Mentálne vyrovnaný tatarák

Autor receptu: kltko

Opäť jeden z historicky datovaných receptov prvý krát zverejnený v čase vrcholiaceho BSE - "choroby šialených kráv". Aby nám klasický hovädzí tatarák nebol postihnutý mentálnymi nedostatočnosťami alebo prebytkami, základná surovina sú morčacie prsia.

30 minút
príprava

Postup

  1. Ako bolo uvedené vyššie, niekto môže mať problém dať si tatarák z hovädziny. Pretože u hydiny zatiaľ šialenstvo nezistili (možno sa nemalo kde uchytiť) a tatarák z najrôznejších nemäsových náhražiek nie je a nemôže byť hodnotným zástupcom, ponúkam riešenie, ktoré ma naučil už dávnejšie kamarát Dušan. Bol dlhoročným vedúcim hydinovej farmy, takže evidentne vedel čo robí. A pokiaľ u brojlerov / sliepok isté riziko salmonely môže existovať, s morčacími prsiami nemal žiadny problém. Ale k receptu. Morčacie prsia očistíme od žiliek a prípadných blán a pokrájame na 2 cm kocky. V sekacom nástroji (typu kuter, dodávaný k tyčovým mixérom) rozsekám, rozmixujem na hladkú kašu. To isté dosiahneme ručným škriabaním nožom, alebo 2 – 3 násobným zomletím na mäsovom mlynčeku.
  2. Pridáme sladkú papriku, aby mal tatarák farbu podobnú hovädziemu, podľa vlastných preferencií čili (či papričky, pastu, alebo tabasco) a korenie, prípadne trošku oleja na lepšie vymiešanie, soľ. Dôkladne premiešame / premixujeme a porcie uložíme na tanier (drevenú doštičku) v podobe kopčeka.
  3. Do každého kopčeka do prehĺbeniny vložíme žĺtko. Niekto dáva aj celé vajce, ale myslím, že klasika je len žĺtko. Tanier prizdobíme jemne sekanou cibuľkou, cesnakom, horčicou, čili pastou, worčestrom, zelenou vňaťou petržlenu, kaparami … prípadne to všetko necháme v osobitných miskách (pri viac stolovníkoch). Dochucovacie prílohy sú podľa vašich zvyklostí. Doporučená príloha: hrianky s cesnakom, či už nasucho, alebo vysmažené na oleji