Medovo-citrónové morčacie stehná a stehná špikované údenou slaninou s cesnakom fotorecept

babkamt - fotkababkamt, 12. novembra 2015
Medovo-citrónové morčacie stehná a stehná špikované údenou slaninou s cesnakom (fotorecept)
Foto: babkamt

Nedávno som piekla morku. Než som sa do toho pustila, prešla som si recepty. Našla som jeden, kde sa morka máčala v dobre osolenej Zobraziť celý popisNedávno som piekla morku. Než som sa do toho pustila, prešla som si recepty. Našla som jeden, kde sa morka máčala v dobre osolenej vode. Pridala ho @janger http://varecha.pravda.sk/recepty/morka-a-la-berend/23101-recept.html Morčacie mäso rodine zachutilo. Teraz som upiekla len stehná.

1,5 minút
na 200/ 220 °C

Suroviny

3 ks spodné
1 PL
1,5 ks na šťavu a kôru
1 ČL
1 ČL
4 strúčiky
1 ČL
0,5 ČL
2 PL
0,5 ČL
Na cesnakovo-slaninkové:
8 strúčkov
5 ks menšia
70 g

Postup

  1. 1

    Morčacie spodné stehná som namočila do vody so 4 pl soli.Nechala som ich v chladničke 3 hodiny.

    Medovo-citrónové morčacie stehná a stehná špikované údenou slaninou s cesnakom (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Najprv som chcela spraviť len tri kusy. No uvedomila som si, že to bude málo, tak som pridala ešte 3 kusy. Ale preto, že som výmyselníčka, tak som jedny spravila medovo - citrónové podľa receptu z Lídlu. Druhé som prešpikovala údenou slaninou a cesnakom.

    Medovo-citrónové morčacie stehná a stehná špikované údenou slaninou s cesnakom (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Spravila som si citrónovo - medovú marinádu. Citróny som umyla, osušila, ostrúhala som z nich kôru a citrón som potom vyšťavila. Pridala som cukor, soľ, mleté čierne korenie - v recepte bolo uvedené celé. 0,5 čl nové mleté korenie, 1 čl mletej rasce, 4 strúčiky prelisovaného cesnaku, 1 čl mletej sladkej červenej papriky, 0,5 čl štipľavej mletej papriky a 2 pl medu. Marinádu som vymiešala.

    Medovo-citrónové morčacie stehná a stehná špikované údenou slaninou s cesnakom (fotorecept) - obrázok 3
  4. Rodina
  5. 4

    Stehná som vybrala zo slanej vody, utrela som ich a natrela som ich marinádou. Marinovala som ich v chladničke 5 hodín. Pridala som trochu husacej masti. Zostal mi vývar zo slepačej polievky. Tak som ním mäso podliala - asi 250 ml. V recepte piekli mäso bez podlievania.

    Medovo-citrónové morčacie stehná a stehná špikované údenou slaninou s cesnakom (fotorecept) - obrázok 4
  6. 5

    Druhé tri stehná som tiež vybrala zo slanej vody, vysušila som ich. Tieto som prešpikovala údenou slaninou a s cesnakom.

    Medovo-citrónové morčacie stehná a stehná špikované údenou slaninou s cesnakom (fotorecept) - obrázok 5
  7. 6

    Do plechu som pridala 5 ks malej cibule, prerezanej na polovicu a zopár celých strúčikov cesnaku. Na podliatie som použila zvyšok vývaru. Ešte som pridala kúsok husacej masti.

    Medovo-citrónové morčacie stehná a stehná špikované údenou slaninou s cesnakom (fotorecept) - obrázok 6
  8. 7

    Plechy som prikryla alobalom. Obidva plechy som piekla naraz. Každých 20 minút som ich polievala, raz som ich otočila. Piekla som ich na 200°C 90 minút, potom som zvýšila teplotu na 220 a dala som ich odkryté zapiecť.

    Medovo-citrónové morčacie stehná a stehná špikované údenou slaninou s cesnakom (fotorecept) - obrázok 7
  9. 8

    Tu sú upečené medovo - citrónové stehná.

    Medovo-citrónové morčacie stehná a stehná špikované údenou slaninou s cesnakom (fotorecept) - obrázok 8
  10. 9

    Toto sú stehná špikované slaninkou a cesnakom. Terezka si dala toto stehienko, lebo v druhom bola použitá štipľavá paprika v marináde. Povedala, že sú výborné. No syn si dal stehno v marináde a keď ochutnal aj s cesnakom, vyjadril sa, že marinované sú lepšie.

    Medovo-citrónové morčacie stehná a stehná špikované údenou slaninou s cesnakom (fotorecept) - obrázok 9
  11. 10

    Podávala som ich s ryžou, do ktorej som dala hrášok, kukuricu a mrkvu. Terezka si dala zavárané hríby, my ostatní sme si dali baranie roky s karfiolom.

    Medovo-citrónové morčacie stehná a stehná špikované údenou slaninou s cesnakom (fotorecept) - obrázok 10

Diskusia k receptu

aandulka
Stehienka sú utešené, určite tak aj chutia, vyskúšam, KK,5*
56859_1426519131 - profilový obrázok
dr
dr
Dobre si navarila :-).
babkamt
@aandulka , @dr v poslednej dobe pridávam recepty len na sladké. Mäso, čo mám nafotené zostáva v kk. Tak som si povedala, že to musím zmeniť:-) Ďakujem za komentáre.
izabella929
@babkamt , veru je potrebné tieto morčacie stehná špikovať, je to suchšie mäsko, ako slepačina...ale inak vyzerá krásne a veľmi chutne.-)
afataga
vyzeraju dobre, tiez by som sa asi vrhla na to marinovane, ale to macanie v slanej vode by som vynechala

Zaujímavé video z archívu TV Varecha