podobne, len som to namalovane nedavala zmrznut, ale urobila som to cesto take ine, uz sa nepamatam, ale drzalo to a hned sa mohlo liat svetle cesto
akurat som sa hrala na frajerku, malovala som tenucke ornamenty a dopadlo to ako v skolke :-)))
tvoj sposob s jednoduchsim obrazkom je genialne efektny :-)
zase skvelá práca.
*****
Tvoja roláda bola určite chutná a pekná.No zas pravda je taká,že čím som viac kreslil tak som to tým viac kazil.Potom som to robil už spontánne,len tak od ruky.Spravil som chybu tam,že som tie bobule hrozna robil veľmi malé a tým pádom sa mi cesto zlievalo do kopy.
Pokazené dielo(cesto)som z papiera stiahol a znovu do cuk.vrecka.
Papier som si otočil a skúšal som znova pokiaľ mi to ako tak nesedelo.Mal som nakreslené také ružičky,chcel som do toho korpusu napr.dať erb mesta Šahy.Ľudskej fantázii sa veď medze nekladú.Komu čo sa páči.Veľmi pekne ti ďakujem.
Ako píšem aj v úvode receptu nápad nie je môj,ale dá sa s tým cestom,,pohrať" a tak vykúzliť pekné diela.Ďakujem ti pekne.
Ďakujem ti krásne Ibyka.
Srdečná vďaka.
Perfektný nápad tie vianočné ozdoby.Potešilo ma.že sa ti torta páči a rozhodne ti kreatívnosť nechýba keď už hútaš nato,že akoby mala vypadať tvoja vianočná torta.Keď bude,tak len určite krásna.Ďakujem ti veľmi pekne milá
@martamm .
Velmi krásne ti ďakujem.
Torta je chuťovo velmi dobrá.Mali sme návštevu a bude zachvílu,, finišovať",ale som velmi rád,že každému chutila.Pracná bola iba pre mňa šikulka ako ty a podobné tebe to musia zvládnuť bez problémov jedna radosť.Srdečná vďaka Eliška.
Nemáš mi čo ďakovať.Rado sa stalo.Vďaka za tvoj záujem o tortu a teší ma,že bude u vás na vianoce.Želám ti pekný večer.
Tentokrát som fotil ostošesť,keďže som si nespravil žiadne poznámky.Niektorým sa to zdá iste divné,že som odfotil aj to keď som vážil prášok do pečiva,ale podľa fotiek som písal celý pracovný postup,použité suroviny atď.Si naozaj milá.Ďakuejm ti Evička veľmi pekne.
Od teba by som nešanoval a keby sa dalo tak ťa rád ponúknem.Ďakujem ti mílá 3@sandra3.
Milé ohodnotenie od teba @lba .Ďakujem ti srdečne.
Ďakujem ti veľmi pekne @olinecka a želám ti pekný večer.
Ale to sa ti,len zdá že je moc pracná to ja som ju zložito opisoval.Veľká vďaka.
Dobre, keď sa ti nechce,lebo máš na to,ale musíš mi sľúbiť,že jej to po dvadsiatich rokoch povieš a odpíšete mi.Zlatá si, srdečne ti ďakujem.
Som poteseny tym, ze ti torta chutila.Prepac, ze ti odpisujem az teraz,ale v zahranici sa mi pokazil pc.Dakujem ti za odskusanie receptu a srdecne ta pozdravujem.