Medové judáše

amelieAmelie, 65 ročná žena, Bratislava, Narbonne, 29. marca 2012 13:42
Ďalšie jej recepty »

Medové judášeFoto: amelie

Pečiem ich každý rok na Veľkú noc, už dávno som zabudla, odkiaľ je recept. Jedno viem isto: robím ich z tejto dávky dvakrát. Zakaždým zmiznú.

10 min
príprava
15-20 min
na 180 °C

Suroviny

1 000 g
500 ml vlažné
150 g
250 g
50-60 g čerstvé
4 ks
1 pl
2 čl
1/3 čl

Postup prípravy

  1. 1

    Pripravíme si suroviny, aby mali rovnakú teplotu. Maslo necháme zmäknúť skôr, namiesto neho môžeme použiť Heru alebo Palmarin.

    Medové judáše - obrázok 1
  2. 2

    Z mlieka odoberieme asi 100 ml a pripravíme si kvások s 1pl múky, 1 pl cukru, mlieka a droždia. Kým kvások kysne, vymiešame dopenista med so zmäknutým maslom a žĺtkami. Postupne pridávame múku, kvások a zvyšné mlieko. Nakoniec vmiešame postrúhanú citrónovú kôru (asi z 1 väčšieho citróna) a soľ. Vypracujeme cesto (iba krátko, nemusíme sa usilovať, aby sa nelepilo, cesto sa trochu rozteká, ale je to v poriadku) a necháme ho kysnúť v teple asi 30 minút. Potom ho zľahka premiešame, aby sme z neho vytlačili vzduchové bubliny a odoberáme kúsky vo veľkosti kačacieho vajca. V dlaniach urobíme šúľky s priemerom asi 3 cm a ukladáme na plech vyložený pečiacim papierom, kde ich párkrat prekrútime do špirály. Necháme ešte asi 10 minút podkysnúť. Medzery medzi jednotlivými špirálami by mali byť aspoň dvojcentimetrové, pretože judáše kysnú a krútia sa.

    Medové judáše - obrázok 2
  3. 3

    Pečieme 15-20 minút v rúre predhriatej na 180°C. Judáše by mali byť po upečení tmavozlaté. Ešte teplé potrieme medom zriedeným troškou horúcej vody. Po vychladnutí môžeme veľkonočné judáše posypať práškovým cukrom.

    Medové judáše - obrázok 3
Recept je zaradený do tagov:


TOPlist