Mliečna ryža s jahodovou penou

rea1 - bez fotkyrea1, 6. júla 2012

Recept od @pusta na ríbezľovú penu vo mne vyvolal spomienku na báječnú letnú večeru, ktorú kedysi robievala moja mama mne a neskôr, keď som Zobraziť celý popisRecept od @pusta na ríbezľovú penu vo mne vyvolal spomienku na báječnú letnú večeru, ktorú kedysi robievala moja mama mne a neskôr, keď som mala malé deti, zasa ja im. Pre mňa je to akási nostalgická spomienka na detstvo. ako krupicová kaša. :-)

30 minút
príprava
25 minút
tepelná úprava

Suroviny

1 hrnček
2 hrnčeky
 podľa chuti
1/2 hrnčeka
1 palička
3-4 ks
jahodová pena:
 štipka




Postup

  1. 1

    Najprv uvaríme ryžu v mlieku ako je kto zvyknutý- ja dávam na hrnček ryže 2 hrnčeky mlieka a 1/2 hrnčeka vody. Pridáme cukor podľa chuti, škoricu, klinčeky a štipku soli. Uvaríme do mäkka za stáleho miešania, lebo ryža v mlieku je mrcha a s radosťou nielen vykypí ale sa aj ochotne pripáli. Hotovú ryžu odstavíme, vyberieme škoricovú paličku, prikryjeme a veselo ju ignorujeme. Z peny budeme mať jedno zvyšné žĺtko, to môžeme ešte primiešať do horúcej ryže. Ale potom ju už naozaj ignorujeme.

  2. 2

    Do mixéra dáme očistené, odstopkované a umyté jahody, práškový cukor opäť podľa chuti, štipku soli a jedno bielko. Netreba z neho robiť najprv sneh, len ho tam hodíme. Zapneme mixér a mixujeme až kým sa nám nespraví z jahôd taká - ako to nazvať - omáčko/pena. Ak sme pridali bielko, bude ružovej farby, ak bielko vynecháme, bude výsledný produkt hutnejší, viac omáčkový ako penový a červený. Ale rovnako chutný.

  3. 3

    Na tanier naservírujeme mliečnu ryžu, polejeme ju jahodovou penou, ozdobíme jahodami a podávame. Najlepšie s polievkovou lyžicou. :-)) Skúste, neobanujete.

Diskusia k receptu

arasidka
Real, mliečnu ryžu milujem. Varievam ju presne ako si ty začala, v mlieku, prichutenú , ale škoricu nedávam, len vanilku. Potom , keď je už ryža mäkká, v mlieku rozmixujem vanilkový puding a pridám do ryže, nechám chvíľku povariť. V akom množstve - tak "přiměřeně přiměřeně" ako pravil Vlasta Burian. A potom už len dolaďujem, buď tam navrch dám nastrúhanú horkú čokoládu, alebo ovocie, podľa toho, akú má kto chuť .Niekedy pridám trošku masla pred dovarením, niekedy ani nie.
rea1
dakujem za komentare. ako vravim - skuste, neobanujete. :-))
v nasej rodine, to znamena ani u omamy, u ktorej som vyrastala, ani u mamy, u ktorej som tiez par rokov zila a ani v mojej domacnosti sa mliecna ryza samostatne nikdy nerobila. vazne, nikdy. iba a vylucne v lete s touto jahodovou penou. skoncila sezona jahod, skoncila ryza v mlieku.
@arasidka , tvoj recept s pudingom urcite vyskusam. mam "cerstveho" vnuka, tak si uz pomaly zacinam pripravovat recepty, ktorymi ho budem rozmaznavat. :-) ja pudingovy prasok (alebo zlaty klas) pouzivam ked potrebujem trochu zahustit tvaroh do kolaca, pripadne v nom obalim kusky jablk nakrajanych na "eplpáj" alebo nastruhanych na strudlu.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia