Moravské koláče (fotorecept)

Autor receptu: sovka62

No, koláče..... Koláčiská, ale my ich máme radi práve takéto veľké. Ak sa vám páčia menšie, pokojne si ich z tejto dávky môžte urobiť dvadsať.

4
porcie
90 minút
príprava
20 minút
na 160 °C

Suroviny

Postup

  1. Všetky sypké suroviny som dala do misy, pridala maslo a rukou ho rozdrobila s múkou.
  2. Pridala som ostatné suroviny a varechou zmiešala. Nevypracovala som ho, len zmiešala.
  3. Cesto som nechala stáť 15 minút. Za ten čas lepok nabotnal, kvasinky sa rozmnožili, takže cesta sa dalo ľahko vypracovať, stačilo pár razy prehodiť varechou.
  4. Nechala som prikryté kysnúť ešte 20 minút. Za ten čas úplne nevykysne, ale droždie bude pracovať po celý čas, čo koláče budeme tvarovať a plniť a aj pred pečením ich necháme podkysnúť, takže 20 minút stačí. Cesto som vyklopila na pomúčenú dosku, vyvaľkala do odbĺžnika a pokrájala na 12 štvorcov. Tie som naplnila lekvárom, tentoraz jahodovým, žiaľ nie dosť hustým, takže pri pečení trošku vytiekol.
  5. Vytvarovala som buchtičky a uložila na papierom vystlaný plech. Každú som prstami trošku sploštila a celé som ich potrela vajcom (zvyšok vajca som použila do tvarohovej plnky).
  6. Máme radi hrozienka, ale ak ich primiešam do tvarohu, tie, ktoré z plnky vykúkajú, pri pečení prihoria. Tak som ich radšej poukladala pod plnku. Na ne som dala tvaroh. Hotové som nechala 20 minút podkysnúť a strčila do vyhriatej teplovzdušnej rúry so zapnutým ventilátorom.
  7. A hotovo, už len čakám, aby vychladli, ako nás dvoch poznám, do večera bude plech prázdny.