Mramorová torta fotorecept

mesiar50 - fotkamesiar50, 14. novembra 2014
Mramorová torta (fotorecept)
Foto: mesiar50

Tentokrát do tejto kolónky nenapíšem,že je príprava jednoduchá,ale dá sa to.Receptom som bol inšpirovaný od šikovnej varecháčky @Saakoo.Srdečná vďaka.

Suroviny

Suroviny na svetlý tortový korpus :
180 g (celé, vážené v škrupine)
180 g
180 g
5 g
3 PL
6 PL (teplá)
Suroviny na kakaový tortový korpus :
120 g (vážené v škrupine)
120 g
120 g
4 g
2 PL
4 PL (teplá)
3 ČL (holandské alebo iné)
Suroviny na ornament hrozna:
50 g (vážené v škrupine)
50 g
50 g
2 štipky
Suroviny na prípravu žltkového krému:
4 ks (celé)
160 g
500 g (Rama)
Suroviny na prípravu pudingu zo zlatého klasu :
150 ml (studené na rozpustenie prášku zlatý klas)
350 ml (vrelé na uvarenie prášku zlatý klas)
2 bal.
Suroviny na prípravu čokoládového krému :
100 g
Pomocné suroviny :
 na vymazanie bokov tortovej formy
 na posyp tortovej formy




Postup

  1. 1

    Ahojte.Začneme prípravou svetlého tortového korpusu.Postupujeme prosím takto. Odvážime si vajcia v škrupinu.Ďalej sa budú ostatné suroviny pridávané podľa tejto váhy.Netreba to brať zas doslovne.Vysvetlím.Váha nám napr.ukazuje 182 g vajec automaticky to číslo zaokrúhlime na 180 g.Píšem to pre amatérov,samozrejme skúsené gazdinky majú svoje osvedčené recepty.

    Mramorová torta (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Ďalej si odvážime kryštálový cukor.

    Mramorová torta (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Potom si odvážime polohrubú múku.

    Mramorová torta (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    K múke pridáme prášok do pečiva a zmes premiešame.

    Mramorová torta (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Oddelíme si bielka od žltkov.

    Mramorová torta (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Z bielkov a kryštálového cukru vyšľaháme hustejšiu penu.

    Mramorová torta (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Žltky z vajec premiešame zo slnečnicovým olejom a s teplou vodu.

    Mramorová torta (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Žltky vymiešané s olejom a vodou vlejeme do vyšľahanej peny z vaječných bielkov.A nakoniec primiešame múku premiešanú s práškom do pečiva.

    Mramorová torta (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    Do vopred vymastenej a múkou posypanej tortovej formy vlejeme surové piškótové cesto a pečieme ho v predom vyhriatej rúre cca 35 minút pri 180 C.Po uplynutí tejto doby skontrolujeme stred korpusu vpichnutím špáradla resp.špajdle.Keď sa na ňu nič neprilepí tak je to v poriadku.

    Mramorová torta (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    Hotový tortový korpus necháme mierne vychladnúť a potom formu zbavíme boku.

    Mramorová torta (fotorecept) - obrázok 10
  11. 11

    Ďalej vám prosím ukážem ako som robil ornament hrozna.Z jedného vajca si spravíme husté cesto.Preto som vlastne do cesta nepridal ani vodu ani olej ,aby bolo dosť husté na nanášanie na papier cukrárskym vreckom.Teraz sa mi naozaj zišla technika ,,váženia vajec"ktorú mám vlastne z netu od jedného kuchára.

    Mramorová torta (fotorecept) - obrázok 11
  12. 12

    Cesto som potom dal do cukrárenského vrecka s rovným špicom.

    Mramorová torta (fotorecept) - obrázok 12
  13. 13

    Na papieri na pečenie som si označil,len obvod formy,ale aj tak som si ten ornament naniesol tam dosť tesno.Prvý pokus sa skončil fiaskom.Samozrejme,keď som toto ,,umelecké dielo" robil tak to bolo bez tej tortovej formy ! Takto spravený ornament dáme do mrazničky zmraziť na betón.Čas som síce nesledoval,ale iste aspoň 40 minút.Opatrne som okúsil prstom či je cesto tuhé.

    Mramorová torta (fotorecept) - obrázok 13
  14. 14

    Ornament po stuhnutí zalejeme kakaovým korpusom.Postup som nefotil,keďže sa robí navlas podobne ako svetlý tortový korpus,len s tým rozdielom,že som to piekol tuším 25 minút.

    Mramorová torta (fotorecept) - obrázok 14
  15. 15

    Po upečení by dielo malo vyzerať nejak takto.

    Mramorová torta (fotorecept) - obrázok 15
  16. 16

    A ďalej si pripravíme žltkovú penu.Pokračujeme premiešaním celých vajec s kryštálovým cukrom.

    Mramorová torta (fotorecept) - obrázok 16
  17. 17

    Vajcia ktoré sme premiešali,len tak ručne budeme šľahať nad parou.Nesledoval som čas no určite to bolo zo 10 minút.Tento krém používam v jedných orechových rezoch ,no robil som tie rezy ako mladý ženáč,takže som musel porozmýšľať ako ten krém resp.pena má vlastne vyzerať,ale dopadlo to ok,keďže som pozeral zdobenie torty a krém pekne stuhol.

    Mramorová torta (fotorecept) - obrázok 17
  18. 18

    Máte možnosť vidieť žltkovú penu po uvarení.Hmota je vláčna.Dielo necháme vychladnúť na izbovú teplotu a zatiaľ si uvaríme puding zo zlatého klasu.Presunieme sa k bodu 19.

    Mramorová torta (fotorecept) - obrázok 18
  19. 19

    Príprava pudingu z prášku zlatý klas: 2 Zlaté klasy nasypeme do 150 ml.studeného mlieka a zmes dobre premiešame.

    Mramorová torta (fotorecept) - obrázok 19
  20. 20

    Ďalej 350 ml studeného mlieka privedieme do varu a na slabom ohni si krém uvaríme do zhustnutia.Treba to robiť opatrne.Zmes pudingu má tendenciu rýchlo sa pripáliť.Je lepšie tú pudyngovú zmes sem tam stiahnuť z ohňa a len tak ju pomiešať a potom znovu nazad na šporák.Puding necháme vychladnúť a do žltkového krému ho budeme miešať v teplom no nie horúcom stave.

    Mramorová torta (fotorecept) - obrázok 20
  21. 21

    Vrátime sa k žltkovej pene.Postupujeme takto: Uvarený vlažný puding primiešame k žltkovej pene a pridáme aj na kocky pokrájané zmäknuté maslo a keď krém nie je dosť sladký tak ho dochutíme práškovým cukrom.

    Mramorová torta (fotorecept) - obrázok 21
  22. 22

    Hotový krém musíme rozdeliť na dve približne rovnaké časti,keďže do jednej bude pridaná rozpustená čokoláda.

    Mramorová torta (fotorecept) - obrázok 22
  23. 23

    A ideme ďalej ,rozpustením čokolády nad parou.

    Mramorová torta (fotorecept) - obrázok 23
  24. 24

    Vlažnú čokoládu premiešame s polovicou krému.

    Mramorová torta (fotorecept) - obrázok 24
  25. 25

    Máte možnosť vidieť už hotový čokoládový krém.Oba druhy krémov sú vláčne a dobre,že sa neroztekajú a preto ich musíme dať schladiť do chladničky aspoň na jednu hodinu.Krém musí byť tuhšej konzistencie aby nám udržal aj poschodie torty.

    Mramorová torta (fotorecept) - obrázok 25
  26. 26

    No nesmieme zabudnúť na to,že krém budeme potrebovať ešte okrem naplnenia korpusov aj na boky torty resp.na ozdobenie.Preto si podľa svojho uváženia musíme z krému na už spomenuté účely odložiť bokom.

    Mramorová torta (fotorecept) - obrázok 26
  27. 27

    Tak a dopracovali sme sa k bodu kde budeme skladať tortu v jeden celok.Začneme prekrojením korpusu na dve časti.

    Mramorová torta (fotorecept) - obrázok 27
  28. 28

    Prízemie torty resp.spodok natrieme čokoládovým krémom.

    Mramorová torta (fotorecept) - obrázok 28
  29. 29

    Na prízemie dáme svetlý korpus a natrieme ho žltkovým krémom.

    Mramorová torta (fotorecept) - obrázok 29
  30. 30

    A potom na vrch torty automaticky pôjde hnedá piškóta s ornamentom hrozna.Boky torty následne natrieme striedava raz čokoládovým krémom a raz žltkovým krémom.Vrch ozdobte podľa vlastnej fantázie a uváženia.Recept som písal bez poznámok,len tak naspamäť ak by som niečo vynechal tak mi prosím napíšte resp.upozornite ma na prípadné nedostatky.Želám vám všetko dobré a k dnešnej večeri dobrú chuť.

    Mramorová torta (fotorecept) - obrázok 30

Diskusia k receptu

obor123
Recept je zaujímavý. Torta je bez pochybností veľmi dobrá. Raz nájdem čas a hlavne ODVAHU ju spraviť.
jozka2
Pocuvaj chlape,ty sa zlepsujes a zlepsujes.Dala by som si kusok.
obor123
Laci, poprosim Ta, ak sa bude dať, pridaj foto v reze.
Vopred ďakujem.
zolik
@mesiar50 krasna torta a dost pracna a pekne krok za krokom popisana. A vobec si sa nerozpisal. Je tu o vela viac a o vela jednoduchsich receptov na 30 bodov. No Tebe sa ani jedna fotka neopakuje ;-)
P.S.: Z Tvojich receptov je jednoznacne vidno, ze mas cukrarcinu ako hobby a mäsiarcinu ako povolanie.
anic
jedním slovem..báseň..krásně popsaný postup,zajímavý recept,uloženo + 5* děkuji
terinka55
Vidieť, že Ťa baví variť a piecť a že to robíš od srdca. Podarila sa Ti na jednotku! Máš zlaté ruky. Chválim. Pozdravujem.
sracz
Úžasná "hodinárska" práca, @mesiar kamarát. Motív, ako na oslavu úspešného vinobrania s vlažným burčiakom a veselou tancovačkou! Blahoželám a Tvoju kuchyňu, teda cu*k*r*á*r*eň, posypujem hviezdičkami!
mesiar50
@zolik
Je síce pracnejšia,ale sme s ňou spokojný.Dcérka drží dietu a stejne som ju večer prehovoril,aby si kúsok
dala.Žltkový krém mi ponúkla bývalá kolegyna z bytúnku.Dáš na spodok plechu tortové oblátky.Na oblátky sa naleje cesto z orechovej piškóty a navrch sa nanesie už spomínaný krém.Sú to vlastne rezy.Ďakujem ti pekne.
2254_1348559633 - profilový obrázok
goe
goe
Torta sa mi veľmi páči, tak ju dnes upečiem na zajtrajšiu oslavu mužových menín. Si veľmi šikovný nielen na mäsové výrobky - čo je tvoje povolanie, ale aj na cukrárenské výrobky - čo je tvoje hoby.
mesiar50
@goe
Potešenie je na mojej strane že sa ti torta páči a že ju chceš pripraviť tak k významnej udalosti.Len taká malá
poznámka.Finálny ornament na torte je v zrkadlovom obraze,už som myslel nato,že keby si chcela napr.aby bolo na hotovom korpuse napr.,,Všetko najlepšie".Ja som chcel povodne ešte na vrch torty dať nejakú želatinovú hmotu,ale potom som od toho zámeru odstúpil.Oslávencovi želám všetko najlepšie a tebe zas ďakujem krásne.
smejkad
perfektna je, klobuk dolu :-)
vlani som robila roladu podobne, len som to namalovane nedavala zmrznut, ale urobila som to cesto take ine, uz sa nepamatam, ale drzalo to a hned sa mohlo liat svetle cesto
akurat som sa hrala na frajerku, malovala som tenucke ornamenty a dopadlo to ako v skolke :-)))
tvoj sposob s jednoduchsim obrazkom je genialne efektny :-)
smajliqa
juj,, kraaasna,, ,mas 5* ,. vyzera perfis,a ten napad :)))))
pusta
@mesiar50 -lacikám, nuž neviem, či si lepší cukrár, či mesiar? zrejme oboje
zase skvelá práca.
*****
mesiar50
@smejkad
Tvoja roláda bola určite chutná a pekná.No zas pravda je taká,že čím som viac kreslil tak som to tým viac kazil.Potom som to robil už spontánne,len tak od ruky.Spravil som chybu tam,že som tie bobule hrozna robil veľmi malé a tým pádom sa mi cesto zlievalo do kopy.
Pokazené dielo(cesto)som z papiera stiahol a znovu do cuk.vrecka.
Papier som si otočil a skúšal som znova pokiaľ mi to ako tak nesedelo.Mal som nakreslené také ružičky,chcel som do toho korpusu napr.dať erb mesta Šahy.Ľudskej fantázii sa veď medze nekladú.Komu čo sa páči.Veľmi pekne ti ďakujem.
mesiar50
@smajliqa
Ako píšem aj v úvode receptu nápad nie je môj,ale dá sa s tým cestom,,pohrať" a tak vykúzliť pekné diela.Ďakujem ti pekne.
martamm
Parádna, premýšľam, že podobnú spravím na Vianoce s tým, že namiesto hrozna tam dám zvončeky a Vianočné gule, no niečo vymyslím :)
mesiar50
@martamm
Perfektný nápad tie vianočné ozdoby.Potešilo ma.že sa ti torta páči a rozhodne ti kreatívnosť nechýba keď už hútaš nato,že akoby mala vypadať tvoja vianočná torta.Keď bude,tak len určite krásna.Ďakujem ti veľmi pekne milá
@martamm .
babkamt
zaslúžiš len len samé slová chvály a všetky hviezdičky, čo sú na oblohe. Žiaľ môžem ti dať len päť *****
elisticka
jeminecko Lacko to musi byt lahoda !!! no dost pracne dala by som sa radsej ponuknut :-)
mesiar50
@elisticka
Torta je chuťovo velmi dobrá.Mali sme návštevu a bude zachvílu,, finišovať",ale som velmi rád,že každému chutila.Pracná bola iba pre mňa šikulka ako ty a podobné tebe to musia zvládnuť bez problémov jedna radosť.Srdečná vďaka Eliška.
obor123
Laci, ďakujem Ti za ochotu. Už som sa pevne rozhodla, že táto torta bude u nás upečená na Vianoce.
evanaaa
Lacko, ja ťa viac než obdivujem! Ty si dáš prácu nielen s prípravou tej úžasnej torty, ale ešte aj s postupom, ktorý sem dávaš, veď už len to nafotenie a slovný doprovod k tomu dá zabrať pri tej, nie jednoduchej práci.Ale nakoniec to čo vzniklo, stálo iste zato. @mesiar50 , posielam ti nie 5 *, ale celú hviezdnu oblohu!
3sandra3
no teda, nádherná torta, oceňujem tvoju trpezlivosť.... veru, neodmietla by som....
mesiar50
@obor123
Nemáš mi čo ďakovať.Rado sa stalo.Vďaka za tvoj záujem o tortu a teší ma,že bude u vás na vianoce.Želám ti pekný večer.
mesiar50
@evanaaa
Tentokrát som fotil ostošesť,keďže som si nespravil žiadne poznámky.Niektorým sa to zdá iste divné,že som odfotil aj to keď som vážil prášok do pečiva,ale podľa fotiek som písal celý pracovný postup,použité suroviny atď.Si naozaj milá.Ďakuejm ti Evička veľmi pekne.
32521_1358865546 - profilový obrázok
lba
lba
Estetika, trpezlivosť,precíznosť = krásna torta.Blahoželám :-)
tinca
mesiar50 hneď som vedela,že tento výtvor môže byť len od teba. Krásne torta, ale riadne pracná, klobúk dole si šikovný a talentovaný a podľa tohoto rcp ti nechýba trpezlivosť:)
medulienka122
Lacko, si ma celkom zničil :) Len toto dočíííítať a pochopiť, to chce KLID :) Ale fakt, ukladám, aj keď to bude piecť možno moja vnučka tak o 20 rokov. Ja na to nemám :)
mesiar50
@tinca
Ale to sa ti,len zdá že je moc pracná to ja som ju zložito opisoval.Veľká vďaka.
mesiar50
@medulienka122
Dobre, keď sa ti nechce,lebo máš na to,ale musíš mi sľúbiť,že jej to po dvadsiatich rokoch povieš a odpíšete mi.Zlatá si, srdečne ti ďakujem.
obor123
Laci, sľub som dodržala. Tortu som upiekla. Krásne vyzerala, ešte lepšie chutila. Ďakujem za recept.
mesiar50
@obor123
Som poteseny tym, ze ti torta chutila.Prepac, ze ti odpisujem az teraz,ale v zahranici sa mi pokazil pc.Dakujem ti za odskusanie receptu a srdecne ta pozdravujem.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia