Melanzane alla parmigiana - vrstvené baklažány fotorecept

zuzkabluzka - fotkazuzkabluzka, 2. júna 2013

Jeden zo skvostov talianskej kuchyne, sicilska klasika, hoci si recept prisvojuju viacere juzne regiony. Podla nazvu by sa mohlo zdat, ze povod receptu je Zobraziť celý popisJeden zo skvostov talianskej kuchyne, sicilska klasika, hoci si recept prisvojuju viacere juzne regiony. Podla nazvu by sa mohlo zdat, ze povod receptu je v Parme, malokto aj tu na Sicilii vie, ze tento pochadza zo sicilskeho slova "parmiciana", co su lišty na drevenych okeniciach, ktore pripominaju vrstvenie jednotlivych baklazanov. Tato verzia receptu je jednoducha, bez zapekania, presne tak, ako sa pripravuje v Palerme a okoli :)

15 minút
príprava
45 minút
tepelná úprava

Suroviny

2 ks
1 - 2 strúčik
200 g (alebo grana)
podľa potreby
podľa potreby
Na paradajkovú omáčku:
300 ml (passata)
1 ks
podľa potreby
 na vysmážanie (najlepsie olivový)




Postup

  1. 1

    Baklazany ocistime, nakrajame na asi pol centimetrove kolieska a namocime do osolenej vody, aby stratili horkost. Ja som dnes pouzila gulate baklazany, ktore sa tu volaju "tunisine", vhodne su vsak vsetky druhy baklazanov.

    Melanzane alla parmigiana - vrstvené baklažány (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Pripravime si paradajkovu omacku(salsu). Na olivovom oleji osmazim nadrobno nakrajanu cibulku, pridam "tekuty" pretlak, osolim, pripadne okorenim. Pridam aj stipku cukru, aby omacka stratila kyslost. Ja pri vareni pridavam aj par listkov bazalky, ziska tak velmi dobru chut. Varim, kym sa omacka neodvodni a trochu nezhustne.

    Melanzane alla parmigiana - vrstvené baklažány (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Osusene kolieska baklazanov vysmazime na horucom oleji...( ja pouzivam na tunajsie recepty olivovy olej)

    Melanzane alla parmigiana - vrstvené baklažány (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    ... baklazany dame na papierove utierky, aby sa zbavili zbytocneho oleja.

    Melanzane alla parmigiana - vrstvené baklažány (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Teraz si pripravime vsetko potrebne : vysmazene baklazany, paradajkovu omacku, cesnak, nakrajany na malicke kocky, bazalku a najemno nastruhany syr. A samozrejme misku, ci hlbsi tanier, kde budeme vrstvit :)

    Melanzane alla parmigiana - vrstvené baklažány (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Na spodok misky dame kolieska baklazanu, ktore bohato polejeme paradajkovou omackou, pridame nakrajanu cerstvu bazalku a cesnak. Ja davam cesnaku malicko, moj muz sa s nim bohuzial moc nekamarati :)

    Melanzane alla parmigiana - vrstvené baklažány (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Teraz vsetko bohato posypeme syrom. V povodnom palermskom recepte sa pouzival syr caciocavallo, pretoze kedysi grana ci parmigiano v tejto oblasti nepoznali. Teraz vsak asi najpouzivanejsim, okrem caciocavallo, je pecorino ci grana. Vyberte si podla chuti ;)

    Melanzane alla parmigiana - vrstvené baklažány (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Teraz nam uz nezostava len vrstvy - baklazany, omacka, cesnak, bazalka a syr opakovat, az kym nespotrebujeme vsetok baklazan. Poslednu vrstvu ukoncime nastruhanym syrom a ozdobime bazalkou.

    Melanzane alla parmigiana - vrstvené baklažány (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    Hoci v niektorych oblastiach este vsetko zapekaju, inde dokonca pridavaju medzi jednotlive vrstvy mozzarellu a sunku, niektori zas pred smazenim obaluju baklazan v muke ci struhanke, pre mna je jednoznacnym favoritom tato verzia baklazanovej Parmigiany. Odporucam vam podavat takto upravene baklazany s cerstvym, najlepsie domacim, chlebikom :)

    Melanzane alla parmigiana - vrstvené baklažány (fotorecept) - obrázok 9

Diskusia k receptu

slavka2012
Toto jedlo mam velmi rada, doteraz som ho poznala iba s mozzarellou, tvoj recept ma oslovil, lebo ja mam na nej najradsej prave baklazan. No a bez syra menej kaloricke, bez zapekania rychlejsie, ulozene, urcite vyskusam.
frezia68
Krásny,chutný a zdravý recept a bazalka tam pasuje.Máš výborné recepty,ukladám :-)
marianne
no tak sa tu zase pridavaju krasne recepty,co ma veeelmi tesi..super
zuzkabluzka
dakujem za mile komentare, ja sa tychto baklazanov nikdy neviem dojest...isto budu chutit aj vam :)
používateľ nemá avatar
iva
iva
Toto jedlo super, ja robím s mozzarellou, syr je pre mňa ťažký
staja
Super recept, veľmi sa mi páči. Určite vyskúšam takto nastudeno bez zapekania. A tie baklažány treba okrájať aj keď sa opekajú?
afataga
tak to vyzera fantasticky, asi sa odstahujem do Palerma :-) mna by to ale strasne lákalo vopchat do rury aspon na chvilu, aby sa prehrialo
salinka
Baklažán som som si zamilovala, keď som prvýkrát jedla musaku. Toto určite tiež vyskúšam:-)
lusinkab
toto ked robim tak dvaja dokazeme zjest jednu zapekaciu misku za jeden vecer :-) ja to len zvyknem este trosku zapiect a baklazany necisitim len ich nakrajam pozdlzne a tak vyprazim ale ako pises kazda rodina robi inak :-) krasne fotky
zuzkabluzka
Dakujeme velmi pekne za vase komentare :)
@lusinkab mas pravdu, lepsie je ich necistit, ja som ale zacala z donutenia, moja dcera ich inak potom nechce, vytahuje potom tu korku z ust, tak radsej osupem a mam pokoj :)
babidka
Krasny recept a na leto uplne idealny :-)Potesila si ma ...
lusinkab
:-) @zuzkabluzka ja som tak dlhe roky vytahovala cibulu zo vsetkeho z coho sa dalo az ked som mala 19 akosi som jej prisla na chut :-)
zuzkabluzka
nechapem, preco bolo treba menit nazov "alla parmigiana"...Je to taliansky recept, preto mi tam moc nepasuje to à la ... vcera to preslo, dnes uz nie?
lusinkab
:-) @zuzkabluzka neboj ona tomu pride na chut :-) a k tomu nazvu napis cely nazov po taliansky a do zatvorky slovensky preklad tak to zvyknem robit ja
angast
zuzka
adminom to asi pripomína meno Alla pugačeva , tak to zmenili
kimlo
Admini nevedia po taliansky, to preto.. spravne ma byt alla.
zuzkabluzka
@lusinkab , uz som upravila podla Tvojej rady, dakujem Luci :)
@angast :))) vies, ze mas asi pravdu? s tou mojou Allou a receptom od @archaa Pogaca z Turecka im to asi pripomenulo....uvidim, ako teraz po uprave
tiginko
no mne zase prepísali lusky na lustky a luskovicu na lustkovicu... Človek aby to po redakčných zásahoch opravoval :-)
lubkam
výborné v sobotu sme opäť mali ku grilovačke fantastické, zuzkablúzka to výborne urobila ako vždy




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia