Mleté mäso na paradajkách s penne a bazalkou fotorecept
Foto: kukulienka71
Niekedy stačí lákavá fotka na nete a hneď viete, čo variť. To bol aj môj dnešný prípad.
porcie
príprava
tepelná úprava
Suroviny
400 g prerastené (bôčik, pliecko) |
|
400 ml polené (z konzervy) |
|
200 g cestoviny |
|
2 ks |
|
1 hrsť (čerstvá) |
|
1 hrsť (čerstvá) |
|
1 strúčik |
|
3 PL |
|
1/2 ČL |
|
1/4 KL |
|
|
Postup
-
1
Recept som si vytvorila podľa fotky, takže je to čistá improvizácia. Ako prvé som dala do väčšieho množstva osolenej vody variť cestoviny penne. Počas varu som odobrala z vody za šálku, ak by som potrebovala k podliatiu mäsa. V jenskej mise som rozhorúčila olej a opekala na ňom očistenú a nadrobno nakrájanú cibuľu. Keď sa už začala prichytávať, pridala som nadrobno nasekaný cesnak, miešala asi pol minútky a celé som zaliala obsahom konzervy polených paradajok. Za občasného miešania si to tam potom pomaly bublalo.
-
2
Po častiach som pridala pomleté mäso a vareškou som hrudky porozbíjala, nech sa masa zjednotí. Počas miešania som to ešte osolila a okorenila. Vodu z varenia cestovín som prilievala počas dusenia podľa potreby. Pozor na solenie, ak je to dosť slané, radšej prilejte len obyčajnú vodu. Asi po 10 minútach som pridala čerstvú bazalku nakrájanú na pásiky, keďže mala urastené listy. Niekto uprednostňuje čerstvé bylinky pridať až úplne na konci, stojí to za uváženie a vyskúšanie, aby sa chute vydolovali a "nezabili".
-
3
Neskôr som tam hodila aj trocha rukoly, aby tam bolo viac zelene😀
-
4
Cestoviny sa medzičasom uvarili, scedila som ich a nechala odkvapkať. Po 25 minútach sa mäsová omáčka zredukovala do hustejšej, chuťovo bola v poriadku, tak som k nej primiešala penne.
-
5
V tejto fáze, kto to preferuje, môže vrch posypať strúhaným syrom a dať ešte zapiecť pod gril do rúry. Tento krok som teraz vynechala. Syr sme mali totiž na inej cestovine, v Cacio e pepe, kde pre zmenu nejde mäso. Tak sme “ oslávili” medzinárodný deň talianskej kuchyne. Síce o pár dní neskôr, ale chutne.
Novinka to síce nie je, ale pridala som to sem ako inšpiráciu. Ja mám veľké strúčiky cesnaku, tým pádom aj jeden dobre ochutí jedlo a navyše si ušetrím prácu pri čistení. Každý si to môže ochutiť podľa seba.
Iste máš kus pravdy, ale z bazalky som chcela vydolovať čo najviac chutí a rukolu som mohla dať na konci. Vždy sa to dá vylepšovať.
prave takto chut bazalky zabijes...
V rámci možnosti vylepšiť recept som tvoju alternatívu pridala do bodu 2.