Moja domáca knedľa fotorecept

luwinka - fotkaluwinka, 6. februára 2022
Moja domáca knedľa (fotorecept)
Foto: luwinka

Niekedy aj ja kúpim knedľu, ale toto je tá najlepšia moja domáca knedľa, ktorú si robím sama. Z obchodu sa vie sypať a je suchá. Moja je kvalitná, nesype sa a dnes sme ju mali k obedu. Vyšli mi 2 knedle aj som ich pomerala :-). Jedna merala 18 cm a tá druhá 19 cm.

4
porcie
20 minút
tepelná úprava

Suroviny

400 g
1 ks
200 ml vlažná
2 PL
20 g
1 ČL
1 ČL
Na potretie:

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    Najskôr urobíme kvások. V malej miske rozdrobíme droždie, pridáme 1 čajovú lyžičku kryštálového cukru, 1 dl vlažnej vody a medzi prsty múky. Necháme nakysnúť. Do veľkej misy nasypeme múku, pridáme celé vajce, soľ, olej, vykysnutý kvások a zvyšnú vlažnú vodu. Vymiesime cesto, ktoré necháme kysnúť 35 - 40 minút.

  2. 2

    Potom nakysnuté cesto dáme na pomúčenú dosku.

    Moja domáca knedľa (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Prekrojíme ho na 2 diely.

    Moja domáca knedľa (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Vytvarujeme do tvaru knedle.

    Moja domáca knedľa (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Necháme ešte podkysnúť 10 minút prikryté utierkou.

    Moja domáca knedľa (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Pripravíme si hrniec, do ktorého dáme vodu, vložíme parníček (ja som si ho vystlala alobalom a trochu som ho pomastila olejom, aby sa knedľa nelepila pri parení). Vložila som prvú knedľu.

    Moja domáca knedľa (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Hrniec som zakryla pokrievkou. Nechala som ju pariť 20 minút.

    Moja domáca knedľa (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Keď sa uparila, tak som ju popichala po vrchu špajdľou.

    Moja domáca knedľa (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    Potrela som ju olejom. A tu je hotová prvá.

    Moja domáca knedľa (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    Takto som pokračovala aj pri druhej. Takže spravila som 2 knedle.

    Moja domáca knedľa (fotorecept) - obrázok 10
  11. 11

    Takto vyzerá pokrájaná.

    Moja domáca knedľa (fotorecept) - obrázok 11
  12. 12

    K dnešnému obedu sme ju mali. Bol to segedínsky guláš s mojou domácou parenou knedľou. Veľmi nám chutilo.

    Moja domáca knedľa (fotorecept) - obrázok 12

Diskusia k receptu

evanaaa
Aj ja sa chystám robiť segedín, ale zdá sa, že to máte bez smotany, nie? Práve dnes sme s dcérou debatovali na tému segedínu, lebo na FB sa pýtala jedna, či sa robí zvlášť mäso a kapusta, alebo spolu. Tak ja spolu, v jednom hrnci, aby sa navzájom tie chute presiakli, ale bez smotany to je len kapusta s mäsom, práve tá smotana ho robí odlišným od klasickej kyslej kapusty (aj vianočnej)......
kimlo
Guláš vyzerá vyborne, dobre že si pripomenula, musím aj ja spraviť nech sa kapusta míňa.. knedľu rovievam aj ja ale varenú, na pare som ešte neskúšal. 👍
dandulka
Milá pani, podľa mňa tá knedľa ,ktorú máte v titulnej fotke prekrojenú na polovicu, nie je tá istá, ktoré je už na tanieri. Tá na tanieri je pekná, no tá prekrojená polovica knedle veru nie. Tou by som sa nechválila. Nechcem vás kritizovať. Aj ja som mala z času na čas taký nepodarok. Presne vyzerala ako tá vaša. Nevedela som prečo to tak je. Záleží veľmi na tom ,ako cesto vypracujete. Cesto máte príliš husté a málo vymiesené, vypracované. Musí byť lesklé a hladké. Pomer surovín by mal byť v poriadku. Len do knedle ide len žĺtok a bez oleja. Ten tam nie je potrebný. Tiež to parenie na alobale nie je v poriadku. Knedľa sa musí pariť zo spodu. Buď teda na paraku, alebo na utierke okolo hrnca po dobu 17-18min. Po vybratí tiež popichám ,aby vyšla para, potriem olejom a môže sa krájať aj teplá, ale nie nožom. Nitkou sa krája domáca knedľa.
luwinka
@dandulka (13.2.2022 16:43)

Čo si to dovoľuješ písať , že tá knedľa na fotke úvodná nie je tá istá ako na tanieri ? čo si tu bola , keď som ju robila ? Cesto bolo riadne vymiesené , vypracované . A do cesta sa dáva vajce aj olej , čo ty koho poučuješ. Pozri si iné recepty , že do cesta tiež dávajú celé vajce aj olej .Roky ju tak robievam a vždy je dobrá . A to že je na obale , to je paráčik obalený a popichaný vidličkou ten alobal , tak som to presne robila. A nič nebudem meniť zato že tebe milostivej pani sa nepáči. A vždy som ju krájala ostrým nožom , prečo by som ju mala nitkou - no toto ? tak hádam stačilo ! Budem si robiť tak , ako doposiaľ. Keď sa ti nepáči nepozeraj !! Tuším niekomu sedím v žalúdku , to by som nerada - vždy si svoju prácu odvediem poriadne , slušne pofotím ako sa má . Pekný večer želám.
blissofplants
@luwinka (13.2.2022 20:16)

Tvoje recepty a fotky su krásne💖🙌
A ty to vieš!🤗tak niet dôvodu sa rozčulovať😊 i keď chápem lebo pozerám, že máš naozaj detailne pofotený aj postup, čo je úplne super!!
Mnoho ľudí nechápe koľko úsilia, času, lásky a energie sa do receptov a fotiek dáva a to sú práve väčšinou tí 'experti'😉
Nenechaj si pokaziť náladu.🌟


zolik
@luwinka (13.2.2022 20:16)
Nerozculuj sa. Nestoji Ti to zato. Tvoje recepty su dobre a spolahlive. A presne ako stoji v komentari od @blissofplants : Su to prave tito experti. V konkretnom pripade Expertka. Pozri si jej profil a pochopis. Ziaden pridany recept, len diskusia o splasnutych parenych knedlach 😂
cesminaz
Tiež si myslím, že sa nerozčuluj @luvinka netreba si brať tak k srdcu takéto komentáre🙂 Knedla je tá istá, jedine by som si tipla, že si ju krájala ešte dosť teplú a preto sa to cesto trošku akoby zlepilo pri krájaní. Tie druhé plátky knedli boli krájané neskôr, keď už bola knedla vychladnutejšia.. Mám pravdu?🙂 Robievam tiež doma knedlu, takže viem o čom hovorím😅 Inak po naparení ešte horúcu tiež krájam len niťkou, krásne sa oddelí a nespučí sa. Potom neskôr, ked už vychladne tak krájam už len nožom. A to, že či tam ide vajce alebo nie, to je tiež vec zvyku. Ja napríklad nedávam, tak som sa to naučila od mamy. A múku dávam pól na pól hladká a polohrubá🙂
haji
@dandulka (13.2.2022 16:43)
Je to váš názor, vaše zkušenosti, vaše zpochybňování receptu, autorky, fotek. Vlastně popisujete jiný recept, jiné postupy. Vložte svůj recept na knedlu. Pak lidé mohou vyzkoušet oba recepty, srovnat výsledek, tedy knedle. A vybrat si podle svých chutí, dovedností, pracnosti, autora, zkušeností atd. Takto je to jenom módní vnášení sváru, které známe z médií. @luwinka si za svým receptem stojí. A vy?

Zaujímavé video z archívu TV Varecha