Medová tortička so šľahačkou fotorecept

diabambulka - fotkadiabambulka, 10. júla 2011

Dezertík za obedom :-)))

12
porcií
3-4 minút
na 200 °C

Suroviny

1 PL
1 PL
3 PL
1/4 PL
1 ks čerstvé celé
100 g
350 g
1 čajová lyžička
Krém:
400 ml
1 ks
2 ks
Na posypanie :
50 g
50 g




Postup

  1. 1

    Nad parou si v miske rozpustíme maslo, pridáme med, mlieko, ocot,

    Medová tortička so šľahačkou (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    vajíčko a rýchlo šľaháme,( aby sa nám vajíčko nezrazilo). Misku odložíme z pary, primiešame práškový cukor, hladkú múku spolu so sódou bicarbónou.

    Medová tortička so šľahačkou (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Vypracujeme cesto, ktoré si rozdelíme na 5 približne rovnakých dielov.Na pomúčenej doske vyvaľkáme na tenko každý diel. Zoberieme si pokrývku ( približne 18-20 cm ), ktorá nám bude slúžiť ako šablóna-predloha na budúci korpus koláčika. Položíme na vyvaľkané cesto a jemne ňou otočíme - tým sa nám vykrojí budúci korpus,

    Medová tortička so šľahačkou (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    ktorý preložíme na plech vystlaný papierom. Pečieme vo vyhriatej rúre 3-4 minúty pri teplote 200 °C. Zbytky cesta premiesime, vyvaľkáme a tiež upečieme.

    Medová tortička so šľahačkou (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Krém : Šľahačku vyšľaháme spolu so stužovačom a vanilkovým cukrom. Vychladnuté cesto korpusu natrieme šľahačkou, priložíme ďalšií upečený plát a opäť natrieme šľahačkou. Takto pokračujeme až po posledný piaty plát.

    Medová tortička so šľahačkou (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Zostávajúcou šľahačkou natrieme kraje a vrch koláčika. Upečené zbytky cesta rozmixujeme ( alebo pomelieme ) spolu s lieskovými orieškami. Touto zmesou obsypeme koláčik ozdobíme podľa vlastnej fantázie ( zmes orieškov, hrozienka a sušené ovocie ) a necháme dobre vychladnúť.

    Medová tortička so šľahačkou (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Tip : Šľahačku môžete vymeniť aj za karamelovú šľahačku, ktorú si pripravíme takto : 2 PL kryštálového cukru zohrejeme na karamel, zalejeme šľahačkou a miešame až kým sa karamel úplne nerozpustí. Takúto karamelovú šľahačku necháme poriadne vychladiť, najlepšie do druhého dňa a potom ju vyšľaháme spolu so stužovačom.

    Medová tortička so šľahačkou (fotorecept) - obrázok 7

Diskusia k receptu

lucylee
Ty si inak akcna, ze dezertik za obedom, kolko ti trvalo, kym si ju urobila?
perla61
Hej to je teda dobrota!::! Milujem takéto,a určite ju tento víkend urobím.
kata50
Že vraj tortička....! Toto je torta - bomba. A teraz myslím naozaj, lebo tie medové pláty keď postoja s krémom - no to je naozaj vynikajúce. Pripomína mi to tortu Marlenku. Si šikovnica:-))
diabambulka
lucylee ahoj, tak ja som ju robila večer pred tým, aby sa všetko krásne dalo krájať a medové pláty nasali trocha vlhkosti zo šľahačky. Tie sú mäkučké hneď po upečení :-))) a dezertík bol na svete...
hubarka35
jáj to je super tortička-ukladám receptík,a ten nápad z pokriekovkou je za sto bodov,ved akékolvek kruhy možeme takto vyrezat,zbláznim sa tu už z tolkých receptov...
zuzana67
To je fakt na zbláznenie, toľko super receptov, to aby som piekla každý deň. Už len treba chuť na pečenie a niekoho, kto by to všetko zjedol. Ukladám do kk.
cica2
dokonalá tortička!!! Krásny fotopostup a tie fotky, nádhera!!!:))
vierik
Veľmi pekná tortička a určite aj dobrá,veď je medová...:-)
P.s: A tá foto dokumentácia,si veľmi šikovná.
diabambulka
vierik, ďakujem si veľmi zlatá, snažila som sa všetko pofotiť a zdokumentovať :-) prajem pekný deň
diabambulka
kucharronald, ani nevieš akú máš pravdu, je naozaj taká chuťovečka za obedíkom, rozkrájala sa a hneď v ten deň aj zjedla, ale to je dobré znamenie, je jednoduchá a tak ti držím palce, napíš ako chutila doma :-))) pekný deň
kucharronald
pridám aj fotku :) ja doma nemám orechy na ozdobenie, budem mať bez nich :) zabudol som ešte gratulovať :)
diabambulka
kucharronald, ďakujem si zlatý, držím palčeky :-))) skús orechy vymeniť za kokos, alebo strúhanú čokoládu :-)))
kucharronald
@diabulka :) ako som si všimol aj u teba, na prvé medové korpusy si dala menej krému....a potom postupne viacej, tak isto ako u mňa :)) Tortu som odovzdal oslávencovi, ochutnali sme, je výborná, len treba nechať do zajtra, totiž torta len máličko stála, okolo 3 hod. Doporučujem postáť 12hod. :) Menší problém som mal aj pri miesení cesta, pridal som o 3 PL mlieka viac :)Takto sa s cestom pracovalo výborne.. :)Vďaka za recept, určite som ju nerobil posledný krát:) Fotku pridám až večer :)
hortenzia51
Ďakujem za receptik už je v KK-- upečiem-neter má narodeniny-- medu máme problem nebude,,,,
diabambulka
ahoj kucharronald, veľmi si ma potešil a je úžasná na tvojej fotke, len či do zajtra zostane ???
:-D si šikovný pekný deň
kucharronald
ďakujem :) čudoval som sa-na druhý deň tie omrvinky, podobné arašidom boli také mäkké :) Bola výborná...ďakujem za recept :)
dorisa
Krása, nestíham všetko popozerat, a to som bola len týžden na dovolenke.
liviar
je nádherná a určite ju spravím s tou karamelovou šľahačkou.
diabambulka
liviar dobrá voľba s karamelovou plnkou, hlavne jej dopraj, aby nebola tortička suchá, radšej o vrstvu menej a viac plnky, nech to má ten správny šmrc. A s tými deťmi je to tak čo by sme pre tie naše zlatíčka neurobili... Tiež máme veľmi radi krémeše, ale manžel tvrdí, že z lístkového cesta sú najlepšie a to nehovorím o veterníčkoch :-) ešte niečo pre tvoju inšpiráciu pre naše detičky, jednoduché a dobrééé :  varecha.pravda.sk/recepty/narodeninova-korytnacka-fotorec...
alebo  varecha.pravda.sk/recepty/pudingovy-kopcek-s-jahodami/180...
:-))) držím palčeky aby si všetko stihla ...
liviar
diabambulka ďakujem, ale tie tvoje recepty mám už dávno uložené a pudingový kopček aj vyskúšaný, budem sa snažiť všetko stihnúť, naozaj ďakujem
diabambulka
liviar si strašne zlatááá, ďakujem ani nevieš akú veľkú radosť si mi urobila:-) prajem pekný deň
diabambulka
u nás veľmi obľúbená, najradšej by ju mali fešáci každý víkend :-) je mňamkovááá