Foto: dorisa
Kedže je zajtra Mikuláša, aj pre vás všetkých varecháčov som pripravila Mikuláša, ktorý je kysnutý a má v bruchu orechovú zmes s hrozienkami.
porcií
príprava
na 170 °C
Suroviny
Cesto: | |
500 g |
|
1 ks |
|
250 ml, vlažné |
|
60 g |
|
1 ks |
|
70 g, (margarín) |
|
1 ks |
|
štipka |
|
1 KL, (mandľová) |
|
Plnka: | |
500 g, pomlete |
|
100 g |
|
60 g |
|
Postup
-
1
Pripravíme si suroviny na výrobu Mikuláša.
-
2
Cesto som robila v domácej pekárničke, s tým, že všetky suroviny som tam nahádzala a spustila program č. 1,ale len miešanie (20 min). Potom som vypla, išli sme na chatu psov vyvenčt,a ked sme prišli domov, cesto bolo takto krásne nakysnuté.
-
3
Keďže do Mikulášovho brucha pojde plnka z orechov , cukru a hrozienok, tak som si namlela vlašské orechy.
-
4
Vykysnuté cesto prenesieme na dosku, 1/4 cesta si odložíme nabok, ostatné spracujeme do dvoch oválov asi 5mm hrubých(to bude brucho)
-
5
Jeden ovál cesta prenesieme na plech,ktorú sme opatrili pečiacim papierom, navrstvíme orechovú plnku tak, že asi 2cm od okraju necháme voľné, tie potrieme rozšlahaným vajcom.
-
6
Druhý ovál cesta položíme na ten s plnkou, a pritlačime pri okrajoch. Z cesta, ktoré sme si odložili vytvarujeme ruky, nohy, hlavu, čiapku, fúzy, bradu, nos. Malinkými formičkami povykrajujeme ozdoby na šaty- ako hviezdičky a pod. Z orechov, sušeného ovocia vytvarujeme usta a oči.Mikuláša potrieme rozšlahaným vajcom a dáme do rury piecť.
-
7
Po cca 40 minútach je Mikuláš pripravený na oslavu príchodu Mikulša a na papanie. Pocukrujeme mu bradu, ruky, nohy...
-
8
Takto vyzerá, rozkrojený. Dobrú chuť.
no Doriska, ja nemám slov, to je škoda zjesť, Mikuláš je úžasný, samé dobroty varíš a pečieš, kde na to chodíš ?
-a kedže mám tiež pekárničku, potešila som sa tomuto receptu :D