Foto: kukulienka71
Podobný recept tu už mám, tam sa plnili papriky a dusí sa to v rúre. Toto je zase niečím iné.
príprava
tepelná úprava
Suroviny
500 g |
|
1/4 hrnčeka predvarená |
|
1 ks |
|
2 strúčiky veľké |
|
1/2 ks letná |
|
300-350 ml (alebo mäsový, prípadne voda) |
|
1,5 PL |
|
2 PL |
|
1 ks |
|
|
|
|
|
|
Postup
-
1
Množstvá sú viac-menej orientačné. U nás bola aj príloha ryža, tak som najprv postavila variť tú. Počas varu som z nej trocha odobrala a nechala voľne vychladnúť, zatiaľ som pomlela pekný chudučký kus bôčika spolu s očistenými strúčikmi cesnaku. Zmes som ochutila soľou, červ. mletou paprikou a čiernym mletým korením, primiešala ryžu a spojila bielkom, čo mi ostalo od potierania koláča. Na oleji som spenila pokrájanú cibuľu, keď začala chytať farbu, pridala som múku a miešala túto zápražku na miernom ohni len minútku, aby ostala bledá. Po stiahnutí z ohňa som primiešala zvyšok mletej papriky a vracajúc na oheň som ju za stáleho miešania zaliala asi 2,5 dcl vody. Treba miešať metličkou, aby sa neurobili hrčky. Tento základ som osolila a priviedla k varu. Z mäsovej zmesi som postupne robila guľky a vkladala ich do vriacej šťavy. Keď tam už boli všetky, opatrne som hrncom pootáčala z jednej do druhej strany, aby sa už odspodu obvarené guľky pohýbali a pritom nerozpadli.
-
2
Kastról som zakryla a guľky sa dusili na miernom ohni asi pol hodiny, zatiaľ sa dohotovila aj prílohová ryža. Vybrala som z chladničky kapustu a pokrájanú na malé kocky som ju prisypala k mäsovým guľkám.
-
3
To už trebalo podliať. Tekutinu korigujte podľa množstva mäsa a kapusty.
-
4
Na vedľajšej platni sa mi varila hrášková polievka, tak som z nej ubrala za dve naberačky a jedlo znova prikryté dodusila.
-
5
To už netrvalo dlho, kapusta zmäkla za pár minút.
-
6
Ako príloha sa hodia knedle, zemiaky parené, varené, pučené či kaša z nich. Ale takisto čerstvý chlieb alebo len tak bez ničoho. Prajem aj vám dobrú chuť.
@dosa , @haji , ďakujem aj vám za milé komentáre, osviežujúci, chladnejší večer prajem;-)
@monty469 , toto je rýchlo hotové, aj ke´d dobrá plnená kapusta má čo do seba;) Vďaka za návštevu:-)
@boxik , to je pre mňa veľká pocta, čo si napísal, ďakujem ti pekne. Dobrých receptov je tu určite viac, len máme každý iné chute;-)