Mexické fazule podľa Wiliama Saroyana

zemo - fotkazemo, 9. novembra 2009

Maturitná otázka svetoznámy spisovateľ W. Saroyan ponúkol vo svojej knihe "Tati, tebe preskočilo" recept na mexické fazule. Tento i iné recepty z krásnej literatúry Zobraziť celý popisMaturitná otázka svetoznámy spisovateľ W. Saroyan ponúkol vo svojej knihe "Tati, tebe preskočilo" recept na mexické fazule. Tento i iné recepty z krásnej literatúry vyberala a do knižky poskladala pani Jaroslava Jiskrová. Božia to žena! Zaslúži si Rád zlatej varešky!

2
porcie
15 minút
príprava
120 minút
tepelná úprava

Suroviny

99 ks
500 ml
1 ks
1 ks
4 byľky vňate
4 strúčiky
3 PL
3 ks
 medzi prsty
 medzi prsty




Postup

  1. 1

    Ponúkam vám recept v pôvodnom znení. Je to môj preklad z češtiny, tak prosím o zhovievavosť. Je to dialóg otca so synom. Začína otec.

  2. 2

    "Dusené fazule po mexicky, to je deväťdesiatdeväť malých červených fazulí, pol litra vody, jedna nakrájaná, osmažená cibuľa, jedna paprika, štyri byľky petržlenovej vňate, štyri strúčiky cesnaku, tri lyžice olivového oleja, tri paradajky, štipka španielskeho korenia, soľ a obyčajné korenie." "Ako sa to dlho varí?"

  3. 3

    "Až sú fazule mäkké a všetko sa horúčosťou pekne premieša. To znamená asi tak dve hodiny, ale tri sa hodia tiež." "Je to dobré?" "To mi povieš, až keď ochutnáš."

  4. 4

    Toľko W. Saroyan. Nie je dôležité, či chutilo synovi, bude asi dôležité, či sa recept ujme na Slovensku. A tu musíme trochu doplniť. 1. Španielske korenie. Je to čili... 2. Fazule malé červené mexické asi netreba namočiť. Preto ich otec varil dve až tri hodiny. Ak budete používať naše fazule, radím, namočiť. Ak si dáte červené z konzervy, vyklopte ich do misky a porátajte. Tieto nemusíte namáčať, hihi... Vysušené fazule, namočené predtým alebo nie majú jedno spoločné: nevarte ich v osolenej vode, ale dosolte až keď budú mäkké. 3. Paradajky, aj papriku treba asi nakrájať. Ak ich chcete vidieť na tanieri, dajte ich do hrnca pred koncom varenia. Ak vám na tanieri vadia, a preto sa podľa Saroyana majú rozvariť a fazuľky zahustiť, treba ich švacnúť do hrnca hneď s fazuľou. 4. A asi by som ten hrniec prikryl a miešal. Pol litra vody na dve hodiny varu, pán Saroyan, ja neviem, neviem... 5. Petržlen nasekať a dať až po dovarení.

  5. 5

    Títo držitelia Nobelových cien! Za čo tie ceny vlastne dostávajú, keď sa podľa ich kníh nedá presne variť a musíme si domýšľať, že? Ale keď Nobelovu cenu za prínos k svetovému mieru dostal Obama, pán Saroyan, je vám odpustené...

Diskusia k receptu

radulienka
Prečo nik nepridal komentár, úžasne zaujímavé čítanie a nádherný recept, aj tebe @zemo by mali dať za tie krásne príspevky Nobelovu cenu... Páčia sa mi tvoje recepty...
zemo
Ďakujem, aj som zabudol, že som také niečo napísal, ale na chválu nie je nikdy neskoro, keď poteší :o)))
9300_1324224391 - profilový obrázok
kzr
kzr
super recept, mám rád takéto varenie
zemo
Po rokoch sa mi zrazu zjavia vareškovia. Je to šokujúco príjemné. A čítal z vás niekto amerického Arména Saroyana? Ten vám dá srdiečko nielen na tanieri. A hup do neho! Sú ho zabudnuté plné knižnice!




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia