Moravské koláče (fotorecept)
Autor receptu: sovka62
No, koláče..... Koláčiská, ale my ich máme radi práve takéto veľké. Ak sa vám páčia menšie, pokojne si ich z tejto dávky môžte urobiť dvadsať.
4 porcie |
90 minút príprava |
20 minút na 160 °C |
Postup
- Všetky sypké suroviny som dala do misy, pridala maslo a rukou ho rozdrobila s múkou.
- Pridala som ostatné suroviny a varechou zmiešala. Nevypracovala som ho, len zmiešala.
- Cesto som nechala stáť 15 minút. Za ten čas lepok nabotnal, kvasinky sa rozmnožili, takže cesta sa dalo ľahko vypracovať, stačilo pár razy prehodiť varechou.
- Nechala som prikryté kysnúť ešte 20 minút. Za ten čas úplne nevykysne, ale droždie bude pracovať po celý čas, čo koláče budeme tvarovať a plniť a aj pred pečením ich necháme podkysnúť, takže 20 minút stačí.
Cesto som vyklopila na pomúčenú dosku, vyvaľkala do odbĺžnika a pokrájala na 12 štvorcov. Tie som naplnila lekvárom, tentoraz jahodovým, žiaľ nie dosť hustým, takže pri pečení trošku vytiekol.
- Vytvarovala som buchtičky a uložila na papierom vystlaný plech. Každú som prstami trošku sploštila a celé som ich potrela vajcom (zvyšok vajca som použila do tvarohovej plnky).
- Máme radi hrozienka, ale ak ich primiešam do tvarohu, tie, ktoré z plnky vykúkajú, pri pečení prihoria. Tak som ich radšej poukladala pod plnku. Na ne som dala tvaroh. Hotové som nechala 20 minút podkysnúť a strčila do vyhriatej teplovzdušnej rúry so zapnutým ventilátorom.
- A hotovo, už len čakám, aby vychladli, ako nás dvoch poznám, do večera bude plech prázdny.