Bazový sirup

Môj bazový sirup

Autor receptu: bylinkyzbabickinejzahrady

Ten najlepší bazový sirup ako od babičky, ktorý spríjemní každé letné posedenie na terase je ako inak ten môj :)* Nie som príliš za spracovanie byliniek do sladkých sirupov a radšej využívam ich liečivú silu v klasickejšej forme, ale baza je výnimka, ktorá potvrdzuje pravidlo a ak si už vodu chcete výnimočne ochutiť, tak práve bazovým sirupom.

Suroviny

Postup

  1. Pred samotnou prípravou kvety bazy rozložíme na plech a prikryjeme papierovou kuchynskou utierkou, aby z nej vyšli za svetlom všetky chrobáčiky. Stane sa tak cca po 1-2 hodinkách.
  2. Potom vložíme bazové kvety do hrnca a zalejeme ich prevarenou vychladnutou vodou, do ktorej pridáme aj nakrájané citróny zbavené šupy.
  3. Prikryté necháme odstáť 24 hodín pri izbovej teplote.
  4. Následne kvety scedíme, dôkladne z nich vyžmýkame šťavu. Do tekutiny pridáme cukor, zamiešame a na slabom ohni ohrievame dovtedy, kým sa cukor nerozpustí a trochu nezhustne. Ešte teplé nalejeme do vysterilizovaných fliaš (alebo ich prepláchneme vriacou vodou).
  5. Držíme v chlade, podávame s plátkom citróna a mätou. Sirup vydrží v chladničke niekoľko týždňov. Ak si chcem jeho chuť uchovať aj dlhšie, tak si ho nalejem do nádobiek na výrobu ľadu a držím v mrazničke. V prípade potreby stačí dať 2-3 kocky do džbánu s vodou.