Orieškové guľky
Orieškové guľky

Medovo-orieškové guľky

siuuu - fotkasiuuu, 4. novembra 2019
Medovo-orieškové guľky
Foto: Siuuu

Recept pochádza z kuchárskej knihy z r. 1945, ktorú som objavila doma zapadnutú prachom.

15 ks
porcií

Suroviny

100 g mleté
2 PL
2 PL (um)
z 1 pomaranča
Na obalenie:
 strúhaná




Postup

  1. 1

    Všetky suroviny okrem strúhanej čokolády dáme do hrnca a na nízkej teplote varíme za priebežného miešania 10-15 minút. Zmes necháme čiastočne vychladnúť (ale nie úplne, pretože zmes je potom veľmi tuhá, pretože med skaramelizoval).

  2. 2

    Zo zmesi robíme guľky veľkosti vlašského orecha, ktoré obaľujeme v strúhanej čokoláde. Servírujeme v papierových košíčkoch.

Diskusia k receptu

klukmen
Ja Ti neviem , nechýba v tom recepte niečo? možno sa pletiem , ale iba lieskovce vytvoria hmotu?
1x temzy
klukmen
ále čo , ukladám , skúsim , receptov na gulky nikdy nie je dosť
farbuska
@klukmen (5.11.2019 15:12)

Je tam med, rum a šťava - to by malo byť úplne v poriadku. Ja ich tiež skúsim.
siuuu
@klukmen (5.11.2019 15:12)

Áno vytvoria, orechy s medom a šťavou skaramelizujú a chladnutím pomerne rýchlo tuhnú, preto treba pracovať s ešte vlažnou hmotou, lebo potom sa už nebudú dať tvarovať - aj tie moje boli také kostrbaté. Pre istotu som ešte raz pozrela originál recept, ktorý sa volá Čertove pilulky - pre inšpiráciu pridávam aj jeho originálne znenie : "Do kastrólka dáme 3 lyžice medu, z 50 orechov zomleté jadierka, ostrúhanú kôrku z 1 citróna, šťavu z 1 polovice pomaranča, 1kávovú lyžičku mletej škorice a 1 lyžicu rumu. Na horúcom sporáku miešame dotiaľ, kým miešaním nezhustne. Necháme ju vychladnúť a pripravujeme potom guľôčky, ktoré obáľame v postrúhanej čokoláde a dáme ich uschnúť." Ja som si recept trocha upravila podľa toho, čo som mala doma (mleté lieskovce, pomaranč, med a rum) a túto verzium som mala poznačenú v mojom receptári. Neviem prečo som nedala škoricu, ktorej vôňu mám veľmi rada. Tento rok vyskúšam aj originálnu verziu.
klukmen
To bude super , už som kúpil lieskovce , ale zistil som že nemám rum , tak že zajtra
1x siuuu
siuuu
@klukmen (5.11.2019 21:11)

Myslím že pokojne môže ísť aj iný druh alkoholu (brandy, koňak, whisky) - väčšina sa aj tak varením odparí. Stále ma máta pocit, že mám v recepte tých porcií nejako veľa na ti esuroviny - ale takto to mám v papieroch poznačené (robila som ich asi pred dvomi rokmi, už si to presne nepamätám), pretože v knihe sa množstvo guľôčok neuvádza - tak možno ich nebude až toľko. Budem rada, ak nám posunieš tvoju skúsenosť z prípravy.
klukmen
@siuuu (6.11.2019 13:39)

nemal som čas , ale vyskúšam , ale už teraz viem , že znásobím všetko 2x
1x siuuu
siuuu
@zinnajdha (7.11.2019 12:36)

nejako som to neskúmala podrobne z hľadiska vplyvu dĺžky varenia na výživové hodnoty medu - je to pôvodný recept, robila som podľa neho .... nie je možné resp. potrebné vždy všetko analyzovať, lebo by sme potom nemohli veľa vecí variť a piecť, keby sme zistili akými chemickými procesmi jednotlivé potraviny pri určitých teplotách prechádzajú
1x haji
haji
@siuuu (7.11.2019 12:56)
Souhlas.
A jinak: kdo chce, ohřeje., kdo nechce neohřeje. Nebo si najde jiný recept.
1x siuuu
janakrajcova
Sú výborné, ja som ich robila vlani k sviatkom, hmota rýchlo tuhne, ale v malom množstve sa to dá rýchlo spracovať, robila som bez alkoholu pre deti a veľmi nám chutili
1x siuuu
radost
@radost (13.11.2019 12:37)

doplním
ja bez varenia robím
med a mak-večer pred spaním miesto lieku
med a orechy-na upokojenie nervov
dávne babkine to receptúry
nerobím guľky
mám v mištičke na týždeň
jem lyžičkou
2x siuuu a hanis




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia