Foto: 2010
Robil som nedavno Kibbeh nayyeh a bol som presvedceny ze je to ten pravy - originalny tatarak, ale som prisiel na este skorsiu Zobraziť celý popisRobil som nedavno Kibbeh nayyeh a bol som presvedceny ze je to ten pravy - originalny tatarak, ale som prisiel na este skorsiu verziu tohto receptu. Je z kolisky civilizacie Etiopie. Takze gored gored a jeho tradicna verzia , tire siga. Robil sa za kralovnej Saby a robi sa stale a je to narodne jedlo Etiopie.
Postup
-
1
Toto je asi najednoduchsi klasicky recept na tatarak ale suroviny- maso musia byt prvotriedne - neznamena ze to musi byt svieckova.( ja som mal rostenku).Tym ze je to historicky recept a vtedy nemali umele krmenie ale vonku sa pasuce zvierata. Ako sa pise povodnom etiopskom recepte je to taky rozdiel ako medzi cerstvym hroznom a hrozienkami ( rychlo krmena krava jej maso je vodnate a bez chuti proti plnej chuti organicky vychovanej)? Ja som pouzil angus z Tasmanie.
- 2
Z berbere (etiopska sucha zmes korenia) , vody a medu a nitre kibbeh ( ethiopske ochutene ghee ) da sa nahradit maslom alebo olejom. Maslo rozohrejeme na panvici a pridame s vodou zmiesane berbere a dostaneme etiopsku chilli omacku awaze , na tuto omacku je nekonecne vela receptov , dakde pridaju este trochu alkoholu ,arak, alebo gin ale aj cerveneho vina ale tradicne by mala byt paliva.
- 3
VERZIA 1 Gored gored uplne tradicna verzia je tire siga. Kus kvalitneho masa , noz , omacka awaze a chleba injere a moze zacat ceremonia q’wirt. Kde si kazdy odkroji kusok suroveho masa namoci do awaze prida chleba injera - pribor sa nepouziva... je to skor muzska zalezitost na slavnostnejsie prilezitosti.
- 4
VERZIA 2 Gored gored restauracna verzi kde maso je pokrajane na kocky a namarinova v awaze. Mimo etiopie maso je casto velmi rychlo oprazene ako steak na rare .
- 5
Verzia 3 Najnovsia verzia je maso posekat na drobno alebo pomliet a mame kitfo a tak isto ochutit s awaze ale to uz sme v 20 storoci tatarakov kde si europania-francuzi zacali robit naroky na tatarak...
Tipy na recepty z Varechy
SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia
Tipy na články z Varechy
- 2
en.wikipedia.org/wiki/Eragrostis_tef...
mne tych placiek dali moc vela tak sa budu z nich robit slane palacinky inac chutia podobne ako nas razny chleba .
@budkar ... vola sa to tatarak lebo wikipedia ho tam zaraduje musis sa ist tam stazovat.
en.wikipedia.org/wiki/Steak_tartare...
@stanislavsestak hmm... mozno ze si to tam iste myslia o haluskach?
Inac sorry ja som to omylom zverejnil tento recept.
varecha.pravda.sk/recepty/etiopske-kura-doro-wat/24592-re...
surové mäso (za predpokladu že skutočne poznám jeho "históriu") podľa môjho názoru predstavuje minimálne zdravotné riziko ak vôbec, keď sme mali hospodárstvo, mäso som už ako dieťa pomáhal porcovať a keď sa mama nepozerala vždy som si uchmatol kus bravčového a zjedol. A nespomínam si na žiadne zdravotné komplikácie. Mnohí z Vás bežne konzumujete surové - tepelne neopracované mäso, od rôznych druhov prosciutta, salámov a klobás ktoré sa pripravujú sušením, solením, tlakovou dehydratáciou ...., a taktiež ste tu a čítate tieto slová...
Ak sa bojíte prípadných patogénnych organizmov a baktérii, okamžite si dezinfikujte klávesnicu, pravdepodobne obsahuje viac "života" ako to mŕtve mäso
Veď aj o lete na mesiac si prečítame a pritom pravdepodobnosť, že tam sami pôjdeme je takmer nulová :)
Mne by mohol @2010 o takýchto zaujímavých receptoch rozprávať pri pohári vínka aj do rána :))
varecha.pravda.sk/recepty/-syrsky-tatarak/37758-recept.ht...
Zaujmave ze tie Jolokvie nikdo nechce ani slimaky ci kobylky urodilo sa niekolko kil :-)
@katka78 , @slavka2012 dakujem, ja si myslim ze zivot je moc kratky aby som jedol len to iste co poznam, tak isto ako ostat na jednom mieste a necestovat :-)
- "Včera mi vyšiel článok... "
- "Ale nehovor, nevedel som že si novinár... "
- "Nie, mám pásomnicu. "
len si daj kus habanera a vybehne celá
celkom zaujímavé čítanie