Knedľa
Moja domáca knedľa (fotorecept)
Autor receptu: luwinka
Niekedy aj ja kúpim knedľu, ale toto je tá najlepšia moja domáca knedľa, ktorú si robím sama.* Z obchodu sa vie sypať a je
suchá. Moja je kvalitná, nesype sa a dnes sme ju mali k obedu. Vyšli mi 2 knedle aj som ich pomerala :-). Jedna merala 18 cm a
tá druhá 19 cm.
4 porcie |
20 minút tepelná úprava |
Postup
- Najskôr urobíme kvások. V malej miske rozdrobíme droždie, pridáme 1 čajovú lyžičku kryštálového cukru, 1 dl vlažnej vody a medzi prsty múky. Necháme nakysnúť. Do veľkej misy nasypeme múku, pridáme celé vajce, soľ, olej, vykysnutý kvások a zvyšnú vlažnú vodu. Vymiesime cesto, ktoré necháme kysnúť 35 - 40 minút.
- Potom nakysnuté cesto dáme na pomúčenú dosku.
- Prekrojíme ho na 2 diely.
- Vytvarujeme do tvaru knedle.
- Necháme ešte podkysnúť 10 minút prikryté utierkou.
- Pripravíme si hrniec, do ktorého dáme vodu, vložíme parníček (ja som si ho vystlala alobalom a trochu som ho pomastila olejom, aby sa knedľa nelepila pri parení). Vložila som prvú knedľu.
- Hrniec som zakryla pokrievkou. Nechala som ju pariť 20 minút.
- Keď sa uparila, tak som ju popichala po vrchu špajdľou.
- Potrela som ju olejom. A tu je hotová prvá.
- Takto som pokračovala aj pri druhej. Takže spravila som 2 knedle.
- Takto vyzerá pokrájaná.
- K dnešnému obedu sme ju mali. Bol to segedínsky guláš s mojou domácou parenou knedľou. Veľmi nám chutilo.