Medové judáše

amelie - fotkaamelie, 29. marca 2012
Medové judáše
Foto: amelie

Pečiem ich každý rok na Veľkú noc, už dávno som zabudla, odkiaľ je recept. Jedno viem isto: robím ich z tejto dávky Zobraziť celý popisPečiem ich každý rok na Veľkú noc, už dávno som zabudla, odkiaľ je recept. Jedno viem isto: robím ich z tejto dávky dvakrát. Zakaždým zmiznú.

10 minút
príprava
15-20 minút
na 180 °C

Suroviny

1 000 g
500 ml vlažné
150 g
250 g
50-60 g čerstvé
4 ks
1 pl
2 čl
1/3 čl




Postup

  1. 1

    Pripravíme si suroviny, aby mali rovnakú teplotu. Maslo necháme zmäknúť skôr, namiesto neho môžeme použiť Heru alebo Palmarin.

    Medové judáše - obrázok 1
  2. 2

    Z mlieka odoberieme asi 100 ml a pripravíme si kvások s 1pl múky, 1 pl cukru, mlieka a droždia. Kým kvások kysne, vymiešame dopenista med so zmäknutým maslom a žĺtkami. Postupne pridávame múku, kvások a zvyšné mlieko. Nakoniec vmiešame postrúhanú citrónovú kôru (asi z 1 väčšieho citróna) a soľ. Vypracujeme cesto (iba krátko, nemusíme sa usilovať, aby sa nelepilo, cesto sa trochu rozteká, ale je to v poriadku) a necháme ho kysnúť v teple asi 30 minút. Potom ho zľahka premiešame, aby sme z neho vytlačili vzduchové bubliny a odoberáme kúsky vo veľkosti kačacieho vajca. V dlaniach urobíme šúľky s priemerom asi 3 cm a ukladáme na plech vyložený pečiacim papierom, kde ich párkrat prekrútime do špirály. Necháme ešte asi 10 minút podkysnúť. Medzery medzi jednotlivými špirálami by mali byť aspoň dvojcentimetrové, pretože judáše kysnú a krútia sa.

    Medové judáše - obrázok 2
  3. 3

    Pečieme 15-20 minút v rúre predhriatej na 180°C. Judáše by mali byť po upečení tmavozlaté. Ešte teplé potrieme medom zriedeným troškou horúcej vody. Po vychladnutí môžeme veľkonočné judáše posypať práškovým cukrom.

    Medové judáše - obrázok 3

Diskusia k receptu

ula2
Páči sa mi recept vyskúšam --ukladám)))
mariaklara
Vyzerajú dobre, recept nepoznám, preto ho hneď ukladám a vyskúšam, dík.
paveva
ani ja nepoznám tento recept, takže ukladám. Ale mám otázku. Viem, ako rozvoniava v pečive citronová kôra, lenže teraz je toto ovocie chemicky ošetrené a kôra sa nedá použť. Čo teraz?
amelie
@paveva , ak nemáš biocitrón, dobre umy citrón v horúcej vode, prípadne použi sušenú citrónovú kôru, ktorú bežne dostať v obchode. Prinajhoršom sa judáše zaobídu aj bez citrónovej kôry, aj tak budú dobré. Možno tento recept vylepšíte nejakou inou prísadou, ktorá sa hodí k medu. Ja mám rada aj škoricu, hoci mi jej vôňa pripomína skôr Vianoce ako Veľkú noc.
hanica
Výborná inšpirácia, judáše sa mi priam votreli do priazne, upečiem na Veľkú noc, vďaka:-)
karky
Vdaka za receptik urcite ich upeciem na Velku noc...
tori111222
nedá mi, aby som nepridala komentár: Zmiznú rýchlo preto, lebo aj Judáš rýchlo zmizol..ja to poznám ako Júdášience.. inak je to perfektné...1*****
mariaklara
Odkaz pre @paveva , možno by sa to dalo nahradiť citrónovou arómou - esenciou, ja ju nahrádzam napr. do vianočky, keď nemám citrón.
pivonka
Dnes som sa rozhodla urobiť tvoje judáše. Cesto sa mi zarobilo krásne hladké, nelepivé. Som zvyknutá kysnuté cesto dobre vymiesiť, lenže toto cesto mi miesením zredlo. Vždy mi miesením skôr hustne, toto sa mi stalo prvý raz. Neviem, kde sa stala chyba. Múku som použila hladkú špeciálku. Žeby to bolo medom? Tak som ho len roztľapkala na plech a upiekla. Zje sa aj tak, chuti mu to neuberie.
amelie
@pivonka , nič si z toho nerob, nabudúce zamies iba tak - ako lenivá gazdinka:-) Ani moje cesto nebolo husté, preto som judáše pretáčala do špirály iba zľahka, vôbec nie dôkladne. Aj pri kysnutí na plechu sa priam roztekajú, ale pečením získajú požadovaný tvar. Tiež ma to kedysi hnevalo, ale keď som videla výsledok, už ma to netrápi.
pivonka
Som rada, že si moju pripomienku vzala športovo a neurazila si sa. Už viem, ako to budem robiť. Keď sa mi cesto za chvíľku zmiesi do hladkej, nelepivej gule, sformujem judáše a dám kysnúť už hotové na plechu. A je to...
tamik
mňaaam sú fakt super...hoc i len tak bez Veľkej Noci na raňajky s mliekom :)
smejkad
prave sa pecu :-)
mne toho vyslo nejak viac, mam dva plechy :-)
vonaju nenormalne :-)))
a potieram cistym medom :-)
dnes musim skoro zalahnut, inak neodolam :-)))
a vychadzalo mi to v mojej rure 190°C tych 28 - 30 minut :-)




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia