Mikuláš (fotorecept)

Autor receptu: dorisa

Kedže je zajtra Mikuláša, aj pre vás všetkých varecháčov som pripravila Mikuláša, ktorý je kysnutý a má v bruchu orechovú zmes s hrozienkami.

6
porcií
30 minút
príprava
40 minút
na 170 °C

Suroviny

Postup

  1. Pripravíme si suroviny na výrobu Mikuláša.
  2. Cesto som robila v domácej pekárničke, s tým, že všetky suroviny som tam nahádzala a spustila program č. 1,ale len miešanie (20 min). Potom som vypla, išli sme na chatu psov vyvenčt,a ked sme prišli domov, cesto bolo takto krásne nakysnuté.
  3. Keďže do Mikulášovho brucha pojde plnka z orechov , cukru a hrozienok, tak som si namlela vlašské orechy.
  4. Vykysnuté cesto prenesieme na dosku, 1/4 cesta si odložíme nabok, ostatné spracujeme do dvoch oválov asi 5mm hrubých(to bude brucho)
  5. Jeden ovál cesta prenesieme na plech,ktorú sme opatrili pečiacim papierom, navrstvíme orechovú plnku tak, že asi 2cm od okraju necháme voľné, tie potrieme rozšlahaným vajcom.
  6. Druhý ovál cesta položíme na ten s plnkou, a pritlačime pri okrajoch. Z cesta, ktoré sme si odložili vytvarujeme ruky, nohy, hlavu, čiapku, fúzy, bradu, nos. Malinkými formičkami povykrajujeme ozdoby na šaty- ako hviezdičky a pod. Z orechov, sušeného ovocia vytvarujeme usta a oči.Mikuláša potrieme rozšlahaným vajcom a dáme do rury piecť.
  7. Po cca 40 minútach je Mikuláš pripravený na oslavu príchodu Mikulša a na papanie. Pocukrujeme mu bradu, ruky, nohy...
  8. Takto vyzerá, rozkrojený. Dobrú chuť.