Mentálne vyrovnaný tatarák

kltko - fotkakltko, 21. novembra 2013

Opäť jeden z historicky datovaných receptov prvý krát zverejnený v čase vrcholiaceho BSE - "choroby šialených kráv". Aby nám klasický hovädzí tatarák nebol postihnutý Zobraziť celý popisOpäť jeden z historicky datovaných receptov prvý krát zverejnený v čase vrcholiaceho BSE - "choroby šialených kráv". Aby nám klasický hovädzí tatarák nebol postihnutý mentálnymi nedostatočnosťami alebo prebytkami, základná surovina sú morčacie prsia.

30 minút
príprava

Suroviny

100 - 150 g/porciu
1 ks/porciu (celé vajíčko)




Postup

  1. 1

    Ako bolo uvedené vyššie, niekto môže mať problém dať si tatarák z hovädziny. Pretože u hydiny zatiaľ šialenstvo nezistili (možno sa nemalo kde uchytiť) a tatarák z najrôznejších nemäsových náhražiek nie je a nemôže byť hodnotným zástupcom, ponúkam riešenie, ktoré ma naučil už dávnejšie kamarát Dušan. Bol dlhoročným vedúcim hydinovej farmy, takže evidentne vedel čo robí. A pokiaľ u brojlerov / sliepok isté riziko salmonely môže existovať, s morčacími prsiami nemal žiadny problém. Ale k receptu. Morčacie prsia očistíme od žiliek a prípadných blán a pokrájame na 2 cm kocky. V sekacom nástroji (typu kuter, dodávaný k tyčovým mixérom) rozsekám, rozmixujem na hladkú kašu. To isté dosiahneme ručným škriabaním nožom, alebo 2 – 3 násobným zomletím na mäsovom mlynčeku.

  2. 2

    Pridáme sladkú papriku, aby mal tatarák farbu podobnú hovädziemu, podľa vlastných preferencií čili (či papričky, pastu, alebo tabasco) a korenie, prípadne trošku oleja na lepšie vymiešanie, soľ. Dôkladne premiešame / premixujeme a porcie uložíme na tanier (drevenú doštičku) v podobe kopčeka.

  3. 3

    Do každého kopčeka do prehĺbeniny vložíme žĺtko. Niekto dáva aj celé vajce, ale myslím, že klasika je len žĺtko. Tanier prizdobíme jemne sekanou cibuľkou, cesnakom, horčicou, čili pastou, worčestrom, zelenou vňaťou petržlenu, kaparami … prípadne to všetko necháme v osobitných miskách (pri viac stolovníkoch). Dochucovacie prílohy sú podľa vašich zvyklostí. Doporučená príloha: hrianky s cesnakom, či už nasucho, alebo vysmažené na oleji

Diskusia k receptu

mirop
zaujimavy recept, hodny vyskusania... ale BSE uz davno nestrasi a hovedzi je hovedzi :D
kimlo
Poznam taky, jedol som ho u kamarata a bol vyborny...ja som tatarakovy maniak, jednu dobu sme so svagrom robievali takmer kazdy tyzden. A ked nebolo hovädzie, posluzilo aj bravcove kare co mala sestra odlozene na rezne, uz aj islo so mlynceka...:-)...a len sme sa tak zalizovali..
kredenc
Dúfam, že mentálne retardovaný je len tatarák.
kltko
mirop, kimlo - klasika je samozrejme hovädzí a keď je pekne vyzretá hovädzina (a nemusí byť ani sviečková, perfektný je aj roštenec, roštenka dokonca aj stehno) tak jej dám prednosť. Avšak morčacie prsia sú vynikajúca náhrada a netreba ich nechať zrieť v chladničke, použiteľné sú prakticky okamžite po zakúpení. Nie zlý tatarák je z lososa, ale to zas radšej robím gravlax.
kltko
2010 - pekné, len kozľacina je ťažko dostupná, takže ju púšťam z pamäti. verzia s kúskami kvalitného hovädzieho je zaujímavá. Ale rovnako ako "európsky" tatarák chce kvalitné mäso a dobre vyzreté. Čo u morčacích pŕs je bezproblémové, pri hovädzom si musím chuť na dobrý tatarák zistiť pár dní vopred, aby mäso stihlo vyzrieť :o)
tiginko
prepáš @kltko , ale neviem prečo by mala byť sviečková na tatarák "vyzretá". Robievam ju z čerstvej a je fantastický. Podľa mňa je to dôležité u tepelne pripravovaných biftekov, nikdy som nepočula, že by tak malo byť u tataráku, práve naopak, tam by malo byť podľa mňa mäso čo najčerstvejšie. Ale nie som odborník, len konzument...
gordonko
tataráj je mňam .... len tie morčacie prsia mam v mrazáku .... bude dobrý aj znich ???
kltko
tiginko - keď občas robím z hovädzieho, tiež pobudne aspoň deň - dva v chladničke u mňa, nehľadiac na to, koľko sa odležalo u mäsiara. Takže pravdupovediac z úplne čerstvého hovädzieho som nikdy nerobil a ak som jedol u niekoho iného, to neviem a nemôžem posúdiť. Druhá vec, ak používaš výlučne sviečkovú, tak s ohľadom na jej cenu si táto pobudne u mäsiara v chladničke určite zopár dní, takže ju úplne čerstvú prakticky nikdy nekúpiš. No a pri zabíjačke býčka som sa už skutočne dlho nevyskytol.
gordonko - určite to pôjde, ale v každom prípade pozvoľne rozmraziť (v chladničke, prínajhoršom voľne položené v tanieri na linke). Určite nie pod teplou vodou alebo v mikrovlnke.