Foto: sovka62
No, koláče..... Koláčiská, ale my ich máme radi práve takéto veľké. Ak sa vám páčia menšie, pokojne si ich z tejto dávky môžte urobiť Zobraziť celý popisNo, koláče..... Koláčiská, ale my ich máme radi práve takéto veľké. Ak sa vám páčia menšie, pokojne si ich z tejto dávky môžte urobiť dvadsať.
porcie
príprava
na 160 °C
Suroviny
500 g |
|
60 g |
|
20 g |
|
300 ml |
|
2 ks |
|
75 g |
|
pol ČL |
|
Na plnenie: | |
250 g (lekvár) |
|
250 g |
|
150 g |
|
60 g |
|
2 ks |
|
1/2 ks |
|
|
|
1/2 ks na potretie |
|
Postup
-
1
Všetky sypké suroviny som dala do misy, pridala maslo a rukou ho rozdrobila s múkou.
-
2
Pridala som ostatné suroviny a varechou zmiešala. Nevypracovala som ho, len zmiešala.
-
3
Cesto som nechala stáť 15 minút. Za ten čas lepok nabotnal, kvasinky sa rozmnožili, takže cesta sa dalo ľahko vypracovať, stačilo pár razy prehodiť varechou.
-
4
Nechala som prikryté kysnúť ešte 20 minút. Za ten čas úplne nevykysne, ale droždie bude pracovať po celý čas, čo koláče budeme tvarovať a plniť a aj pred pečením ich necháme podkysnúť, takže 20 minút stačí. Cesto som vyklopila na pomúčenú dosku, vyvaľkala do odbĺžnika a pokrájala na 12 štvorcov. Tie som naplnila lekvárom, tentoraz jahodovým, žiaľ nie dosť hustým, takže pri pečení trošku vytiekol.
-
5
Vytvarovala som buchtičky a uložila na papierom vystlaný plech. Každú som prstami trošku sploštila a celé som ich potrela vajcom (zvyšok vajca som použila do tvarohovej plnky).
-
6
Máme radi hrozienka, ale ak ich primiešam do tvarohu, tie, ktoré z plnky vykúkajú, pri pečení prihoria. Tak som ich radšej poukladala pod plnku. Na ne som dala tvaroh. Hotové som nechala 20 minút podkysnúť a strčila do vyhriatej teplovzdušnej rúry so zapnutým ventilátorom.
-
7
A hotovo, už len čakám, aby vychladli, ako nás dvoch poznám, do večera bude plech prázdny.
a tak pozorne ťa čítam a hltám každú tvoju cennú radu, že aj ja už podľa teba cesto premiešam, ja ale robotom, bo ruky presilené stále, nechám postáť 10-15 min a domiesim
suhlasim s @havino , napr. recept na kysnute cesto varecha.pravda.sk/recepty/univerzalne-kysnute-cesto/2973-...
od @sovky som objavila len nedavno, precitala som celu diskusiu, co rada, to skvost...
Ďakujem vám za milé slová, tak isto ako ja učím vás, učíte vy mňa. Varecha mi nesmierne pomohla, naučila ma veľmi veľa nových grifov a to len vďaka vám, vďaka tomu, že trpezlivo a neúnavne pridávate recept za receptom a aj keď ich je tu vždy niekoľko na to isté jedlo, v každom sa nájde niečo odlišné, nejaká maličkosť, ktorá práve rozhodne o skvelom výsledku. Mám rada Varechu a mám rada vás.
varecha.pravda.sk/recepty/univerzalne-kysnute-cesto/2973-...
Na tom som sa naučila aj ja a to sa mi predtým kysnuté koláče vôbec nedarili a zvyčajne som si nad hotovým plechom povedala ......ale jesť sa to bude dať, tak to nevyhodím. A naučila som sa, teraz je to pre mňa to najjednoduchšie. A pozri si aj komentáre, aj v nich sú užitočné rady.
varecha.pravda.sk/recepty/lacny-kolacik-babky-betky/24101...
Neviem, koľko ľudí ho bude jesť u vás, ale ja nabudúce musím upiecť z polovičnej dávky. Je ho plný veľký plech, to je na nás trochu priveľa.
Chlieb som skúšala a skúšam, aj kvások som si vyrobila (podľa Varechy), ale striedal sa pokus s omylom. Tento sa mi zdal najlepší
varecha.pravda.sk/recepty/konecne-podareny-kvaskovy-chlie...
ale na Vareche sú vydarenejšie a nie je ich málo.
Podľa mňa by si zaslúžili samostatný recept, prepáč @sovka62 , ja som ich jednoducho musela pochváliť. Robievam podobné ako ty, aj cesto, ale odkedy som videla v komentári tieto Katkine, plánovala som ich vyskúšať a určite neľutujem. Čučoriedky nemám, ja som dala naše mrazené čierne ríbezle, ešte raz ďakujem @katka78 .
Prajem vám obom peknú nedeľu!