Mikuláš (fotorecept)
Autor receptu: dorisa
Kedže je zajtra Mikuláša, aj pre vás všetkých varecháčov som pripravila Mikuláša, ktorý je kysnutý a má v bruchu orechovú zmes s hrozienkami.
6 porcií |
30 minút príprava |
40 minút na 170 °C |
Postup- Pripravíme si suroviny na výrobu Mikuláša.
- Cesto som robila v domácej pekárničke, s tým, že všetky suroviny som tam nahádzala a spustila program č. 1,ale len miešanie (20 min). Potom som vypla, išli sme na chatu psov vyvenčt,a ked sme prišli domov, cesto bolo takto krásne nakysnuté.
- Keďže do Mikulášovho brucha pojde plnka z orechov , cukru a hrozienok, tak som si namlela vlašské orechy.
- Vykysnuté cesto prenesieme na dosku, 1/4 cesta si odložíme nabok, ostatné spracujeme do dvoch oválov asi 5mm hrubých(to bude brucho)
- Jeden ovál cesta prenesieme na plech,ktorú sme opatrili pečiacim papierom, navrstvíme orechovú plnku tak, že asi 2cm od okraju necháme voľné, tie potrieme rozšlahaným vajcom.
- Druhý ovál cesta položíme na ten s plnkou, a pritlačime pri okrajoch. Z cesta, ktoré sme si odložili vytvarujeme ruky, nohy, hlavu, čiapku, fúzy, bradu, nos. Malinkými formičkami povykrajujeme ozdoby na šaty- ako hviezdičky a pod. Z orechov, sušeného ovocia vytvarujeme usta a oči.Mikuláša potrieme rozšlahaným vajcom a dáme do rury piecť.
- Po cca 40 minútach je Mikuláš pripravený na oslavu príchodu Mikulša a na papanie. Pocukrujeme mu bradu, ruky, nohy...
- Takto vyzerá, rozkrojený. Dobrú chuť.
|