Mleté mäso na paradajkách s penne a bazalkou fotorecept

kukulienka71 - fotkakukulienka71, 19. januára 2023

Niekedy stačí lákavá fotka na nete a hneď viete, čo variť. To bol aj môj dnešný prípad.

4
porcie
15 minút
príprava
35 minút
tepelná úprava

Suroviny

400 g prerastené (bôčik, pliecko)
400 ml polené (z konzervy)
200 g cestoviny
2 ks
1 hrsť (čerstvá)
1 hrsť (čerstvá)
1 strúčik
3 PL
1/2 ČL
1/4 KL




Postup

  1. 1

    Recept som si vytvorila podľa fotky, takže je to čistá improvizácia. Ako prvé som dala do väčšieho množstva osolenej vody variť cestoviny penne. Počas varu som odobrala z vody za šálku, ak by som potrebovala k podliatiu mäsa. V jenskej mise som rozhorúčila olej a opekala na ňom očistenú a nadrobno nakrájanú cibuľu. Keď sa už začala prichytávať, pridala som nadrobno nasekaný cesnak, miešala asi pol minútky a celé som zaliala obsahom konzervy polených paradajok. Za občasného miešania si to tam potom pomaly bublalo.

    Mleté mäso na paradajkách s penne a bazalkou (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Po častiach som pridala pomleté mäso a vareškou som hrudky porozbíjala, nech sa masa zjednotí. Počas miešania som to ešte osolila a okorenila. Vodu z varenia cestovín som prilievala počas dusenia podľa potreby. Pozor na solenie, ak je to dosť slané, radšej prilejte len obyčajnú vodu. Asi po 10 minútach som pridala čerstvú bazalku nakrájanú na pásiky, keďže mala urastené listy. Niekto uprednostňuje čerstvé bylinky pridať až úplne na konci, stojí to za uváženie a vyskúšanie, aby sa chute vydolovali a "nezabili".

    Mleté mäso na paradajkách s penne a bazalkou (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Neskôr som tam hodila aj trocha rukoly, aby tam bolo viac zelene😀

    Mleté mäso na paradajkách s penne a bazalkou (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Cestoviny sa medzičasom uvarili, scedila som ich a nechala odkvapkať. Po 25 minútach sa mäsová omáčka zredukovala do hustejšej, chuťovo bola v poriadku, tak som k nej primiešala penne.

    Mleté mäso na paradajkách s penne a bazalkou (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    V tejto fáze, kto to preferuje, môže vrch posypať strúhaným syrom a dať ešte zapiecť pod gril do rúry. Tento krok som teraz vynechala. Syr sme mali totiž na inej cestovine, v Cacio e pepe, kde pre zmenu nejde mäso. Tak sme “ oslávili” medzinárodný deň talianskej kuchyne. Síce o pár dní neskôr, ale chutne.

    Mleté mäso na paradajkách s penne a bazalkou (fotorecept) - obrázok 5

Diskusia k receptu

mirop
rukolu i bazalku dlhym varom zabijes, je lepsie ich pridavat tesne pred alebo este lepsie po dovareni az pri servirovani
kuko95
Poznáme dobre často to robím je to také sprepacenim blbé jedlo fakt nič ľahšie nepoznám ale vždy sa dá z toho dobre najesť ...ja pridávam ale toho cesnaku tak 6x viac 😁
chemik
Netradiční postup naruby bez orestování mletého tučného masa vepřového. Chuť si proto neumím představit, takže si to odzkouším.
kukulienka71
@kuko95 (20.1.2023 08:09)

Novinka to síce nie je, ale pridala som to sem ako inšpiráciu. Ja mám veľké strúčiky cesnaku, tým pádom aj jeden dobre ochutí jedlo a navyše si ušetrím prácu pri čistení. Každý si to môže ochutiť podľa seba.
1x kuko95
kukulienka71
@mirop (20.1.2023 08:07)

Iste máš kus pravdy, ale z bazalky som chcela vydolovať čo najviac chutí a rukolu som mohla dať na konci. Vždy sa to dá vylepšovať.
gretka70
Vyzerá to super.Mám rada takéto rýchle a určite aj chutné jedlo.Je to dobrá inšpirácia na sobotný obed.Ďakujem