Medovníčky

jaroslavzidek - fotkaJaroslav Žídek, známy šéfkuchár, 18. decembra 2015. Komerčný recept.
Medovníčky
Foto: Shutterstock

Počas najtradičnejších sviatkov roka dodržiavam veľa zvykov. Nechcem vymýšľať a skúšať niečo nové, chcem si pripomínať všetky vône a chute z detstva. Ak sa ma niekto opýta, ako nejaké vianočné jedlo ozvláštniť alebo čo priniesť na sviatočný stôl nové, tak ja sa pýtam „prečo ?“. Úplne stačí, ak si vezmete za manželku niekoho z inej krajiny a vianočný stôl máte ozvláštnený až-až.

Suroviny

2 ks
13 dkg
2 PL (môže byť aj skryštalizovaný)
8 dkg (alebo maslo)
35 dkg
1 malá čl
Poleva:
140 g
1 ks

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    Nad parou vymiešame v mise celé vajcia, cukor, Palmarin a med na riedku masu, necháme vychladnúť. Do druhej misky preosejeme múku s koreninami a sódou, premiešame a cez sitko vlejeme riedku masu. Dobre vymiešame, ak sa nám cesto zdá byť riedke, pridáme múku (opatrne). Vymiešané cesto necháme stáť v chlade minimálne 12 hodín, ale môže byť aj 2 dni. Pred vykrajovaním medovníkov vyberieme cesto z chladu min. na 2 hodiny, aby sa zohrialo. Potom cesto rozvaľkáme na požadovanú hrúbku a uložíme na vymastený plech. Pečieme v rúre zohriatej na 200°C, podľa potreby aj menej.

  2. 2

    Poleva: Dobre vymiešame 140 g práškového cukru (2 - 3 krát preosiaty), 1 bielok a 2 kvapky citróna.

Diskusia k receptu

7 komentárov k receptu
1365_1270586392 - profilový obrázok
esi
Teda pán Židek, vy aj medovníky? Vy len pekne varte, dávajte nám výborné recepty. A medovníčky? Stačí povedať.

Pridaj komentár k receptu: