Morčacie stehná s mandľovou plnkou
šéfkuchárka hotela Jalta v Michalovciach, 7. mája 2010
Foto: Pravda - Ivan Majerský
Postup
-
1
Očistené a umyté morčacie stehná vykostíme. Príprava plnky: Mandle sparíme, olúpeme a najemno nakrájame. Sendvič alebo žemľu nakrájame na drobné kocky a navlhčíme mliekom. Maslo dobre vymiešame so žĺtkami do spenenia, mierne osolíme, okoreníme muškátovým kvetom, pridáme najemno nasekanú petržlenovú vňať, nakrájané mandle a navlhčený sendvič, spolu premiešame.
- 2
Do pripravenej zmesi zľahka vmiešame sneh vyšľahaný z bielkov. Pripravenou plnkou naplníme vykostené morčacie stehná, stočíme do závitkov, upevníme motúzom alebo kovovou ihlicou, osolíme zvonku a vložíme do rúry piecť s 2/3 masla domäkka. Počas pečenia podlievame vlastnou šťavou a podľa potreby dolievame vodou, aby sa výpek nepripálil.
- 3
Upečené stehná vyberieme, šťavu buď vyvaríme, alebo dolejeme vodou na potrebné množstvo, osolíme, povaríme, precedíme a zjemníme zvyškom masla. Vhodné prílohy sú rôzne upravené zemiaky, ryža, kompóty či šaláty.
- 4
NÁŠ TIP: Touto plnkou môžeme plniť aj celú morku, pričom plnku dáme nielen dovnútra morky, ale aj pod kožu na stehnách a prsiach.
Tipy na recepty z Varechy
SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia
Tipy na články z Varechy
- 2
Zdá sa, že najmä v reštauráciách zoológiu nepoznajú - podľa kuchárov či manažérov sa kurčatá a morky skladajú iba z pŕs... (panebože, prepáč, však ty si ich stvoril aj zo stehien, trupov, vnútorností.... :-))