Mliečna ryža s jahodovou penou

Autor receptu: rea1

Recept od @pusta na ríbezľovú penu vo mne vyvolal spomienku na báječnú letnú večeru, ktorú kedysi robievala moja mama mne a neskôr, keď som mala malé deti, zasa ja im. Pre mňa je to akási nostalgická spomienka na detstvo. ako krupicová kaša. :-)

30 minút
príprava
25 minút
tepelná úprava

Suroviny

Postup

  1. Najprv uvaríme ryžu v mlieku ako je kto zvyknutý- ja dávam na hrnček ryže 2 hrnčeky mlieka a 1/2 hrnčeka vody. Pridáme cukor podľa chuti, škoricu, klinčeky a štipku soli. Uvaríme do mäkka za stáleho miešania, lebo ryža v mlieku je mrcha a s radosťou nielen vykypí ale sa aj ochotne pripáli. Hotovú ryžu odstavíme, vyberieme škoricovú paličku, prikryjeme a veselo ju ignorujeme. Z peny budeme mať jedno zvyšné žĺtko, to môžeme ešte primiešať do horúcej ryže. Ale potom ju už naozaj ignorujeme.
  2. Do mixéra dáme očistené, odstopkované a umyté jahody, práškový cukor opäť podľa chuti, štipku soli a jedno bielko. Netreba z neho robiť najprv sneh, len ho tam hodíme. Zapneme mixér a mixujeme až kým sa nám nespraví z jahôd taká - ako to nazvať - omáčko/pena. Ak sme pridali bielko, bude ružovej farby, ak bielko vynecháme, bude výsledný produkt hutnejší, viac omáčkový ako penový a červený. Ale rovnako chutný.
  3. Na tanier naservírujeme mliečnu ryžu, polejeme ju jahodovou penou, ozdobíme jahodami a podávame. Najlepšie s polievkovou lyžicou. :-)) Skúste, neobanujete.