Tradičný tatarák gored gored

2010 - bez fotky2010, 15. apríla 2013
Tradičný tatarák  gored gored
Foto: 2010

Robil som nedavno Kibbeh nayyeh a bol som presvedceny ze je to ten pravy - originalny tatarak, ale som prisiel na este skorsiu Zobraziť celý popisRobil som nedavno Kibbeh nayyeh a bol som presvedceny ze je to ten pravy - originalny tatarak, ale som prisiel na este skorsiu verziu tohto receptu. Je z kolisky civilizacie Etiopie. Takze gored gored a jeho tradicna verzia , tire siga. Robil sa za kralovnej Saby a robi sa stale a je to narodne jedlo Etiopie.

Suroviny

300 g
3  PL
2 PL
1 čl
podľa potreby




Postup

  1. 1

    Toto je asi najednoduchsi klasicky recept na tatarak ale suroviny- maso musia byt prvotriedne - neznamena ze to musi byt svieckova.( ja som mal rostenku).Tym ze je to historicky recept a vtedy nemali umele krmenie ale vonku sa pasuce zvierata. Ako sa pise povodnom etiopskom recepte je to taky rozdiel ako medzi cerstvym hroznom a hrozienkami ( rychlo krmena krava jej maso je vodnate a bez chuti proti plnej chuti organicky vychovanej)? Ja som pouzil angus z Tasmanie.

  2. 2

    Z berbere (etiopska sucha zmes korenia) , vody a medu a nitre kibbeh ( ethiopske ochutene ghee ) da sa nahradit maslom alebo olejom. Maslo rozohrejeme na panvici a pridame s vodou zmiesane berbere a dostaneme etiopsku chilli omacku awaze , na tuto omacku je nekonecne vela receptov , dakde pridaju este trochu alkoholu ,arak, alebo gin ale aj cerveneho vina ale tradicne by mala byt paliva.

  3. 3

    VERZIA 1 Gored gored uplne tradicna verzia je tire siga. Kus kvalitneho masa , noz , omacka awaze a chleba injere a moze zacat ceremonia q’wirt. Kde si kazdy odkroji kusok suroveho masa namoci do awaze prida chleba injera - pribor sa nepouziva... je to skor muzska zalezitost na slavnostnejsie prilezitosti.

    Tradičný tatarák  gored gored  - obrázok 3
  4. 4

    VERZIA 2 Gored gored restauracna verzi kde maso je pokrajane na kocky a namarinova v awaze. Mimo etiopie maso je casto velmi rychlo oprazene ako steak na rare .

    Tradičný tatarák  gored gored  - obrázok 4
  5. 5

    Verzia 3 Najnovsia verzia je maso posekat na drobno alebo pomliet a mame kitfo a tak isto ochutit s awaze ale to uz sme v 20 storoci tatarakov kde si europania-francuzi zacali robit naroky na tatarak...

Diskusia k receptu

2010
Chleba Injera je spraveny asi z najstarsej obilniny - milička habešská, milota abesínska, Eragrostis abyssinica ( bezlepkova).
dogagador
prave som robila tatarak podla klasickej "domacej" predlohy, presne ako sme boli zvyknuti a zozala som uspech, vsetkym strasne chutil. mala som pravu svieckovu a statocne som to naskrabkala....ochutila a bola basta velika, k tomu cabernet savignon a vecer ako stvoreny...............
slavka2012
Zaujimavy recept, mna vsak, kedze nedokazem zjest surove maso, zaujala placka injera. Vyzera naozaj zaujimavo a starobylo. Ta milota abesinska je pribuzna prosa?
izabella929
Páči sa mi tvoj recept.-)že by som ho nejedla , to je takmer isté...a u nás kvalitná hovädzina, tak to je iba sen...
budkar
Preco to volať "tatarak", keď je to z Habeša a má to svoje meno
2010
@slavka2012 neviem ale asi ano ta milota- tef je blizka prosu
 en.wikipedia.org/wiki/Eragrostis_tef...

mne tych placiek dali moc vela tak sa budu z nich robit slane palacinky inac chutia podobne ako nas razny chleba .
@budkar ... vola sa to tatarak lebo wikipedia ho tam zaraduje musis sa ist tam stazovat.
 en.wikipedia.org/wiki/Steak_tartare...

@stanislavsestak hmm... mozno ze si to tam iste myslia o haluskach?
Inac sorry ja som to omylom zverejnil tento recept.
letisia
Omylom si ho zverejnil? No omylom asi na tejto stránke, keďže pre nás je nedostupný kvôli surovinám. Pardon dostupný je pre pár jedincov, ktorí žijú v zahraničí. Asi ide o niečo iné ako o to, či niekto tvoj recept aj vyskúša.
slavka2012
@letisia , myslim, ze tu nejde len o to, ci niekto ten recept vyskusa alebo nie, ale aj o zaujimavu informaciu o tom, ako sa jedlo/je inde, v krajinach, ktore su nam skor nedostupne ako dostupne. Okrem toho, nemyslim si, ze by sa prave toto jedlo pripravovalo a konzumovalo bezne v zahranici (okrem Etiopie) a ze suroviny su tam bezne dostupne. Ja osobne si myslim, ze moze sluzit ako inspiracia, aj napriek tomu, ze surove maso nejem, ale prinajmensom ta omacka a placka je zaujimava, plus informacia o milote... Placka sa iste moze kombinovat aj s inymi jedlami a da sa tym prilezitostne ozvlastnit aj nas jedalnicek.
2010
@letisia aj ja mam vzdy prvy krat presne ten isty problem, suroviny niektorych exotickych krajin sa velmi zle zhanaju ani ja by som nemal nic z Etiopie keby som casto nevaril moje oblubene jedlo etiopske kura, da sa aj nahraskami ale ja potom radsej nevarim ked nemam co tam ma presne ist, a potom to vyzera ako machrovanie a preto radsej nepublikujem, uz som sa poucil na tejto stranke.
 varecha.pravda.sk/recepty/etiopske-kura-doro-wat/24592-re...
eraserhead
vidím tam aj nejakú Jolokiu ........
surové mäso (za predpokladu že skutočne poznám jeho "históriu") podľa môjho názoru predstavuje minimálne zdravotné riziko ak vôbec, keď sme mali hospodárstvo, mäso som už ako dieťa pomáhal porcovať a keď sa mama nepozerala vždy som si uchmatol kus bravčového a zjedol. A nespomínam si na žiadne zdravotné komplikácie. Mnohí z Vás bežne konzumujete surové - tepelne neopracované mäso, od rôznych druhov prosciutta, salámov a klobás ktoré sa pripravujú sušením, solením, tlakovou dehydratáciou ...., a taktiež ste tu a čítate tieto slová...
Ak sa bojíte prípadných patogénnych organizmov a baktérii, okamžite si dezinfikujte klávesnicu, pravdepodobne obsahuje viac "života" ako to mŕtve mäso
katka78
@letisia Súhlasím so @slavka2012. Ja mám recepty od @2010 rada, niektoré skúšam, z iných sa inšpirujem pri vlastných pokusoch, ďaľšie si rada pozriem zo zvedavosti, dozviem sa ako sa kde varí, spoznám nové suroviny, kombinácie, chute, rozširujem si svoje poznatky, veď je to skvelé! :)
Veď aj o lete na mesiac si prečítame a pritom pravdepodobnosť, že tam sami pôjdeme je takmer nulová :)
Mne by mohol @2010 o takýchto zaujímavých receptoch rozprávať pri pohári vínka aj do rána :))
afataga
preco muzska zalezitost? ja by som si tiez dala, keby ma niekto ponukol, vyzera to naramne lakavo, ale robit to samozrejme nebudem, pretoze k tym surovinam sa nedostanem, ak si dobre pamatam zo skoly, surove by sa nemalo jest bravcove kvoli pasomnici, teraz robia v mediach paniku, ze ludia maju pasomnicu z hovadziny, podla mna je to hovadzina :-)
2010
@eraserhead , mas uplne pravdu ked som zbieral info. na tatarak z kozlaciny tak som sa dostal na Libanonsku stranku kde diskutovali ako tradicna prva pevna strava pre babatka je tam surove maso -tatarak.
 varecha.pravda.sk/recepty/-syrsky-tatarak/37758-recept.ht...

Zaujmave ze tie Jolokvie nikdo nechce ani slimaky ci kobylky urodilo sa niekolko kil :-)
@katka78 , @slavka2012 dakujem, ja si myslim ze zivot je moc kratky aby som jedol len to iste co poznam, tak isto ako ostat na jednom mieste a necestovat :-)
slavka2012
@2010 , dakujem za info, tie placky ma velmi oslovili, a aj Tvoj recept na kura. Poobzeram sa po muke teff...
slavka2012
@2010 , ono sa to netykalen Jolokvii, ja mam na dekorativne ucely uz dva roky navlecene obycajne podlhovaste chilli papricky, cesnak na ten isty ucel uz davno nacali mole, takze som ho musela vyhodit, zatial co chilli pekne uschli a kraslia pribytok nadalej, skoro ako v Neapole:-)
marika9
Milujem tatarák a volať sa to môže hocijako. No v takejto klasickej forme som ho ešte nejedla.
kimlo
@afataga to mi pripomenulo vtip:
- "Včera mi vyšiel článok... "
- "Ale nehovor, nevedel som že si novinár... "
- "Nie, mám pásomnicu. "
sovka62
Ja by som veru ochutnala, tatarák mám rada. A zaujímavé je, že môj chorý žalúdok, ktorý mám problém s mnohými bežnými jedlami, tatarák strávi bez problémov, ešte nikdy mi po ňom nič nebolo.
2010
@afagata , v ramci globalizacie som isiel na blog do etiopie a tam sa pohorsovali ze primitivi v europe pokazili taku pochutku ako surove maso surovym vajcom! a spominaju japoncov ze ty jediny vedia co je dobre a jedia surove maso ( sashimi sa nerobi len z ryb ) je to luxusne - drahe jedlo, aj v Blave v Metre maju take maso stoji len 90 eurasov kilo. Preco muzska zalezitost ? ( aby ich nevideli nepriatelia bojovnici nezakladali ohne plus dostavali silu zvierata?)


2010
Injera chlebove placky skoncili ako "lasagna" ( kuracie maso baklazan na kocky, paradajkova omacka + bylinky ) a na vrch zapecena struhanka.


afataga
dakujem za vysvetlenie, dava to logiku s tym ohnom, ale dnes si to mozu dat aj zeny, ak teda maju radi surove maso, aj ked mensiu porciu ako chlapi
tiginko
1. z dietneho hovädzieho nebudeme tučné, 2. a chlapi môžu byť?
2010
Ako mladas ( stravil som niekolko rokov v afrike) som sa vzdy cudoval odkial tato rasa prisla, stihly , europske crty a cierny?