Foto: amelie
Pečiem ich každý rok na Veľkú noc, už dávno som zabudla, odkiaľ je recept. Jedno viem isto: robím ich z tejto dávky Zobraziť celý popisPečiem ich každý rok na Veľkú noc, už dávno som zabudla, odkiaľ je recept. Jedno viem isto: robím ich z tejto dávky dvakrát. Zakaždým zmiznú.
príprava
na 180 °C
Postup
-
1
Pripravíme si suroviny, aby mali rovnakú teplotu. Maslo necháme zmäknúť skôr, namiesto neho môžeme použiť Heru alebo Palmarin.
-
2
Z mlieka odoberieme asi 100 ml a pripravíme si kvások s 1pl múky, 1 pl cukru, mlieka a droždia. Kým kvások kysne, vymiešame dopenista med so zmäknutým maslom a žĺtkami. Postupne pridávame múku, kvások a zvyšné mlieko. Nakoniec vmiešame postrúhanú citrónovú kôru (asi z 1 väčšieho citróna) a soľ. Vypracujeme cesto (iba krátko, nemusíme sa usilovať, aby sa nelepilo, cesto sa trochu rozteká, ale je to v poriadku) a necháme ho kysnúť v teple asi 30 minút. Potom ho zľahka premiešame, aby sme z neho vytlačili vzduchové bubliny a odoberáme kúsky vo veľkosti kačacieho vajca. V dlaniach urobíme šúľky s priemerom asi 3 cm a ukladáme na plech vyložený pečiacim papierom, kde ich párkrat prekrútime do špirály. Necháme ešte asi 10 minút podkysnúť. Medzery medzi jednotlivými špirálami by mali byť aspoň dvojcentimetrové, pretože judáše kysnú a krútia sa.
-
3
Pečieme 15-20 minút v rúre predhriatej na 180°C. Judáše by mali byť po upečení tmavozlaté. Ešte teplé potrieme medom zriedeným troškou horúcej vody. Po vychladnutí môžeme veľkonočné judáše posypať práškovým cukrom.
mne toho vyslo nejak viac, mam dva plechy :-)
vonaju nenormalne :-)))
a potieram cistym medom :-)
dnes musim skoro zalahnut, inak neodolam :-)))
a vychadzalo mi to v mojej rure 190°C tych 28 - 30 minut :-)