Knedľa

Moja domáca knedľa (fotorecept)

Autor receptu: luwinka

Niekedy aj ja kúpim knedľu, ale toto je tá najlepšia moja domáca knedľa, ktorú si robím sama.* Z obchodu sa vie sypať a je suchá. Moja je kvalitná, nesype sa a dnes sme ju mali k obedu. Vyšli mi 2 knedle aj som ich pomerala :-). Jedna merala 18 cm a tá druhá 19 cm.

4
porcie
20 minút
tepelná úprava

Suroviny

Postup

  1. Najskôr urobíme kvások. V malej miske rozdrobíme droždie, pridáme 1 čajovú lyžičku kryštálového cukru, 1 dl vlažnej vody a medzi prsty múky. Necháme nakysnúť. Do veľkej misy nasypeme múku, pridáme celé vajce, soľ, olej, vykysnutý kvások a zvyšnú vlažnú vodu. Vymiesime cesto, ktoré necháme kysnúť 35 - 40 minút.
  2. Potom nakysnuté cesto dáme na pomúčenú dosku.
  3. Prekrojíme ho na 2 diely.
  4. Vytvarujeme do tvaru knedle.
  5. Necháme ešte podkysnúť 10 minút prikryté utierkou.
  6. Pripravíme si hrniec, do ktorého dáme vodu, vložíme parníček (ja som si ho vystlala alobalom a trochu som ho pomastila olejom, aby sa knedľa nelepila pri parení). Vložila som prvú knedľu.
  7. Hrniec som zakryla pokrievkou. Nechala som ju pariť 20 minút.
  8. Keď sa uparila, tak som ju popichala po vrchu špajdľou.
  9. Potrela som ju olejom. A tu je hotová prvá.
  10. Takto som pokračovala aj pri druhej. Takže spravila som 2 knedle.
  11. Takto vyzerá pokrájaná.
  12. K dnešnému obedu sme ju mali. Bol to segedínsky guláš s mojou domácou parenou knedľou. Veľmi nám chutilo.