Milánsky vianočný koláč Panettone

Autor receptu: tothka

Tento koláč som piekla minulé Vianoce a teraz ho pridávam na žiadosť jedného z varecháčov, nemám síce k nemu foto a ani neviem, či ho na tieto Vianoce budem piecť, no viem, že je chutný a možno niekomu príde vhod. Recept mám od priateľky, ktorá si ho priniesla z Talianska

8
porcií
210 minút
príprava
75 minút
na 180 °C

Suroviny

Postup

  1. Droždie, vlažné mlieko a káv.lyž. cukru necháme nakysnúť a primiešame do misy, v ktorej máme preosiatu múku a odložíme na teplé miesto Vanilkový struk rozrežeme, vyberieme dužinu. Maslo, zvyšný cukor, soľ a vanilku vymiešame do penista a po jednom zapracujeme vajcia.
  2. Tukovo - vajcový krém pridáme do múky a dôkladne vypracujeme, aby sa tvorili bublinky. Prikryjeme kuchynskou utierkou a na teplom mieste necháme vykysnúť asi 1 hodinu. Vysokú panettonovú formu vymastíme, vystrihneme si z papiera na pečenie kruh vo veľkosti dna formy a pás široký ako obvod formy a vyložíme si formu.
  3. Kandizovanú pomarančovú a citronovú kôru pokrájame na drobné kocky, posekáme mandle, pridáme umyté hrozienka a rum, pomiešame a zapracujeme do vykysnutého cesta. Urobíme bochník, vložíme ho do formy, prikryjeme a ešte necháme vykysnúť asi na dvojnásobok objemu - asi 1 hod. Rúru predhrejeme na 180 stupňov C. Povrch potrieme vyšľahaným vajcom a dáme piecť. Pečieme asi 1 1/4 hod. Upečený koláč vyberieme z rúry a 10 min. necháme odpočívať vo forme, potom snímeme okraj formy a odstránime papier, koláč necháme na mriežke celkom vychladnúťa až potom krájame.
  4. Ak chceme koláč uchovať dlho čerstvý, povrch nepotierame pred pečením vajíčkom, ale po vybratí z rúry ho potrieme maslom. V prípade, že nemáte špeciálnu formu, môžete použiť aj tenkostenný asi trojlitrový hrniec s kovovými ušami, čo bol aj môj prípad, keď som ju robila, no bolo to už dávnejšie.