Moravské koláče fotorecept

sovka62 - fotkasovka62, 1. novembra 2013
Moravské koláče (fotorecept)
Foto: sovka62

No, koláče..... Koláčiská, ale my ich máme radi práve takéto veľké. Ak sa vám páčia menšie, pokojne si ich z tejto dávky môžte urobiť Zobraziť celý popisNo, koláče..... Koláčiská, ale my ich máme radi práve takéto veľké. Ak sa vám páčia menšie, pokojne si ich z tejto dávky môžte urobiť dvadsať.

4
porcie
90 minút
príprava
20 minút
na 160 °C

Suroviny

500 g
60 g
20 g
300 ml
2 ks
75 g
pol ČL
Na plnenie:
250 g (lekvár)
250 g
150 g
60 g
2 ks
1/2 ks
1/2 ks na potretie




Postup

  1. 1

    Všetky sypké suroviny som dala do misy, pridala maslo a rukou ho rozdrobila s múkou.

    Moravské koláče (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Pridala som ostatné suroviny a varechou zmiešala. Nevypracovala som ho, len zmiešala.

    Moravské koláče (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Cesto som nechala stáť 15 minút. Za ten čas lepok nabotnal, kvasinky sa rozmnožili, takže cesta sa dalo ľahko vypracovať, stačilo pár razy prehodiť varechou.

    Moravské koláče (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Nechala som prikryté kysnúť ešte 20 minút. Za ten čas úplne nevykysne, ale droždie bude pracovať po celý čas, čo koláče budeme tvarovať a plniť a aj pred pečením ich necháme podkysnúť, takže 20 minút stačí. Cesto som vyklopila na pomúčenú dosku, vyvaľkala do odbĺžnika a pokrájala na 12 štvorcov. Tie som naplnila lekvárom, tentoraz jahodovým, žiaľ nie dosť hustým, takže pri pečení trošku vytiekol.

    Moravské koláče (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Vytvarovala som buchtičky a uložila na papierom vystlaný plech. Každú som prstami trošku sploštila a celé som ich potrela vajcom (zvyšok vajca som použila do tvarohovej plnky).

    Moravské koláče (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Máme radi hrozienka, ale ak ich primiešam do tvarohu, tie, ktoré z plnky vykúkajú, pri pečení prihoria. Tak som ich radšej poukladala pod plnku. Na ne som dala tvaroh. Hotové som nechala 20 minút podkysnúť a strčila do vyhriatej teplovzdušnej rúry so zapnutým ventilátorom.

    Moravské koláče (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    A hotovo, už len čakám, aby vychladli, ako nás dvoch poznám, do večera bude plech prázdny.

Diskusia k receptu

afataga
taketo kolace su pre mna najlepsi zakusok :-), len mi tam akosi absentuje mrvenicka, ale aj tak by som veru jeden neodmietla
elysa
s mrveničkou, alebo bez... tiež by som neodmietla, vyzerajú lákavo....
zuzkabluzka
krasne, @sovka62 , celkom ma lakaju ich skusit na nedelu, ja ale len ako lekvarove buchty, tu bohuzial tvaroh nezozeniem, tak sa aspon vynadivam na Tvoje :)
izabella929
@sovka62..prizn ám sa od kedy som na Vareche, stále sa chystám upiecť tieto koláče...páčia sa mi , vyzerajú krásne a stále na ne neprišiel čas...)rada pracujem s kysnutým cestom a ako vidím je to aj málo pracné...vydarili sa ti nádherne.-))
luss44
chutné koláčiky, len zahryznúť... a vieš @sovka , že mne práve tie prihoreté hrozienka chutia najviac ? keď pečiem vianočku, niektoré si schválne zapichnem tak zboku do upletenej vianočky, aby trošku prihoreli :)))
lusinkab
Krasne mam ich velmi rada @zuzkabluzka ja pouzivam namiesto tvarohu na moravske kolace cottage cheese a ten zozenies aj u vas a chuti to neskutocne dobre na sladko .... odskusane vela krat :)
havino
koláč do dlane, paráda, ked kus dobrého, tak riadny kus pre istotu, už som ťa tu čítala v komentároch, že takto opačne ich pečieš a nie raz som na teba myslela, ked som ich ja zas opačne piekla, tvaroh dnu, lekvár na vrch, raz aj ja takto skúsim
a tak pozorne ťa čítam a hltám každú tvoju cennú radu, že aj ja už podľa teba cesto premiešam, ja ale robotom, bo ruky presilené stále, nechám postáť 10-15 min a domiesim
jerica
od @sovka62 recepty, rady a zážitky, to čo koment, to skvost, pamätaj, že denník, kde sa rada vraciam po radu, keď si ja neviem dať rady a pomoci, hneď si zájdem po radu, do mojej kk , recept kde ho vždy nájdem.Určite ako v ruskej škole , máš to za 5* aj do pamätníčka:-)
1x jarca
eviana
@sovka62 , moja milá... tieto koláčiky milujem, voňajú domovom, útulnou kuchyňou, maminim objatím... si ma zasa vyusmievala... a veru neodmietla by som ani v túto pozdnú hodinu zobnúť si zo jeden, mňam ... aj u mňa jasných 5* aj KK, ďakujem :)
sracz
... s Moravou ma viažu _násť ročné spomienky na roky mojeho "poručíkovania a vyššie" a k nej patria aj koláče! Krásne si ich !vystrojila @sovka62 milá a šikovná; som presvedčený, že chutili "prenáramne"!!!
mariamka
pekne a chutne su , ja davam dovnutra tvaroh a navrch lekvar, teraz vidim, ze to ide aj naopak :)
sovka62
Jáj, ľudkovia moji, ale ste ma potešili. Som rada, že sa vám páčia. Recept som pridávala preto, že ma oň žiadala @spagetka v diskusii k univerzálnemu kysnutému cestu. Aj som váhala, podobných je tu už dosť, ale sľúbila som, tak som dodržala.
Ďakujem vám za milé slová, tak isto ako ja učím vás, učíte vy mňa. Varecha mi nesmierne pomohla, naučila ma veľmi veľa nových grifov a to len vďaka vám, vďaka tomu, že trpezlivo a neúnavne pridávate recept za receptom a aj keď ich je tu vždy niekoľko na to isté jedlo, v každom sa nájde niečo odlišné, nejaká maličkosť, ktorá práve rozhodne o skvelom výsledku. Mám rada Varechu a mám rada vás.
1x jarca
afataga
ako pekne si to napisala, az som slzu zatlacila :-), pamatam ako mi neslo kysnute cesto a ako dobre si mi poradila v diskusii, tvoje univerzalne cesto som si zobrala za zaklad a rozne ho obmienam, nikdy by ma nenapadlo, ze vdaka tebe si budem sama vymyslat kysnute cesta na pecivo, aj ked ho davam vymiesit do pekarne, ale nebojim sa experimentovania, a to vsetko vdaka tebe :-)
iva63
milá Sovka som Ti tiež vďačná...tvoje parené pečené buchty, ktoré máš tu na vareche sú najfantastickejšie na svete! ďakujem...tieto krásne moravské koláče sa ti tiež veľmi vydarili... rada by som sa ponúkla, aspoň kúskom z jedného koláča-:),lebo si viem predstaviť tie obrie koláčiská, ktoré si vyčarila z pol kila múky-:)...dobre si vymyslela tie hrozienka, pekne na jednu kopu...ja ich vždy ukladám dookola po koláči a narobím sa pri tom-:) určite to urobím podľa Teba!...a ešte k tomu lekváru, keď ho mám redší ako treba, tak zamiešam do neho pomleté detské piškóty...pekne zhustne, nič nepokazí a nevytečie!
sovka62
Ďakujem za dobrú radu @ivka , zapamätám si. A ponúknuť ťa už, žiaľ, nemôžem, ani virtuálne, pred chvíľou sme dojedli posledné.
tetuska
tieto milujem, moja mamička dávala dovnútra čučoriedky a navrch tvaroh a posýpku, ja robievam len klasicky...
rressia
krásny recept! ten tvaroh ničím neochutíš??? a tiež by som na vrch dala troška posýpky... či???
sovka62
@rressia , v tvarohu je cukor, vajce, citrónová kôra. Posýpku nedávam, myslím, že sa používa ak je džem na vrchu.
spagetka
Milá @sovka62 , tak veľmi som sa tešila na Tvoje koláčiky, práve som dopiekla cesnakové trojhranky z Tvojho cesta a tak som sem zablúdila, či náááhodou nenájdem moravské koláčiky od Teba, veľká vďaka, že si na mňa nezabudla, v pečení si pre mňa vzorom, Tvoje recepty a rady sú skvelé. Ak mám chuť piecť, vždy mrknem na Tvoje recepty. Si skvelá, nech sa Ti darí a naďalej pridávaj receptíky, budem sa určite inšpirovať.
sovka62
Ďakujem za milé slová, @spagetka , som rada, že sa ti moje recepty páčia, ale šikovných gazdiniek je nás tu oveľa viac. Aj ja som sa tu veľa naučila, nikto nevie všetko. Tak nech sa ti darí, som rada, že som ťa potešila.
mariadra
Milá @sovka62 ,Ty si studnica vedomostí. No tak to je paráda, že netreba miesiť to cesto. Koláče tak krásne vyzerajú, že ich vyskúšam aj ja, ktorá kysnuté koláče neviem robiť.
sovka62
@mariadra , ak začínaš, radím ti, aby si skúšala podľa tohto receptu:
 varecha.pravda.sk/recepty/univerzalne-kysnute-cesto/2973-...

Na tom som sa naučila aj ja a to sa mi predtým kysnuté koláče vôbec nedarili a zvyčajne som si nad hotovým plechom povedala ......ale jesť sa to bude dať, tak to nevyhodím. A naučila som sa, teraz je to pre mňa to najjednoduchšie. A pozri si aj komentáre, aj v nich sú užitočné rady.
mariadra
@sovka62 ďakujem, zatiaľ som nemala čas piecť, ale ten recept aj s komentármi som si prečítala, ešte raz vďaka.
marianne
@sovka paradne kolace @sovka :-) idem ta poprosit vcera si skusala jeden kolac pre vnucky do skoly,dala si k nemu aj koment. A tu sa tak zurovalo,ze ho medzi tymi komentmi nemozem najst:-)))) Bola by si taka dobra a pridala link nan,chcem ho upiect aj ja a zabudla som,ktory to bol...
marika21
Radosť čítať na tejto stránke komentáre. Tie koláčiky výborné, chutné, moja mama tiež také pečie, sú veľmi dobré. *****
maska3
pečiem podobné koláčiky , ale nenapadlo by ma dať do spodku lekvár a na vrch tvaroh robím to pol koláčika lekvár a druhá polovica tvaroh alebo mak , orechy. Hneď som to vyskúšala a je to výborné , šťavnaté ,všetkým veľmi chutili sú lepšie ako tie moje čo som robila doteraz. Už ich budem robiť len takto. Máte dobré recepty a veľa som si ich uložila a robím podľa nich. Ste šikovná kuchárka
sovka62
Ďakujem za milé slová, @maska3 , to vieš, už som v tom veku ako boli výborné kuchárky, od ktorých som sa učila, keď som bola mladá. A babky by mali vedieť piecť, veď na to, aby sa naučili, mali celý život, hehehe...
maska3
veď to, aj ja som babka a pečiem v rodine len ja dcéra k tomu nemá vzťah - zatiaľ ale verím že keď bude treba tak začne ja som tiež nepiekla pokiaľ žila moja mama a teraz neprejde sobota aby som niečo nenapiekla. Už je to v rodine tradícia že prídu v nedeľu na babičkine koláče. Rada si nechám poradiť a od vas sú recepty vždy pre mňa príjemným prekvapením. A to som si myslela že tie moje koláče sú najlepšie ale musím uznať že od vas sú lepšie. Prosím vás nemáte recept na domáci chlieb? Ja mam jeden ktorý pečiem už snáď 30 rokov ale rada by som skúsila aj nejaký od vas , nechám si od vas poradiť. Ďakujem
sovka62
Ďakujem za uznanie, ja som tiež začala piecť neskoro, až keď sa pominula svokra, ktorá u nás žila 23 rokov. Spočiatku som piekla, ale výsledok bol o ničom v porovnaní so svokrinými výrobkami. Potom som zachytila recept na univerzálne kysnuté cesto (dala som ho na Varechu) a to bol odrazový mostík. Zrazu boli koláče lepšie ako svokrine a postupne sa zlepšovali. Skrátka, chce to prax.
Chlieb som skúšala a skúšam, aj kvások som si vyrobila (podľa Varechy), ale striedal sa pokus s omylom. Tento sa mi zdal najlepší
 varecha.pravda.sk/recepty/konecne-podareny-kvaskovy-chlie...
ale na Vareche sú vydarenejšie a nie je ich málo.
zuzanka1367
Milá @sovka62 podľa Tvojho receptu som dnes vychystala moje deti do sveta :) malé úpravy som spravila len čo sa plnenia týka, nedala som lekvár, ale na vrch mrazené čierne ríbezle zmiešané s medom, už sa pýtalo minúť. Ďakujem za recept, pekný zvyšok víkendu prajem.


katka78
Milá @sovka62 , som v siedmom nebi. Sedím tu s blaženým úsmevom, totálne čučoriedkovo uspokojená, lebo ja ich také ľúbim - tvaroh vnútri, čučoriedky miesto lekváru navrch. Prosím pekne, 3 koláče naraz som zjedla! Nedalo sa odolať, ani som sa nesnažila. Noc je ešte mladá a do kuchyne krokov pár, neviem koľko ich prežije do zajtra. Veľmi pekne ďakujem za výborný recept, aj múdre rady, budem si pamätať aj posuniem ďalej. Prajem krásny večer do mojej milovanej Trnavienky!


katka78
@Tiginko (3.6.2016 23:04) tak ja ti teda prezradím tajomstvo: oni ich majú také čučoriedkové v Yeme a ja som sa na nich stala závislá. Preto hľadám nové zdroje :-) PS: Nikomu ani muk ;-)
sovka62
Fíha, @katka 78, padla mi sánka. Máš ich krásne, hneď by som sa k tebe pridala, lebo čučoriedky sú u nás vzácne. To, čo sa dá kúpiť asi nie sú čučoriedky, určite nie naše, lebo veľké pomaly ako čerešne a nazbierať nie je kde.
katka78
Ďakujem @sovka62 a dodatočne odovzdávam aj pochvalu od rodičov a svokry. Síce každý len po dva kúsky na koštovku dostal, ale veľmi si pochvaľovali a však ja im hocikedy ešte upečiem. Inak čučoriedky som mala mrazené.
violeta
@katka78 , tvoje koláče sú fantastické, ja som tak dobré ešte nejedla!
Podľa mňa by si zaslúžili samostatný recept, prepáč @sovka62 , ja som ich jednoducho musela pochváliť. Robievam podobné ako ty, aj cesto, ale odkedy som videla v komentári tieto Katkine, plánovala som ich vyskúšať a určite neľutujem. Čučoriedky nemám, ja som dala naše mrazené čierne ríbezle, ešte raz ďakujem @katka78 .
Prajem vám obom peknú nedeľu!


2x haji a radost
katka78
@Violeta (19.6.2016 10:50) máš ich parádne a ja mám veľkú radosť, že sa ti takto podarili a chutili, museli byť skvelé z tých čiernych ríbezlí. Ja so ich už robila 3x, aj takto "naruby" ako ich má @sovka62 (slivkový lekvár dnu, tvaroh so skrytými hrozienkami vonku), tiež vynikajúce. Pre mňa sú toto jedny z najlepších koláčov! V lete príde na dovolenku švagrinka z Nemecka s rodinou, už som si naplánovala, že im ich tiež napečiem. Maj sa krásne a nech sa ti darí :-)
nadas
Chcem pochváliť výborný recept a hlavne postup pri vypracovaní, robila som ich do roboty, lebo som mala narodeniny. Bolo ich okolo 80 ks a zľahlo sa po nich veľmi rýchlo. Nebolo treba nikoho núkať aj keď im konkurovala ešte domáca ťahaná štrúdľa. Už nebudem inak robiť kysnuté cesto( to myslím postup) ,lebo sa po zamiešaní a pol hodinovom oddýchnutí krásne a hlavne veľmi ľahko dalo vymiesiť.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia