Moje budapeštianske rezy fotorecept

garanco - fotkagaranco, 10. februára 2011
Moje budapeštianske rezy (fotorecept)
Foto: garanco

Na Vareche je uvedený recept pod týmto názvom, ale je celkom iný. Tento je náš starý rodinný recept, no tými rokmi vôbec nestratil nič Zobraziť celý popisNa Vareche je uvedený recept pod týmto názvom, ale je celkom iný. Tento je náš starý rodinný recept, no tými rokmi vôbec nestratil nič na svojej lahodnej chuti, tak si ho možno aj Vy vyskúšate:

60 minút
príprava
8 minút
na 220 °C

Suroviny

500 g
150 g
1 KL
100 g,(margarín)
1 ks
100 ml
podľa potreby
Plnka:
6 PL,na karamel
500 ml
6 PL
6 PL
100 g
250 g, , alebo Hera
asi 50 ml, - um
Poleva:
120 g, , najlepšie stužený
2 PL
2 PL
120 g




Postup

  1. 1

    Zo surovín spracujeme v mise cesto, ak je tuhé, pridáme biely jogurt

    Moje budapeštianske rezy (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    rozdelíme ho na tri rovnaké diely,

    Moje budapeštianske rezy (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    rozvaľkáme a na papieri pečieme po jednom do ružova ( pri 220 asi 8 min).

    Moje budapeštianske rezy (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Na plnku upálime kryštálový cukor na zlato,

    Moje budapeštianske rezy (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    zalejeme polovicou mlieka, pridáme práškový cukor, necháme karamel rozpustiť. Do druhej polovice mlieka pridáme múku, dobre rozmiešame a za stáleho miešania vlejeme ku karamelu. Pridáme mleté orechy a krátko povaríme. Do horúceho vmiešame maslo, miešame do vychladnutia (ja dám nádobu do studenej vody, aby bol postup rýchlejší).

    Moje budapeštianske rezy (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Do studeného pridáme rum - um (podľa toho, čo nájdete zabudnuté v skrinke na alkohol), -nezabudnite, že treba upraviť aj Vaše chuťové bunky :-) , potom plnku dobre vyšľaháme. Možno tiež použiť aj rumovú príchuť do pečiva.

    Moje budapeštianske rezy (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Plnkou natrieme pláty, jemne ich pritlačíme a polejeme vlažnou polevou: všetky prísady dobre rozmiešame, povaríme asi 2minúty. Môžme použiť aj čokoládu. Je dobré, ak necháme zákusok trochu postáť, napr. do druhého dňa a až potom ho krájame nožom, namočeným v horúcej vode.

Diskusia k receptu

mariaklara
Škoda, že finálna fotka nieje až tak kvalitná, ale postup a zloženie sa mi páči, mám rada karamelové zákusky. Nieje to niečo podobné ako medové rezy. Určite vyskúšam a ukladám do KK.
matased
Z počutia mi niečo hovoria a vyskúšam ich, potom dám vedieť, ako to dopadlo
garanco
Fotografovanie neovládam ani zďaleka tak dobre, ako varenie. Ale snažím sa, skúšam a učím sa :-(
merihe
vypadá to na veľmi chutný zákusok,určite vyskúšam.
marienka44
@Garanco ja by som do plnky nedavala praskovy cukor, ale krystalovy. Ten je "cistejsí" a predsa sa to celé este varí. Mam nedoveru k pras. cukru. Na finalnom obrazku sa mi zdá, akoby tych plátov bolo viac ako 3. Recept sa mi páči, vyskúšam.
ursula4
@garanco ,akurát som ho dorobila,ale neviem či to tak má byť ja mám plnku dosť riedku.Dávala som všetky suroviny podľa tvojho receptu.
torticka
Aj mne sa recept páči, zvlášť ten rumček. Určite ho spravím.
sovka62
Ukladám, páči sa mi. Tiež sa mi zdá, že sú tam štyri pláty cesta, ak nie rozdelím cesto na štyri, nech je vyšší. A po naplnení ho určite najprv pokrájam na pásy a až potom polejem čokoládou, aby rezy mali čokoládové aj boky.
sovka62
@ursula4 , maslové plnky nie sú také tuhé, ako margarínové, zato však oveľa chutnejšie a podľa posledných poznatkov aj zdravšie. Ak koláčik necháš postáť do druhého dňa, plnka stuhne, lebo vsiakne do cesta, mám to vyskúšané z dobošiek. A krém by asi rozmiešaní masla a vychladení bolo treba na pár hodín strčiť do chladničky a potom prešľahať, bude pevnejší.
garanco
@marienka , @sovka , sú tam tri pláty, mne sa to stále dosť zle vaľká, tak štyri by boli úzke. @ursula , mne sa to už tiež stalo, len neviem prečo, asi to záleží od masla...?, možno trošku plnšie lyžice múky..?, alebo priveľa rumu..?
jarunka
Vyzera to byt dobry zakusok. Vyskusam. Nieco ako medove.
orchidea
To ešte nepoznám a určite ho vyskúšam, už len kvôli tomu karamelu.
alex123
DOBRY DEN JSEM ČR A PEČU VAŠE ZAKUSKY JSOU MOC DOBRE .CHTELA JSEM SE ZEPTAT CO JE 1KL JETO SODA BIKARBONA ALE NEVIM KOLIK MAM DAT DĚKUJI
alex123
DOBRY VEČER TAK JSEM HO UPEKLA ALE NAK TY PLATY JSOU TVRDE MATO TAK BYT DĚKUJI
garanco
Pláty sú tvrdé, ale keď dáš plnku, na to polevu, do rána zmäknú a až potom krájaj nožom namočeným v teplej vode. Nech to dopadne dobre:-)))
alex123
dobry den tak tak všechno jse my povedlo i plnka ale ty platy jsou furt tvrde možna to je že jsem to pekla bes papiru pekla jesm to na obracenej plechu tak nevim jestli to změkne a nebo jsem to měla udělat na vodni lazni nevim
garanco
Pláty vždy zmäknú, možno si ich piekla trochu dlhšie (ja ich pečiem do svetloružova), ale možno ešte zmäknú, keď nie teraz, tak na budúce určite.
alex123
dobry den chtěla bych jse zeptat jsem s čR anevim co je 1 KL sóda bikarbóna děkuji pani romana
viera1
@alex123 ,je to hydrogénuhličitan sodný,môžeš dať kypriaci prášok do pečiva.
garanco
...a 1KL je jedna kávová lyžička a naozaj môže byť prášok do pečiva.
marijanka712
som rda , že sa tu objavujú stré rp našich maminiek a strých mám už som niektoré hladala , lebo kuchrska kniha mojej mamky sa niekde stratila a niektoré zákusky mi ostali v pamäti len hmlisto a preto sao rada že máš dobrú studnicu týchto rp a rada si ich od teba uložím dakujem ti ....
garanco
@marijanka , som rada, že si si potešila srdiečko, tých rp zo starej písanky je viac, ktoré zvyknem piesť. Možno niektoré ešte priložím:-)




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia